marca-trusted
eLicitatie Certificari

Purtarea corectă a măștii de protecție: Tipuri de măști și sfaturi

4449 Afisari
masca-medicala-protectie
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/fructe-global-mondial-cumparaturi-3962285/

Cuprins:
  • Când este indicată purtarea măștii de protecție?
  • Cum se pune corect masca de protecție?
  • Cât timp se poartă masca de protecție?
  • Cum se scoate corect masca medicală?
  • Tipuri de măști de protecție
    • Măști de protecție din material textil
    • Măști de protecție medicale
    • Măști de protecție respiratorie FFP1, FFP2, FFP3

Una dintre primele măsuri care au fost luate la nivel global privind limitarea răspândirii virusului Sars-Cov-2 a fost introducerea utilizării măștilor de protecție. Folosite inițial cu precădere de către personalul medical și specialiști din varii domenii, acestea au ajuns astăzi, în contextul pandemiei de Covid-19,  să facă parte din lucrurile indispensabile. 

În condițiile în care răspândirea virusului într-o anumită comunitate este una foarte rapidă, purtarea corectă a măștii de protecție devine regulă, împreună cu igienizarea mâinilor cu dezinfectant de mâini, distanțarea socială, aerisirea corectă a camerelor, evitarea mulțimilor și nu numai. 

Mai mult de atât, menținerea curățeniei atât acasă cât și la locul de muncă este esențială. Lucrurile din jurul nostru și cele pe care le utilizăm în mod curent ar trebui igienizate frecvent pentru evitarea răspândirii și înmulțirii microbilor, bacteriilor și virusurilor. Dezinfectarea telefonului mobil, dezinfectarea liftului, a biroului, a podelelor trebuie efectuate cu mult mai multă atenție și frecvență decât în mod normal.


Când este indicată purtarea măștii de protecție?

Atunci când incidența cazurilor este una mică, purtarea măștii în spațiile în aer liber nu mai este obligatorie. Însă utilizarea acestora a rămas valabilă în spațiile închise, precum sălile de clasă, la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun și nu numai.

În cazul în care o persoană prezintă semne de răceală sau grijă, tușește sau îi curge nasul purtarea măștii este recomandată pentru a evita contaminarea celor din jur. 

În timpul călătoriilor cu avionul, protocolul este unul foarte strict, iar nesupunerea atrage după sine consecințe serioase. Purtarea măștilor este obligatorie atât în aeroport, în sălile de așteptare cât și în avion, pe toată durata zborului. Atunci când se servește mâncare sau băutură se face totuși excepție de la această regulă.  
Dar cum știm că masca ne protejează cu adevărat? Cum trebuie aceasta purtată și îndepărtată corect după utilizare?


Cum se pune corect masca de protecție?

Pentru a te asigura că masca este purtată corect și că te va ajuta să ții la distanță virusurile, trebuie să ții cont de câteva reguli de bază:
  • Spală și dezinfectează mâinile înainte de a intra în contact cu o mască nouă;
  • Poziționează masca pe față corect și așază benzile elastice după urechi;
  • Trage de pliurile măștii pentru ca aceasta să acopere atât nasul cât și gura și bărbia. Ar trebui să fie suficient de largă astfel încât să nu te incomodeze la respirat;
  • După utilizare, aruncă masca de protecție la coșul de gunoi sau, dacă folosești una din material textil, reutilizabilă, asigură-te că aceasta este purtată o singură dată și, după aceea, va fi spălată cu apă fierbinte și detergent pentru haine.


Cât timp se poartă masca de protecție?

Măștile de protecție medicale sunt de unică folosință, asta înseamnă că se poartă o singură dată sau până ce se umezesc, deoarece un mediu ud favorizează dezvoltarea germenilor și virusurilor. 
Măștile din materiale textile trebuie spălate la temperaturi ridicate după fiecare purtare și, în plus, se recomandă călcarea lor cu fierul, aburul fierbinte distrugând aproape în totalitate microbii și virusurile. Este bine de menționat totuși că nu există studii până în acest moment care să dovedească eficacitatea măștilor textile împotriva virusului Sars-Cov-2.


Cum se scoate corect masca medicală?

Nu doar modul în care masca de protecție este așezată pe față este important ci și modul în care este îndepărtată. Există riscul ca după purtare să existe un transfer de virusuri și microbi între materialul acesteia și mâini. Fără să ne dăm seama putem duce mâna la nas și la gură și să favorizăm răspândirea virusului, deși masca a fost purtată corect.
Astfel, pentru a îndepărta masca de protecție, atinge numai benzile elastice, nu și materialul măștii care poate fi contaminat. În cazul în care ai atins partea frontală a măștii, ai grijă să îți igienizezi mâinile cu dezinfectant profesional de mâini.


Tipuri de măști de protecție

Piața măștilor de protecție a cunoscut un avânt în ultima perioadă în contextul SARS-COV-2, astfel pe piață există acum o gamă largă de oferte, care de care mai tentante. Acestea pot fi achiziționate de la magazinele fizice sau cele online precum IgienaPHS sau de la farmacii. 


Măști de protecție din material textil

masca-protectie-textila
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/cuzH5S-8ZOQ

Măștile de protecție din material textil sunt foarte comune, colorate, pot fi îmbogățite cu diverse imprimeuri și pot fi asortate la ținutele de zi cu zi. Însă, acestea nu sunt articole asupra cărora s-au făcut cercetări privind gradul de protecție împotriva virusurilor. De aceea, prin purtarea acestora riscăm să nu fim protejați așa cum ar trebui. Avantajul este că sunt reutilizabile, se respiră cu ușurință prin ele, se spală la mașina de spălat și se calcă. 
Atenție! Masca de protecție se va utiliza doar în cazul în care este complet uscată.


Măști de protecție medicale

masca-protectie
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/qQ11F5c3yXs

Măștile medicale de protecție sunt prevăzute cu 3 straturi. Două dintre acestea sunt formate din fire nețesute de polipropilenă (stratul interior și cel exterior) iar materialul filtrant este realizat din fire topite de polipropilenă. 
În partea superioară sunt prevăzute cu o bandă metalică ce se îndoaie cu ușurință, permițând o potrivire corectă pe nas. Masca de protecție medicală este foarte subțire, ușor de folosit, iar cele 3 straturi împiedică inhalarea prafului, a aburilor și a altor particule dăunătoare.


Măști de protecție respiratorie FFP1, FFP2, FFP3 

masca-protectie-filtru
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/q9hBbQwXC88

În funcție de tipul de filtru de care dispun, aceste măști de protecție se împart în FFP1, FFP2, FFP3. 
Cele cu filtru FFP1 au un grad de protecție bun, sunt accesibile și la îndemâna oricui. Sunt utilizate în mod frecvent în diverse industrii precum agricultură, prelucrarea lemnului si producție în general. Protejează împotriva inhalării particulelor non-toxice precum cele provenite din grafit, ghips, calcar, ciment, polen, pilitură de metal, bumbac și nu numai.

Măștile de protecție FFP2 oferă o protecție mai ridicată decât FFP1, iar FFP3 are cel mai ridicat nivel de protecție, putând bloca cu succes aerosolii lichizi și solizi. Astfel, acestea din urmă devin cele mai bune măști de protecție din categoria lor. 
Măștile de tip FFP3 sunt utilizate și în laboratoare sau de către personalul medical sau cel care lucrează cu substanțe ce pot fi periculoase pentru sănătatea oamenilor. Unele sunt prevăzute cu valvă, iar altele sunt fără. Măștile medicale cu valvă permit eliminarea aerului și previn umezirea măștii la interior, asigurând un confort sporit atunci când masca este purtată o perioadă mai mare de timp. 

Purtarea corectă a măștii medicale asigură ținerea la distanță a virusurilor care, în anumite circumstanțe, pot fi fatale. Însă în lupta împotriva coronavirului este necesar să ținem cont și de celelalte măsuri de protecție precum dezinfectarea mâinilor corect, păstrarea distanței, evitarea aglomerațiilor și vaccinarea. 

Anunțați medicul de fiecare dată când aveți simptome specifice de răceală sau gripă sau semnalați stări de rău și testați-vă ocazional pentru a vă bucura de o sănătate de fier!
Noi vă așteptăm pe site cu oferte la măștile de protecție și vă dorim multă sănătate!

Ultima actualizare:
Etichete: Igienă Curățenie