Haine îngălbenite în dulap? Află cum să le redai albul strălucitor
36327 Afisari
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/zambind-zambe-te-menaj-rufe-8889710/
Cuprins:
- De ce se îngălbenesc hainele în dulap sau după câteva purtări?
- Clătirea insuficientă
- Spălarea alături de haine colorate
- Oxidarea
- Folosirea înălbitorului
- Depozitarea pe termen lung
- Utilizarea incorectă a fierului de călcat
- Transpirația abundentă
- Cu ce se albesc hainele îngălbenite?
- Apă oxigenată
- Suc de lămâie
- Bicarbonat de sodiu
- Detergent profesional
- De ce să folosești produsele speciale profesionale pentru albirea hainelor?
Hainele albe au un farmec aparte, se potrivesc atât la ținute de zi cât și de seară, fiind foarte versatile și ușor de combinat cu diverse outfit-uri. Din păcate, uneori, nu ne putem bucura foarte mult timp de aspectul lor imaculat deoarece acestea se îngălbenesc extrem ușor. Uneori, chiar dacă nu sunt purtate intens, observăm că se îngălbenesc și stând în dulap. Ce este de făcut în acest caz pentru a te putea bucura de un alb strălucitor cât mai mult timp? Avem câteva trucuri pentru tine ce te vor ajuta să scapi de aspectul uzat și ponosit al hainelor tale deschise la culoare.
De ce se îngălbenesc hainele în dulap sau după câteva purtări?
Deși este cumpărat de curând dar tocmai ce ai constatat că tricoul tău preferat prezintă pete galbene? Pot fi identificate câteva cauze, cum ar fi:
Clătirea insuficientă
La fel ca atunci când ne spălăm părul, procesul de clătire joacă un rol foarte important. Prea mult produs de spălare poate afecta țesătura și îi poate afecta culoarea. Detergentul în exces poate îngălbeni chiar el materialul. De aceea, clătirea profundă ajută la îndepărtarea reziduurilor de detergent ce pot rămâne blocate în fibre. În plus, nici nu este indicat ca pielea noastră să intre în contact direct cu materiale ce sunt îmbâcsite de detergenți, acest lucru provocând iritații, favorizând apariția dermatitelor de contact și a alergiilor.
Așadar clătirea rufelor în general este esențială după fiecare spălare.
Spălarea alături de haine colorate
Uneori nu avem suficiente haine albe să umplem o mașină de spălat sau ne mai scapă, din greșeală, câte o șosetă a cărei culoare va afecta întreaga încărcătură din mașină. Utilizarea unor șervețele speciale ce prind culoarea este recomandată sau, în cazul în care acestea nu există, hainele albe și pătate se vor spăla imediat, pentru a nu permite pigmentului de culoare să se usuce.
Oxidarea
Atunci când anumite chimicale cu care țesătura a intrat în contact sunt expuse la oxigen, are loc o reacție chimică și pot apărea forma unor pete gălbui, pe haine. De multe ori, petele de oxidare apar atunci când hainele nu sunt spălate corespunzător și sunt depozitate pe o perioadă îndelungată de timp, cum ar fi la schimbarea sezoanelor. Cel mai indicat este să te asiguri că atunci când te pregătești să depozitezi hainele, ele sunt bine igienizate înainte, astfel minimizezi riscul ca anumite substanțe, inițial insesizabile, să pătrundă în fibre și să le păteze. Cu siguranță nu ți-ai dori să bagi în dulap haine ușor umede ce vor atrage mucegaiul și se vor deteriora și îngălbeni în timp. Așa că nu uita să le lași puțin la zvântat afară pentru a fi sigur că materialul este complet uscat.
Folosirea înălbitorului
Pentru albirea hainelor, de cele mai multe ori se recurge la utilizarea din abundență a clorului sau înălbitorului. Acesta este o substanță chimică foarte puternică iar dacă este folosit prea mult și nu diluat cu apă, așa cum este recomandat, hainele se pot îngălbeni, având un aspect uzat iar țesătura poate fi atacată, lucru ce va favoriza ruperea fibrelor.Pentru albirea rufelor îngălbenite ce sunt mai vechi sau au țesături delicate se recomandă curățarea profesională.
Depozitarea pe termen lung
La schimbarea anotimpurilor avem grijă să ne rotim garderoba, adică să așezăm în dulapuri ce nu mai purtăm și nu mai corespunde sezonului de afară și le scoatem pe cele ce urmează să le purtăm. Dar întrebarea care este pe buzele multora este: de ce se îngălbenesc hainele în dulap? Ei bine, cauzele pot fi multiple. Poate fi vorba despre umezeală, mucegai, temperatura nepotrivită de la interior (ori prea cald ori prea frig) sau pot exista oscilații mari între gradele din casă. În plus, în cazul unui dressing fără uși, de tip cameră separată, hainele sunt expuse la praf. Astfel nu este de mirare că, oricât ai grijă să ștergi praful chiar și acolo, articolele tale vestimentare prezintă urme de murdărie, dungi de praf și chiar pete îngălbenite.
Utilizarea incorectă a fierului de călcat
Dacă temperatura fierului de călcat nu este setată corespunzător materialului și tipului de țesătură, acesta poate îngălbeni hainele albe. Uneori sunt suficiente câteva secunde în plus pentru a se insista pe o cută și haina albă se poate păta. Setează temperatura optimă conform indicațiilor de pe etichetă și, în primă fază, încearcă să calci haina respectivă pe dos, pentru a vedea dacă există vreo reacție precum îngălbenirea.
Transpirația abundentă
Una dintre cauzele comune de îngălbenire a bluzelor și tricourilor albe este, cu siguranță, transpirația. Uneori, ea nu se evaporă în totalitate și se îmbibă în haine, mai ales dacă acestea sunt strânse pe corp și dacă materialul nu permite pielii să respire, cum ar fi poliesterul. Materialul se umezește și, când se usucă, rămâne îngălbenit. Și, purtare după purtare, petele se intensifică. Dacă este și pus la păstrare pentru o perioadă mai mare de timp, albirea materialului va deveni o misiune aproape imposibilă.
Cu ce se albesc hainele îngălbenite?
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/dragu-adorabil-dragala-tanar-4959880/
Din fericire, există o mulțime de soluții pentru albirea hainelor îngălbenite printre care detergenții profesionali, apa oxigenată, sucul de lămâie, bicarbonat de sodiu și detergent de vase.
Apă oxigenată
O soluție eficientă pentru albirea rufelor îngălbenite o reprezintă combinația de apă oxigenată cu apă simplă. În această combinație se lasă la înmuiat hainele ce trebuie albite și după se spală la mașina de spălat împreună cu detergent de rufe și balsam.
Suc de lămâie
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/d9KSqW_5uvU
Sucul de lămâie este o armă foarte puternică împotriva petelor galbene de pe haine și se poate utiliza în mai multe feluri. Se poate pune direct pe pată zeama de la lămâie, se lasă să acționeze câteva ore, după care se poate spăla la programul obișnuit. O altă modalitate este să adaugi sucul de la lămâie în cuva detergentului și să speli direct la mașină hainele compromise.
Bicarbonat de sodiu
Este știut faptul că bicarbonatul de sodiu are multiple întrebuințări în gospodărie. Se poate realiza o pastă din bicarbonat de sodiu și apă ce se aplică direct pe pete. Se lasă să acționeze câteva ore după care se scutură și spală în mod obișnuit. Acest procedeu este sigur pentru țesături și se poate repeta până când pata dispare în totalitate.
Detergent profesional
Nu toți detergenții sunt la fel de buni și nu toți se potrivesc tuturor tipurilor de țesături. Însă un detergent profesional este o variantă optimă pentru a curăța un spectru generos de materiale, având și o eficiență ridicată, fiind prima opțiune a specialiștilor din industria horeca.
De ce să folosești produsele speciale profesionale pentru albirea hainelor
Produsele profesionale au o eficiență dovedită. Pentru a te asigura că ceea ce ai cumpărat este de calitate, îți recomandăm ca întotdeauna să apelezi la furnizori de încredere precum IgienaPHS. Detergenții de rufe se prezintă sub formă de pudră, lichidă sau capsule și au o putere ridicată de curățare, chiar și în cazul lenjeriilor de pat hoteliere ce trebuie să rămână întotdeauna impecabile sau a fețelor de masă de la restaurante unde, o singură pată, poate atrage după sine o mulțime de neplăceri.
În cazul în care ai dubii în legătură cu ce detergenți să folosești, îți recomandăm să parcurgi articolele ce te vor ajuta să alegi cei mai buni detergenți de rufe și cele mai bune balsamuri de rufe.
Încercând variantele propuse de noi și documentându-te în legătură cu produsele profesionale de curățare și dezinfectanții pentru rufe, vei reuși să redobândești albul inițial al hainelor îngălbenite din dulap sau a celor pătate.
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Dozatoare pentru cosmetice hoteliere: Soluția inteligentă pentru reducerea plasticului în hoteluri
- 5 erori comune în gestionarea deșeurilor la locul de muncă și cum să le eviți
- Practici de CSR pe care orice companie de curățenie ar trebui să le adopte
- Cum să cureți corect suprafețele din sticlă fără a lăsa urme sau pete?
- Capace WC cu senzor: Soluții igienice pentru birouri
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare