marca-trusted
eLicitatie Certificari

Eliminarea igrasiei din pereți. Sfaturi utile și recomandări

32237 Afisari
dezinfectare-igrasie-pereti
Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/coronavirus-pandemic-disinfector-protective-suit-mask-sprays-disinfectants-house-office_8265157.htm

Igrasia reprezintă o problemă des întâlnită, care poate apărea atât în locuințele vechi, cât și în cele nou construite. În afară de aspectul inestetic, poate avea și efecte negative asupra sănătății, motiv pentru care e important nu doar să scăpăm de ea, ci și să o prevenim. Află în continuare ce anume este igrasia, de câte tipuri există, care sunt cauzele pentru care apare și cum o poți preveni.


Ce este igrasia?

Umezeala care se formează în pereți se numește igrasie. Apare din cauza apei reținute în porii materialelor din care aceștia sunt construiți. De aceea, problema nu este atât de ușor de înlăturat. Doar pentru că o îndepărtezi cu produse de curățenie profesionale și aplici un strat nou de vopsea, ea nu dispare și din interior.


De ce apar igrasia și mucegaiul?

Atunci când igrasia nu este eliminată în timp util, apare mucegaiul. În timp ce prima se referă la umezeală, mucegaiul reprezintă apariția microorganismelor. Se caracterizează printr-un strat pâslos, cenușiu-verzui. Iată cum ajunge umezeala în pereți.


Camera nu este aerisită corespunzător

Valoarea optimă a umidității din casă este de:
  • 40-50% dacă temperatura de afară este cuprinsă între 10 și 20°C;
  • 35-45% dacă temperatura de afară este cuprinsă între 0 și 10°C;
  • 30-40% dacă temperatura de afară este cuprinsă între -10 și 0°C

Dacă nivelul este prea ridicat, poate apărea condensul. De aceea, este important să aerisim des camerele. Motivul principal pentru care igrasia apare des în băile fără geamuri este combinația dintre aburul de la duș și lipsa ventilației corespunzătoare. 

Când vremea este frumoasă, geamurile pot sta deschise toată ziua pentru o bună aerisire. În timpul iernii și când e frig afară, e suficient să le deschizi larg 10 minute pe zi. Pentru bucătărie și baie se recomandă ventilarea de fiecare dată după duș sau gătit.


Țevile sunt fisurate

Dacă țevile nu au fost schimbate de mult timp, e posibil să fie fisurate. Picătură cu picătură, umezeala se infiltrează în interiorul pereților, ducând la igrasie. Poți identifica ușor cauza dacă problema apare în zonele din pereți pe unde știi că trec țevi.


Apa se infiltrează prin acoperiș

Fie nu a fost montat corespunzător, fie este vechi și nu a mai fost reparat. Atunci când plouă sau ninge, apa reușește să se infiltreze, ajungând în tavan sau pereți. Și de această dată poți descoperi rapid care este problema, o singură zonă fiind afectată.


Ai geamuri termopan

Spre deosebire de ferestrele clasice, cu tâmplărie din lemn, geamurile termopan nu lasă camerele „să respire”. Desigur, acest fapt este util pentru termoizolația locuinței, însă lemnul ajuta măcar puțin în procesul de aerisire.


Tipuri de igrasie

mucegai-perete
Sursa foto: Shutterstock

Deși igrasia în sine reprezintă umezeala, există două cauze principale prin care aceasta ajunge în pereți. De aceea, deseori se vorbește despre tipurile sale.


Igrasia infiltrativă

În cazul acesta, umezeala intră în pereți din cauza ploilor sau a ninsorii, dacă aceștia nu sunt bine izolați. O altă cauză o reprezintă instalațiile sanitare sau de scurgere a apei pluviale defecte. 


Condensul 

Procesul prin care vaporii se transformă în stare lichidă este numit condens și are loc atunci când suprafețele au temperaturi mai scăzute decât aerul cu care intră în contact. Desigur, câteva picături nu vor distruge pereții, însă cu timpul umezeala pătrunde în ei.

Condensul poate apărea când izolația locuinței nu este bună sau când există diferențe mari de temperatură între doi pereți interiori. Dacă locuiești la bloc, problema poate apărea atunci când în apartamentul vecin nu locuiește nimeni, iar caloriferele sunt mereu închise.


De ce este igrasia periculoasă?

Igrasia în sine nu este periculoasă, însă apariția mucegaiului aduce necazuri. Sporii ajung să fie inhalați atât de oameni, cât și de animalele de companie. Sănătatea nu este afectată instant - nu te gândi că vei avea probleme grave imediat cum a apărut mucegai în casă. 

Cu timpul pot apărea simptome precum strănutul, tusea, nasul înfundat, înroșirea ochilor, iritații ale pielii, dureri în gât, chiar și sângerări nazale. În unele cazuri se pot dezvolta micotoxine, substanțe toxice extrem de dăunătoare, care pot cauza chiar și decesul.

Așa cum am explicat mai sus, igrasia nu este vizibilă, ci se referă strict la umezeala din pereți. Când observi apariția mucegaiului, situația deja a evoluat negativ. De aceea, e util să monitorizezi mereu nivelul umidității din locuință. Poți face acest lucru simplu și ieftin, cu ajutorul unui higrometru de cameră.


Cum să scapi de igrasia din casa ta

Eliminarea igrasiei din pereți poate fi dificilă, motiv pentru care e bine să o identifici cât mai repede. Iată care sunt pașii de urmat și cum se curăță igrasia și mucegaiul.


Evaluarea situației

Îți recomandăm să începi prin a discuta cu un constructor. El va analiza cu atenție situația pentru a descoperi cauza care a dus la apariția fenomenului. Acest pas e important mai ales dacă nu ești sigur de unde vine problema. Tot el îți va propune cea mai potrivită soluție.


Tratamentul

Un specialist îți recomanda tratamentul și produsele care te vor ajuta să scapi de igrasie. Există anumite substanțe care penetrează materialul în scopul eliminării umezelii. Unele se introduc direct în perete, în timp ce altele se aplică sub formă de peliculă pe zonele afectate.


Curățarea mucegaiului

Dacă deja ai observat apariția mucegaiului, cu siguranță dorești să scapi cât mai repede de el. Folosește mască și ochelari de protecție și mânuși de cauciuc, dar și haine uzate, pe care să le arunci după ce termini. Încearcă să elimini din cameră mobila și decorațiunile sau cel puțin să le acoperi bine cu o folie.

Apoi, folosește o soluție anti-mucegai din comerț sau prepară una din 2 linguri de borax, jumătate de cană de oțet și 2 căni de apă caldă. Pulverizează pe zonele afectate, lasă să acționeze 10-15 minute, apoi curăță bine cu un burete sau o cârpă.

E bine să ții la îndemână prosoape de hârtie, în caz că soluția ajunge pe pielea expusă. Șterge-te imediat, pentru a nu te irita.


Izolare termică

Dacă situația este cauzată de condens, va trebui să îți izolezi termic locuința. Astfel, diferența de temperatură dintre aburii din interior și pereți scade. În funcție de preferințe, poți apela la vată minerală din sticlă sau bazaltică, polistiren, celuloză sau spumă poliuretanică.


Hidroizolații

Hidroizolarea poate fi efectuată în subsoluri, pe terase, acoperișuri și pereți. Se aplică unul sau mai multe straturi de membrane din diferite materiale, care acționează ca o barieră. 

izolatie-termica
Sursa foto: Shutterstock


Cum să previi apariția igrasiei în casă

Să previi e mai bine decât să tratezi, în orice situație. Pentru a te asigura că nu vei (mai) avea igrasie, iată ce trebuie să faci.


Utilizează dezumidificatoare

Dispozitivul absoarbe umezeala din casă și o transformă în apă. Apoi, tot ce ai de făcut este să golești recipientul. Găsești pe piață variante clasice, cu pastilă, care sunt mai ieftine, dar și opțiuni electrice.


Folosește hota de fiecare dată când gătești

Hota este obligatorie mai ales în timpul iernii (când nu gătești cu geamul larg deschis) și dacă ai open space. Multe persoane o pornesc doar când prăjesc ceva, pentru a evita mirosurile neplăcute, însă hotele înlătură și aburul.


Fă curățenie periodic

E valabil mai ales în băile fără fereastră, unde șansele să apară igrasia și mucegaiul sunt mai ridicate. Folosește detergenți profesionali și, dacă observi urme de mucegai, curăță-le imediat pentru a nu se extinde.


Permite luminii soarelui să pătrundă în locuință

Mucegaiul are nevoie de umezeală și întuneric pentru a se dezvolta și extinde. Încearcă să ții cât mai des draperiile trase, pentru a permite luminii soarelui să atingă suprafețele afectate. Dacă microorganismele au ajuns pe piese de mobilier, scoate-le la aer în zilele calde și uscate.

Igrasia și mucegaiul sunt neplăcute și pot cauza probleme de sănătate, însă pot fi prevenite cu ușurință. Ține cont de recomandările de mai sus și, dacă suspectezi că pereții au prins umezeală, rezolvă situația cât mai curând.

Ultima actualizare:
Etichete: Igienă Curățenie