marca-trusted
eLicitatie Certificari

Curățarea și dezinfectarea telefonului: Sfaturi și produse recomandate

9720 Afisari
igienizare-telefon
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/frunze-frunzi-rochie-cu-buline-frumos-7516237/

Cuprins:
  • De ce ai nevoie pentru a dezinfecta telefonul
    • Cârpă din microfibră/lavetă
    • Soluție pe bază de alcool
    • Șervețele dezinfectante
  • Cum dezinfectezi corect telefonul
    • Asigură-te că telefonul nu este conectat la priză
    • Închide telefonul
    • Scoate telefonul din husă
    • Pulverizează soluția pe lavetă
    • Utilizează aparate cu UV pentru igienizarea telefonului
  • Cât de des trebuie să dezinfectezi telefonul
    • Când este vizibil murdar
    • Dacă îl împrumuți altei persoane
    • După ce l-ai așezat pe diverse suprafețe
  • Ce poți face pentru a reduce murdărirea telefonului
  • Ce produse nu trebuie să folosești atunci când îți cureți telefonul

Poate fi greu de crezut, însă telefonul mobil reprezintă unul dintre cele mai murdare articole din preajma noastră, pe care le utilizăm zilnic. Fie că îl folosim pentru a da telefoane și a rămâne în contact cu alți oameni, fie că îl folosim pentru relaxare, pentru Social Media sau urmărirea filmelor pe Netflix, pentru a căuta informații pe Google, acesta este foarte des folosit de mulți dintre noi. Conform unor studii, ne atingem telefonul în medie de peste 2000 de ori într-o singură zi. Unii chiar mai mult. Nu este de mirare că acesta devine foarte murdar, plin de bacterii și microbi, chiar ciuperci și Sars-Cov-2. 

Așa cum avem grijă să ne igienizăm constant mâinile, tot la fel ar trebui să curățăm și să dezinfectăm telefonul în mod regulat, de mai multe ori într-o zi. Gândește-te și de câte ori l-ai pus pe masa de la restaurant, pe bancă sau pe birou sau de câte ori l-ai butonat imediat ce ai atins mânerele ușilor, după ce ai atins mâncarea, barele de susținere din mijloacele de transport în comun și nu numai. 

Însă cum putem să ne bucurăm de un telefon complet igienizat în permanență? Citește mai jos ce este indicat și ce nu atunci când vrei să îți cureți telefonul!


De ce ai nevoie pentru a dezinfecta telefonul

Igienizarea telefonului ne ajută să ne păstrăm o stare de sănătate bună, să evităm contaminarea noastră cu anumite boli, chiar și Covid. Pentru a preveni înmulțirea bacteriilor și a microbilor prezenți pe ecranul telefonului, ai nevoie doar de câteva lucruri, precum:


Cârpă din microfibră/lavetă

Aceasta are avantajul că este moale și plăcută la atingere și astfel, ecranul, care este destul de sensibil la zgârieturi, nu va avea de suferit mici accidente. Cârpele din microfibră captează particulele de praf și îndepărtează eficient murdăria, lăsând suprafața curată, fără scame. Însă pentru eficiență deosebită, aceasta trebuie îmbibată într-o soluție cu alcool.


Soluție pe bază de alcool

Dezinfectanții profesionali pe bază de alcool vor îndepărta microorganismele dăunătoare ce ne pot pune viața în pericol. Pentru dezinfectarea ecranului, nu este indicat să pulverizezi direct pe suprafață soluția, pentru a evita umezirea excesivă a aparatului. 


Șervețele dezinfectante

Când ești în deplasare sau la birou, poți folosi șervețele dezinfectante pentru a șterge întregul telefon. Acestea au avantajul că sunt ușor de utilizat dar și de luat în geantă și sunt direct îmbibate în soluție dezinfectantă. După utilizare, ai grijă să arunci într-un coș de gunoi șervețelul utilizat.


Cum dezinfectezi corect telefonul

Întreținerea telefonului nu este o sarcină foarte solicitantă, însă atunci când te decizi să îl cureți, trebuie să ai în vedere câteva aspecte:


Asigură-te că telefonul nu este conectat la priză

Siguranța este pe primul loc. Așadar, verifică înainte de a începe procesul de curățare al telefonului dacă acesta a fost scos din priză. În această manieră te asiguri că nu se poate strica.


Închide telefonul

Pentru extra siguranță, cel mai bine este să închizi telefonul, pentru că în momentul în care îi cureți display-ul există posibilitatea de a-l debloca, de a deschide aplicații și de a activa butoanele. Așadar, cel mai sigur este ca acesta să fie închis complet. 


Scoate telefonul din carcasă

Nu este suficient să cureți telefonul doar pe ecran, căci microbii și mizeria, firimituri și alte resturi se acumulează și între telefon și husă. Așadar, scoate husa telefonului, șterge temeinic cu soluție dezinfectantă și lavetă din microfibră și lasă să se usuce suprafața. Nu uita că și husa trebuie să primească un tratament similar. După aceea, poți atașa carcasa la loc. 


Pulverizează soluția pe lavetă

Niciodată, dar niciodată nu trebuie să pulverizezi soluție dezinfectantă direct pe telefon. Prin pulverizare, lichidul poate pătrunde în mufa pentru încărcare, mufa pentru căști și poți deteriora aparatul. Este suficient să folosești o lavetă îmbibată în soluție dezinfectantă și să ștergi cu atenție. 


Utilizează aparate cu UV pentru igienizarea telefonului

Dacă vrei să cureți telefonul și mai mult de atât, poți apela și la sterilizarea cu lămpi UV, ce au rolul de a distruge un spectru larg de microorganisme ce pot fi dăunătoare pentru sănătate.

dezinfectare-telefon
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/hands-cellphone-mobile-phone-wipe-5432835/


Cât de des trebuie să dezinfectezi telefonul

O zi din viața noastră poate fi foarte aglomerată, chiar dacă lucrăm de acasă sau mergem la birou, cu mașina sau mijloacele de transport în comun. Atingem nenumărate lucruri din jurul nostru ce conțin bacterii și microbi.

După aceea, fără măcar să realizăm, începem să butonăm telefonul, la fel, de nenumărate ori. Transferul microorganismelor de pe un obiect pe altul prin intermediul mâinilor se face foarte ușor. 
Imaginează-ți ce se află pe telefonul mobil cu care ne atingem fața și urechea ori de câte ori vorbim la el.

De aceea, dezinfectarea telefonului ar trebui făcută zilnic, mai ales că întreg procesul nu durează mai mult de câteva minute. În plus, chiar și coronavirusul s-a dovedit că poate rezista până la câteva zile pe suprafețe.


Când este vizibil murdar

Telefonul va avea întotdeauna pe ecranul său urme de la degete deoarece corpul nostru produce în permanență uleiuri. La fel se întâmplă și la nivelul feței cu care atingem telefonul în timpul convorbirilor. La nivelul feței avem atât uleiurile naturale ale corpului dar și produse de machiaj, cum ar fi pudra și fondul de ten, sclipici și nu numai. Așadar, atunci când telefonul devine murdar trebuie șters imediat și dezinfectat.


Dacă îl împrumuți altei persoane

Telefonul este, de obicei, un obiect privat, însă se poate întâmpla să-l folosească și altă persoană. Asigură-te că, după finalizarea conversației, îl vei șterge cu șervețele dezinfectante sau cu soluție pe bază de alcool și cu o lavetă.

După ce l-ai așezat pe diverse suprafețe

Pe tejghea, pe birou, pe bancă și nu numai, uneori așezăm telefonul involuntar pe diverse suprafețe care nu sunt tocmai igienice. Uneori ne poate cădea în nisip si atunci este necesar să eliminăm firicelele de nisip, ce pot pătrunde în mufe, cu o bandă adezivă sau cu vârful unui ac sau al unei scobitori. Ai grijă atunci când îl ștergi, dacă prezintă murdărie vizibilă, să nu îl zgârii.


Ce poți face pentru a reduce murdărirea telefonului:

  • Atunci când nu ești acasă, ține telefonul în geantă sau în buzunar;
  • Folosește un device hands-free pentru a nu fi nevoit să intri mereu în contact cu telefonul;
  • Folosește metode clasice de plată, cash sau card și nu opțiunea de mobile pay;
  • După ce ai mers cu transportul în comun, înainte de a atinge telefonul, ai grijă să dezinfectezi mâinile, cu un gel dezinfectant.


Ce produse nu trebuie să folosești atunci când îți cureți telefonul

Există câteva produse ce nu trebuie aplicate pe ecranul telefonului și nici pe carcasa acestuia deoarece le pot strica, cum ar fi:

Dezinfectant de mâini – așa cum îi spune și numele, acesta este indicat pentru igienizarea mâinilor și nu a aparaturii electronice.
Soluții abrazive sau care conțin înălbitor – Soluțiile abrazive pot zgâria suprafața telefonului iar cele ce au în compoziția lor clor pot strica atât ecranul cât și carcasa. Încearcă mai întâi soluția dezinfectantă pe care dorești să o folosești la igienizarea telefonului pe o suprafață mică și vezi dacă afectează în vreun fel materialul. 
Nu șterge cu hârtie sau cu lavete abrazive – Hârtia poate zgâria suprafața, la fel și lavetele abrazive. Dacă vrei să te bucuri mult timp de aspectul impecabil al telefonului tău, alege întotdeauna materiale moi. 

Găsești în gama magazinului IgienaPHS o mulțime de soluții dezinfectante, șervețele dezinfectante și lavete speciale ce îți vin în ajutor atunci când vrei să îți igienizezi telefonul sau alte aparate electronice și electrocasnice. Intră pe site și descoperă ofertele!

Ultima actualizare:
Etichete: Igienă Curățenie