Aranjarea mesei festive. Cum te pregătești de musafiri?
Sursa foto: Shutterstock
· Cum îți pregătești casa de oaspeți?
o Hol
o Camera de zi
o Bucătărie
o Baie
· Aranjarea mesei festive. Reguli de bază
o Masă festivă de Crăciun
o Masă festivă de Paște
o Masă de Revelion
o Aranjarea veselei
o Aranjarea tacâmurilor
o Aranjarea paharelor
· Cum împăturești șervețelele? 4 metode
o Șervețele de Crăciun
o Șervețele de Paște
o Șervețele coroană
o Șervețele elegante
Aranjarea mesei festive poate fi dificilă, mai ales dacă te pregătești pentru o ocazie importantă. Crăciunul, Paștele, Revelionul sau aniversarea unei persoane dragi sunt evenimente pe care vrei să le sărbătorești cum se cuvinte, într-o atmosferă plăcută și de bun gust. Pentru a-ți veni în ajutor, ți-am pregătit sfaturi și recomandări pentru toate aceste ocazii.
Cum îți pregătești casa de oaspeți?
O casă primitoare este o casă curată și ordonată. De aceea, primul pas în pregătirea locuinței pentru oaspeți este curățenia. Pentru început, fă-ți un plan de activitate: o listă cu tot ce trebuie să faci. Notează toate sarcinile pentru a ști cum să te organizezi. Astfel, nu te vei grăbi și nu te vei simți copleșit. Concentrează-te pe camerele unde musafirii au acces: hol, living, bucătărie și baie. Asigură-te că ai toate produsele de curățenie și dezinfectanți pentru fiecare suprafață.
Șterge praful, aspiră și spală podelele, verifică dacă există pânze de păienjeni și dacă geamurile și oglinzile sunt curate. Ține cont de următoarele sfaturi pentru a simplifica procesul:
- pentru praf, folosește o cârpă ușor umedă în locul unui pămătuf. Cel din urmă nu face decât să împrăștie particulele în aer, afectând sănătatea.
- pentru a curăța perfect podelele, îți recomandăm să investești într-un aspirator profesional de praf și de lichid. Proiectate pentru a corespunde celor mai exigente criterii de curățenie, aceste echipamente te ajută să economisești timp.
- pentru a igieniza podelele, folosește detergenți profesionali. Curăță în profunzime pardoselile și împrospătează aerul.
- pentru geamuri și oglinzi, cel mai eficient produs poate fi preparat chiar acasă. E vorba, desigur, despre soluția din apă și oțet, populară încă de pe vremea bunicilor.
Vrei ca musafirii să fie cu adevărat impresionați? În cazul acesta, iată care sunt detaliile importante din fiecare cameră.
Hol
Fiind prima încăpere în care se intră, trebuie să fie extrem de ordonată. Dacă spațiul e mic, adună-ți jachetele și încălțămintea, pentru ca musafirii să aibă suficient loc pentru ale lor. Poți lăsa la îndemână un dezinfectant de mâini pe care să îl folosească până ajung la baie pentru a se spăla cu apă și săpun.
Camera de zi
Aici se va petrece cel mai mult timp, iar oaspeții vor avea ocazia să observe dacă ai depus efort în ceea ce privește curățenia. Dacă ai piese de mobilier lucioase, cu siguranță ai observat deja cât de repede se pătează. Deși nu sunt neapărat murdare, urmele de degete de pe ele dau impresia că nu au fost curățate de mult timp. De aici, se poate trage concluzia că întreaga locuință este neglijată.
Iată cum să ai grijă de mobila lucioasă: șterge suprafețele cu o lavetă înmuiată în apă cu detergent. La final, folosește o cârpă de bumbac sau o lavetă din microfibră uscată pentru a șterge bine orice urmă de umezeală.
Bucătărie
Curăță pe exterior corpurile de mobilier, șterge posibilele pete de murdărie de pe plită, spală vasele pentru ca musafirii să nu vadă chiuveta plină și verifică faianța.
Folosește un detergent universal sau unul pentru lemn pentru a curăța mobila. Plita și faianța pot fi degresate cu o soluție specială sau cu apă și oțet.
La final, dezinfectează bucătăria, mai ales dacă ai manevrat carne crudă. Detergenții dezinfectanți distrug germenii de pe fundul de lemn, blatul de bucătărie și ustensilele care au intrat în contact cu carnea.
Baie
Camera se murdărește repede, iar lumina puternică poate scoate în evidență orice pată sau mizerie. În plus, musafirii sunt singuri atunci când merg la toaletă, deci observă mai ușor aceste detalii.
Folosește lavete profesionale pentru a șterge bine geamurile cabinei de duș și oglinda. Apoi, pune prosoape curate. Pe durata vizitei, dacă acestea se udă cam tare, înlocuiește-le cu altele. Bineînțeles, lasă la vedere și un sul nou de hârtie igienică pentru ca musafirii să evite situațiile neplăcute.
Folosește lavete profesionale pentru a șterge bine geamurile cabinei de duș și oglinda. Apoi, pune prosoape curate. Pe durata vizitei, dacă acestea se udă cam tare, înlocuiește-le cu altele. Bineînțeles, lasă la vedere și un sul nou de hârtie igienică pentru ca musafirii să evite situațiile neplăcute.
Aranjarea mesei festive. Reguli de bază
Acum că ai terminat curățenia, a venit momentul să gătești pentru oaspeți. Însă cum se face aranjarea corectă a mesei? Iată de ce trebuie să ții cont dacă vrei ca evenimentul să fie unul reușit.
Masă festivă de Crăciun
Sursa foto: Shutterstock
Tipul petrecerii dictează aranjamentul mesei. De Crăciun, atmosfera este caldă și elegantă. Petrecem timp alături de familie, ne odihnim și ne concentrăm pe lucrurile importante din viață.
Cele mai populare combinații de culori sunt verde și roșu, roșu și auriu, roșu și alb. Pentru că masa va fi destul de aglomerată din cauza mâncării, încearcă să menții un aranjament mai simplu, cu gust.
De data aceasta, detaliile contează. Folosește crenguțe de brad, globuri și lumânări, însă evită-le pe cele parfumate. Dacă îți place ca locuința ta să miroasă frumos, e de preferat să optezi pentru odorizante de cameră. Folosește-le înainte ca musafirii să ajungă, pentru a fi întâmpinați de arome primitoare. Cât despre înălțimea lumânărilor, e bine să alegi unele mici. Rolul lor e să creeze o atmosferă plăcută, nu să provoace accidente la masă!
Masă festivă de Paște
Sursa foto: Shutterstock
Tot o masă în familie, însă mai veselă. De data aceasta culorile potrivite sunt verde deschis, galben aprins sau nuanțe pastelate de portocaliu, albastru, roz și mov. Completează masa cu decorațiuni de sezon: figurine iepurași, un coșuleț cu ouă, un aranjament floral cu lalele.
Masă de Revelion
Sursa foto: Shutterstock
Revelionul este sinonim cu distracția și veselia. Întreaga cameră poate fi decorată cu baloane, sclipici și ghirlande luminoase. Pe masă poți aranja beteală și globuri, care oferă un aer festiv.
Folosește albastru și argintiu sau alte culori metalice, dar nu aglomera prea mult masa. Dacă locuiești la apartament și spațiul este redus, cel mai probabil va trebui să aduni repede când se trece la dans și petrecere.
Indiferent de ocazie, aplică următoarele recomandări:
- alege o față de masă simplă sau cu un imprimeu subtil
- optează pentru materiale plăcute: bumbac, in sau mătase
- fața de masă ar trebui să fie cu 25 cm mai mare decât blatul (atât la cea cu formă dreptunghiulară, cât și la cea rotundă)
- pune o singură piesă de decor mare, în centru (piesa principală)
Sursa foto: Shutterstock
Aranjarea veselei
În dreptul fiecărui loc de la masă se așază o farfurie întinsă mare, numită „de serviciu” (nr. 8 în ilustrația de mai sus). Pe ea nu se consumă mâncare, ci servește ca suport pentru celelalte vase.
Deasupra se așază farfuriile pentru fiecare fel de mâncare servit (nr. 9 din imagine). Jos se va afla cea pentru desert, la mijloc felul principal, deasupra aperitivul. Bolul de supă se aduce de obicei deja umplut. În stânga sus se găsește o farfurie mai mică, pentru pâine (nr. 2).
Aranjarea tacâmurilor
Tacâmurile trebuie aliniate cu farfuria de serviciu astfel:
- furculițe în stânga, cu dinții în sus (nr. 4 și 6)
- cuțite în dreapta, cu marginea tăioasă spre interior (nr. 5 și 7)
- lingura alături de cuțite (nr. 3)
- cuțit pentru unt (dacă e cazul) pe farfuriuța pentru pâine (nr. 1)
- lingurița și furculița pentru desert deasupra farfuriei (nr. 10 și 11)
De asemenea, tacâmurile se așază în ordinea folosirii, din exterior spre interior: antreu, fel principal, pește sau salată. Ultima care va fi folosită stă lângă farfurie.
Aranjarea paharelor
Paharele se așază în dreapta farfuriei, deasupra cuțitelor, fie în linie dreaptă, fie în formă de triunghi. Se folosesc un pahar de apă (nr. 13), un pahar de vin (nr. 12), dacă e cazul un pahar de tărie (nr. 14). Paharul pentru șampanie se aduce la masă la momentul potrivit, la fel și ceștile de cafea, dacă se consumă după masă.
Nu în ultimul rând, în partea dreaptă se așază șervețelul (nr. 15).
Cum împăturești șervețelele? 4 metode
Aranjarea și decorarea mesei festive nu e completă fără șervețele pliate în mod deosebit. La prima vedere pare o artă complicată, însă cu puțină răbdare oricine poate învăța cum se împăturesc corect.
Recomandarea noastră e să achiziționezi șervețele de masă potrivite cu tema petrecerii, care se asortează bine cu restul nuanțelor folosite. Găsești pe piață șervețele lila, vișinii, roșii, portocalii, crem, dar și speciale pentru Paște sau Crăciun.
Șervețele de Crăciun
Sursa foto: Shutterstock
Șervețelele brăduți sunt o modalitate simplă de a aduce spiritul sărbătorilor la masa de Crăciun. Modelul este ușor de împăturit, urmând pașii din imaginea de mai sus. Invită-i și pe copii să te ajute, cu siguranță le va face plăcere!
Șervețele de Paște
Sursa foto: Shutterstock
Pentru masa de Paște îți propunem un model simplu de realizat, dar cu un impact la fel de mare: un iepuraș. Realizarea sa necesită un ou, sfoară și un marker sau o cariocă. Desenează pe ou ochi și botic, apoi înfășoară-l cu un șervețel rulat. Leagă-l strâns cu sfoara pentru a-i forma urechiușele.
Șervețele coroană
Sursa foto: Shutterstock
Modelul coroană este clasic și se potrivește de minune la masa de Revelion. Pliază șervețelul ca în imaginea de mai sus, apoi răsucește marginile astfel încât să se întâlnească la mijloc, intrând una în alta. După ce pliezi părțile laterale, coroana este finalizată.
Șervețele elegante
Sursa foto: Shutterstock
Pentru acest model îți recomandăm să folosești șervețele de bumbac sau in, fiind mai rezistente decât cele de hârtie. Urmează pașii din imaginea de mai sus și vei obține un șervețel potrivit pentru orice masă elegantă.
Aranjarea mesei festive implică răbdare, bun gust și un strop de creativitate. Ține cont de recomandările de mai sus vei reuși să impresionezi toți musafirii.
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Sfaturi pentru curățenia generală la domiciliu cu produse profesionale
- Detergent lichid vs. detergent pudră în industria HORECA: Ce să alegi?
- De ce să alegi un aspirator cu filtru HEPA? Avantaje și recomandari
- Dozatoare pentru cosmetice hoteliere: Soluția inteligentă pentru reducerea plasticului în hoteluri
- 5 erori comune în gestionarea deșeurilor la locul de muncă și cum să le eviți
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare