Cum se scot petele vechi de ulei: trucuri și sfaturi utile
146994 Afisari
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/998DibZwpIc
Cuprins:
- Cum scoți petele vechi de ulei cu produse din gospodărie
- Îndepărtează petele vechi de ulei cu detergent de vase
- Cum se scot petele de ulei cu bicarbonat de sodiu
- Îndepărtează grăsimea cu pudră de talc
- Îndepărtează pete vechi de ulei de pe haine colorate
- Tips&Tricks pentru scoaterea petelor de ulei
Oricât de mult am dori să ne protejăm hainele, uneori este dificil, mai ales dacă lucrezi ca mecanic auto, spre exemplu sau ca bucătar. Însă, micile incidente pot avea loc și atunci când mâncăm sau facem diverse activități. Este bine de știut că există soluții la îndemâna oricui pentru a rezolva această problemă și pentru ca hainele să rămână în perfectă stare.
De ce este grăsimea dificil de îndepărtat? Deoarece aceasta nu este solubilă în apă și de aceea, spre deosebire de alt tip pe pete, este mai dificil de îndepărtat și necesită un tratament înainte de a fi spălată.
Cum scoți petele vechi de ulei cu produse din gospodărie
Cu cât pata este mai proaspătă, cu atât se scoate mai ușor. Însă dacă nu ai cum să o îndepărtezi imediat, cu puțină determinare, vei reuși să îți salvezi ținuta. Spre exemplu salopeta de lucru, oricât ai vrea să o păstrezi intactă acest lucru este aproape imposibil. La fel este și cu uniforma unui bucătar.Pentru o reușită sigură, ai nevoie de câteva ingrediente pe care cu siguranță le ai prin casă precum detergent de vase, bicarbonat de sodiu și detergent de rufe profesional. Trebuie însă să te înarmezi cu ceva răbdare, deoarece cu cât este mai veche pata de ulei, cu atât aceasta este mai dificil de înlăturat.
Îndepărtează petele vechi de ulei cu detergent de vase
Acesta este un produs destinat înlăturării grăsimii de pe vasele de la bucătărie însă nu atacă țesătura dacă este pus direct pe pată. Datorită formulei sale, detergentul de vase va acționa cu putere împotriva grăsimii. Iată care sunt pașii ce trebuie urmați:
- Întinde haina pe o suprafață plană.
- Așează dedesubtul ei o bucată de carton sau un prosop împăturit, astfel încât să nu pătrundă umezeala pe restul materialului.
- Aplică o cantitate mică de detergent de vase pe pata de grăsime.
- Freacă ușor pentru ca detergentul să pătrundă în textura materialului și să acționeze asupra petei.
- Lasă să acționeze aproximativ 5 minute.
- Spală la mașină împreună cu detergentul de rufe profesional, urmând instrucțiunile de pe eticheta produsului.
Cum se scot petele de ulei cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul are o mulțime de întrebuințări într-o gospodărie și ajută și la îndepărtarea petelor vechi de grăsime. Modalitatea de acțiune se aseamănă foarte mult cu cea a detergentului de vase. Pur și simplu se presară bicarbonat pe pată și se va îndepărta când acesta își va schimba culoarea. Se va repeta acțiunea până când bicarbonatul va rămâne alb. Timpul de acțiune pentru fiecare etapă este undeva în jur de 10 minute. După care se spală la mașina de spălat la programul potrivit pentru tipul respectiv de țesătură.
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/produse-de-panifica-ie-brutarie-faina-coacere-5765/
Îndepărtează grăsimea cu pudră de talc
Pudra de talc acționează similar cu bicarbonatul de sodiu și îl poate înlocui pe acesta cu succes. După ce este lăsat să acționeze se îndepărtează cu o periuță și se repetă acțiunea de câte ori este necesar până când nu se mai colorează, ulterior spălându-se haina la programul obișnuit. Îndepărtează pete vechi de ulei de pe haine colorate
Când hainele sunt colorate, există riscul de a le strica în încercările noastre de a îndepărta pata de ulei. De aceea, trebuie acționat cu precizie. Poți folosi bicarbonat de sodiu, produse speciale pentru îndepărtarea petelor de grăsime chiar de pe țesături colorate, împreună cu un detergent de rufe cu putere ridicată de acțiune.
Se va evita frecarea petei prea mult pentru a nu decolora țesătura. Nu se va folosi apă fierbinte pentru a nu afecta culorile hainelor, ci se vor spăla în mod normal, conform instrucțiunilor de pe etichetă.
Tips&Tricks pentru scoaterea petelor de ulei
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/dispozitiv-menaj-rufe-spalatorie-5591646/
Conform specialiștilor, fibrele sintetice sunt mai greu de curățat, deoarece grăsimea pătrunde profund în fibrele lor. Cheia spre o igienizare eficientă a hainelor este să acționezi cât de repede se poate pentru îndepărtarea petelor. Ideal ar fi să iei măsuri imediat ce micul accident a avut loc.
În cazul petelor vechi de ulei și grăsime, în primă fază se lucrează cu materialul uscat deoarece apa va crea o peliculă la suprafața materialului iar grăsimea va fi mai dificil de pătruns.
În situația în care ai apucat să speli, totuși, haina pătată înainte de a acționa local asupra ei, este bine de știut că uscarea la uscător va “coace” grăsimea și o va face să se stabilizeze mai bine în material, acest lucru favorizând și decolorarea materialului.
În acest caz și dacă pata este una foarte veche se va folosi un detergent enzimatic, ce are rol de tratament. Cum nu doar hainele pot avea de suferit, husele canapelelor sau covoarele pot fi și ele pătate de ulei și grăsime. După aplicarea unui tratament local pe bază de bicarbonat de sodiu, gel de aloe vera, detergent de vase sau pudră de talc, ce are scopul de a dizolva grăsimea din țesătură, se spală covorul sau canapeaua cu un detergent special pentru covoare și țesături, ce nu îi atacă fibrele și nici culorile.
Pe piață există o mulțime de soluții profesionale pentru scoaterea petelor vechi de ulei și grăsime care, de altfel, pot fi o adevărată problemă. Înainte de orice se va încerca puțină soluție pe o zonă ce nu este la vedere iar dacă acesta nu este compatibil cu materialul sau se observă decolorări, nu se va mai folosi.
Și, nu trebuie uitat că este esențial să se acționeze cât mai rapid asupra petei, indiferent de material și culori, indiferent că dorim să îndepărtăm petele de ulei de pe blugi, rochii delicate sau de pe covoare.
În magazinul IgienaPHS găsești detergenții de rufe potriviți pentru utilizarea atât în mediul profesional cât și în cel casnic, balsamuri de rufe și produse de curățenie. De asemenea, poți descoperi soluții pentru curățarea și dezinfectarea telefonului, pentru curățarea geamurilor termopan sau curățarea tastaturii laptopului.
Surse:
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Sfaturi pentru curățenia generală la domiciliu cu produse profesionale
- Detergent lichid vs. detergent pudră în industria HORECA: Ce să alegi?
- De ce să alegi un aspirator cu filtru HEPA? Avantaje și recomandari
- Dozatoare pentru cosmetice hoteliere: Soluția inteligentă pentru reducerea plasticului în hoteluri
- 5 erori comune în gestionarea deșeurilor la locul de muncă și cum să le eviți
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare