Cu ce se curăță inoxul în mod eficient: Sfaturi și recomandări
Sursa foto: Freepik.com
Cuprins:
- Cum se curață corect inoxul
- Curățarea petelor de pe inox
- Curățarea vaselor arse din inox
- Îndepărtarea depunerilor de calcar de pe inox
- Sfaturi și recomandări pentru petele pe inox
- Citește cu atenție instrucțiunile produselor de curățenie
- Folosește cârpe și bureți moi
- Folosește mănuși și echipamente de protecție
- Cât de des ar trebui curățate articolele din inox?
Trebuie să recunoaștem că articolele din inox arată foarte bine mai ales în casele moderne. De la produsele electrocasnice, până la chiuvetă și robineții din bucătărie și baie, toate arată spectaculos. Dacă sunt întreținute corect, bineînțeles.
Dar cum poți menține inoxul curat și strălucitor? Deși este ușor de întreținut, orice urmă se observă imediat. Este suficient ca cineva doar să atingă robinetul sau să deschidă frigiderul...că a lăsat câteva amprente. Nu trebuie să te simți descurajat deoarece avem soluții optime pentru tine pentru a te bucura de un inox strălucitor. Află în continuare cu ce se curăță inoxul de rugină dar și cum să scapi de arsurile neplăcute de pe vasele de gătit!
Cum se curață corect inoxul
Suprafețele din inox au nevoie de o curățare blândă, cu produse non-abrazive, pentru a evita zgârieturile dar și pentru a-și păstra finisajul lucios și de protecție pe care îl au din fabrică.
Există mai multe soluții potrivite pentru curățarea inoxului cum ar fi bicarbonatul, produsele profesionale de curățenie sau oțetul.
Curățarea petelor de pe inox
Sursa foto: Pixabay.com
Nu este nicio surpriză faptul că inoxul se poate păta cu ușurință, fie de amprente (care se curăță ușor), fie de rugină, calcar sau grăsime care se îndepărtează ceva mai dificil. Însă le poți veni de hac cu o mulțime de produse de curățenie pentru inox ce se găsesc în portofoliul magazinului IgienaPHS sau cu diverse produse pe care le ai deja prin casă precum bicarbonatul, oțetul și lămâia.
Plita, frigiderul, chiuveta își pot redobândi strălucirea inițială dacă apelezi la detergenți speciali pentru inox care au o formulă special gândită pentru a nu zgâria suprafețele și pentru a îndepărta petele pe inox sau inoxul îngălbenit.
Pentru întreținerea de rutină a electrocasnicelor din oțel inoxidabil sunt de preferat produsele profesionale, formulate special, pe care le recomandăm. Ele nu sunt abrazive și oferă adesea un strat protector pentru a menține aparatele mai curate.
Curățarea vaselor arse din inox
Atunci când alegi produse profesionale pentru curățarea inoxului trebuie să fii atent dacă acestea se pot folosi și în zonele în care se intră în contact cu alimentele. De aceea, pentru curățarea vaselor arse din inox poți apela la bicarbonatul de sodiu, spre exemplu, care este doar ușor abraziv și curăță vasele de gătit fără a pune în pericol sănătatea oamenilor.
Curățarea inoxului cu bicarbonat este la îndemână, căci ai nevoie doar de un plic de bicarbonat, detergent de vase, puțină apă și o lavetă sau o cârpă care să nu zgârie suprafața vaselor.
Tot ce trebuie să faci este să fierbi apă și să o torni pe suprafața cu arsură a vaselor. Aplică bicarbonat într-un strat generos împreună cu detergentul de vase, lasă totul la înmuiat și acoperit cu laveta îmbibată și ea în apă fierbinte, până ce se răcește. După aceea, freacă ușor cu cârpa sau laveta sau chiar cu un prosop de hârtie suprafața, împreună cu pasta care s-a format.
Este bine cunoscut faptul că lămâia curăță inoxul și astfel, înainte de clătirea finală a vasului respectiv, poți freca suprafața acestuia cu jumătate de lămâie. Acidul citric îi va conferi strălucire și un miros îmbietor, proaspăt.
Bicarbonatul de sodiu este un abraziv blând, deci este excelent pentru curățarea chiuvetelor din oțel inoxidabil, a vaselor de gătit și chiar pentru îndepărtarea reziduurilor de cafea din interiorul unei carafe termice din oțel inoxidabil sau al unei căni de călătorie.
Îndepărtarea depunerilor de calcar de pe inox
Sursa foto: Pexels.com
Chiuvetele din oțel inoxidabil sunt cele mai populare tipuri de chiuvete datorită accesibilității și durabilității lor. Acestea sunt folosite atât în bucătăriile profesionale cât și în gospodării. Însă, după ceva timp, acestea pot prezenta urme de calcar.
Chiuvetele din inox nu sunt afectate de majoritatea substanțelor chimice de uz casnic, nu vor rugini și pot fi reciclate în alte articole metalice.
Deși sunt în general foarte rezistente, acestea se pot îngălbeni în timp sau pot prezenta depuneri de calcar. Este indicat să se folosească un detergent profesional pentru inox deoarece are o putere ridicată de descompunere a mineralelor din apa dură, nu vor rămâne urme și, în plus, aplică un strat protector pe suprafața chiuvetei. Însă evită folosirea unui detartrant pe inox, căci acesta poate fi prea puternic pentru suprafața și poate duce la îngălbenirea inoxului și chiar la distrugerea lui.
Poate cochetezi cu ideea de a folosi înălbitor sau amoniu pentru curățarea inoxului de rugină sau arsură sau inoxul îngălbenit dar acesta sunt atât de puternice încât nu numai că nu te vor ajuta dar mai rău vor face, distrugând suprafața.
Pentru a evita depunerile rapide de calcar pe chiuvetă, asigură-te că după fiecare utilizare aceasta este bine ștearsă, până rămâne uscată complet.
Sfaturi și recomandări pentru petele pe inox
Citește cu atenție instrucțiunile produselor de curățenie
Nu te grăbi să folosești orice produs din comerț, dacă acesta nu este destinat pentru îndepărtarea petelor de pe inox. Citește eticheta și vezi dacă producătorul a menționat că este potrivit pentru suprafețe delicate precum acesta.
Pentru a fi sigur de eficiența lui, testează produsul pe o porțiune mică, ce nu este la vedere. Este indicat să îl lași să acționeze câteva minute și, după aceea, șterge suprafața. Dacă apar pete, dacă inoxul se îngălbenește sau suprafața devine matifiată, nu este recomandat să îl folosești.
Însă dacă se comportă normal, îl poți aplica cu încredere pe toată suprafața.
Folosește cârpe și bureți moi
Când lucrezi cu un material ușor de zgâriat așa cum este inoxul, este bine să te asiguri că folosești doar lavete moi și bureți ce nu sunt abrazivi. Poți folosi cu succes și prosoape de hârtie care nu lasă urme și sunt ușor de folosit.
Folosește mănuși și echipamente de protecție
Întotdeauna când te pregătești de curățenie ai grijă să folosești mănuși de protecție și eventual, dacă folosești produse chimice puternice, un echipament de protecție adecvat.
Pentru a nu inhala particule nocive de chimicale ce pot fi toxice, poartă o mască de protecție. După ce ai finalizat procesul de curățenie, aruncă mănușile și masca, spală mâinile cu săpun și clătește cu apă din abundență.
Cât de des ar trebui curățate articolele din inox?
Pentru ca electrocasnicele din inox, chiuveta și robineții, dușul să arate impecabil, asigură-te că sunt curățate în fiecare săptămână sau ori de câte ori este nevoie de o intervenție imediată, pentru a evita apariția petelor pe inox sau chiar îngălbenirea inoxului.
Când cureți aragazul, aparatul de făcut sandvișuri sau aparatul de prăjit pâinea, asigură-te că acestea s-au răcit în totalitate înainte de începe procesul de curățare.
În cazul în care au avut loc anumite incidente și a curs ceva pe ele sau s-au murdărit, se recomandă o intervenție imediată cu o cârpă moale și detergent special.
În schimb, chiuvetele din inox ar trebui spălate și uscate după fiecare utilizare pentru a evita dezvoltarea bacteriilor și a microbilor din cauza resturilor alimentare și pentru a evita un inox îngălbenit.
Citește pe blogul IgienaPHS și despre alte trucuri care îți pot ușura sarcinile în gospodărie precum curățarea funinginei de pe pereți, curățarea ușilor de lemn vopsite, despre cum poți scoate guma de mestecat de pe haine și cum elimini lipiciul de pe etichete!
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Sfaturi pentru curățenia generală la domiciliu cu produse profesionale
- Detergent lichid vs. detergent pudră în industria HORECA: Ce să alegi?
- De ce să alegi un aspirator cu filtru HEPA? Avantaje și recomandari
- Dozatoare pentru cosmetice hoteliere: Soluția inteligentă pentru reducerea plasticului în hoteluri
- 5 erori comune în gestionarea deșeurilor la locul de muncă și cum să le eviți
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare