marca-trusted
eLicitatie Certificari

Întreținerea și curățarea fosei septice. Reguli și recomandări

6214 Afisari

intretinere-fosa-septica

Sursa foto: Pexels.com

Cuprins:

    • Când trebuie să cureți fosa septică
    • Cum se curăță fosa septică? Pași de urmat
      • Golește periodic rezervorul de colectare 
      • Verifică întregul sistem de scurgere
      • Folosește la curățarea fosei septice produse adecvate
    • Întreținerea fosei septice
      • Ai grijă ce arunci în toaletă!
      • Folosește bioactivatori pentru fosa septică
      • Folosește detergenți ce nu afectează fosa
      • Îndepărtează nămolul acumulat

Mutarea într-o zonă rurală sau la periferia marilor orașe prezintă o mulțime de avantaje: ai la dispoziție un spațiu mai mare, te bucuri de beneficiile naturii și, de cele mai multe ori, de o casă nouă. Un minus îl reprezintă totuși faptul că nu toate cartierele rezidențiale nou construite beneficiază de canalizare iar acest lucru este mai accentuat în zonele rurale. Însă, cu o fosă septică potrivită nevoilor tale, curățată și igienizată periodic, confortul tău nu va avea de suferit.

Iată câteva sfaturi de care să ții cont pentru curățarea fosei septice, astfel încât aceasta să fie întreținută corespunzător și să nu emane mirosuri neplăcute!

Când trebuie să cureți fosa septică

Fosa septică este așezată în apropierea casei, însă nu trebuie montată pe un teren înclinat sau sub o construcție a cărui greutate o poate afecta, provocând fisuri și nu numai. În cazul în care se sparge, întregul teren din proximitate poate fi afectat și poate deveni neutilizabil. 

Curățarea fosei septice se face regulat pentru a preîntâmpina umplerea acesteia până la refuz, înfundarea scurgerilor și a țevilor, prevenirea mirosurilor neplăcute și, în cazuri foarte grave, chiar refularea materiilor organice în interiorul casei. Prin utilizarea unor bioactivatori pentru fosa septică se mărește randamentul stației de epurare și durata de viață a instalației, depunerile sunt descompuse corespunzător și se reduce frecvența vidanjării fosei septice.

Cum se curăță fosa septică? Pași de urmat

Deși rezervoarele de colectare au capacități generoase, la un moment dat, acestea vor trebui golite și curățate. Întreținerea fosei septice nu ar trebui să fie o bătaie de cap pentru nimeni însă, înainte de a cumpăra o mulțime de produse de igienizare, asigură-te că ele nu vor afecta echilibrul bacterian necesar. Acest lucru poate favoriza înfundarea sistemului, depunerea reziduurilor pe pereții rezervorului și apariția unor mirosuri deloc plăcute.

O întrebare frecventă în rândul utilizatorilor este aceasta: La cât timp se golește fosa septică? Iar răspunsul variază în funcție de capacitatea rezervorului, de numărul de persoane care se află în  gospodărie, de tipul de reziduuri care se colectează în rezervor și de cât de repede se umple acesta.  

1. Golește periodic rezervorul de colectare 

Vidanjarea fosei septice periodic te ajută să eviți înfundarea sistemului și previi apariția unor avarii la sistemul de scurgere. În cazul în care constați că apa se scurge mai greu decât de obicei și că apar mirosuri greu de suportat, trebuie să inspectezi rezervorul de colectare pentru a vedea dacă acesta este plin și este nevoie de vidanjarea fosei septice de urgență. 

Apelează la o firmă specializată în curățarea fosei septice pentru a te asigura că aceasta va funcționa în parametrii optimi și în următoarea perioadă.

2. Verifică întregul sistem de scurgere

Sistemul unei fose septice, la fel ca orice instalație, se poate fisura sau chiar sparge, mai ales dacă locuiești într-o zonă cu diferențe mari de temperatură, înghețul și dezghețul periodic pot afecta țevile. Așadar, o inspecție periodică te va ajuta să previi niște probleme mai grave ulterior.  

Cel mai bine, această verificare se poate face atunci când are loc vidanjarea fosei septice. Fiind golită, este mai ușor să observi dacă pereții rezervorului sunt afectați în vreun fel, la fel și țevile și nu numai.

3. Folosește la curățarea fosei septice produse adecvate 

Între două vidanjări este recomandat să folosești produse speciale pentru curățarea acesteia precum bioactivatori pentru fosa septică. Bioactivatorii sunt soluții pentru curățarea fosei septice ce permit funcționarea corectă a acesteia, descompunând depunerile de pe interiorul țevilor și conductelor, dizolvând celuloza și materiile organice, astfel încât să nu existe riscul de a se înfunda. Aceștia se pot găsi sub formă de lichid sau pastile pentru fosa septică, având o putere ridicată de descompunere chiar și a grăsimilor, nu conțin conservanți sau produse toxice.

Întreținerea fosei septice 

Cu puțină grijă, te poți bucura de o fosă septică mult timp, fără să faci intervenții multe și complicate asupra ei. Spre deosebire de un sistem de canalizare bine pus la punct, este indicat să eviți să te descotorosești de anumite obiecte în toaletă.

1. Ai grijă ce arunci în toaletă!

Monitorizarea deșeurilor solide care intră în sistemul fosei este o modalitate importantă de a le menține în funcțiune. Nu arunca nimic altceva în toaletă în afară de hârtia igienică pentru a evita înfundarea acestuia. Trebuie ținut cont de faptul că aruncarea lucrurilor la coșul de gunoi reprezintă doar un mic efort ce va face însă o mare diferență în gestionarea sistemului de drenaj.

Așadar, pentru întreținerea fosei septice iată ce NU trebuie să arunci niciodată în toaletă:

      • Scutece - deoarece acestea pot înfunda scurgerea, se umflă și nici nu sunt biodegradabile;
      • Tampoane și absorbante – din aceleași motive ca în cazul scutecelor;
      • Mâncare – deoarece favorizează depunerile de grăsime pe pereții vasului colector, riscând înfundarea conductelor în timp;
      • Produse și soluții de curățenie;
      • Grăsimi, uleiuri de orice tip, produse chimice și produse cosmetice – toate acestea se vor depune pe conducte;
      • Dischete demachiante, bandaje – acestea se umflă, blocând întregul sistem;
      • Șervețele umede – acestea se dezintegrează mai greu.

2. Folosește bioactivatori pentru fosa septică

 Bioactivatorii pentru fosa septică produc bacterii benefice care se dezvoltă în interiorul rezervorului de colectare ce joacă un rol foarte important și anume acela de a dezintegra reziduurile ce ajung în acest compartiment. 

De aceea, pentru întreținerea fosei septice, bacteriile pentru curățare sunt extrem de importante iar ele se găsesc în soluțiile sau pastilele pentru fosa septică. 

Atunci când bacteriile nu sunt suficiente sau acestea nu acționează corect, există riscul foarte mare de înfundare. În acest moment, fosa septică va emana un miros foarte puternic, înțepător, chiar greu de suportat. 

Bioactivatorii pot fi folosiți cu încredere pentru a stimula creșterea bacteriilor, aceștia jucând un rol esențial în sănătatea unui sistem septic. Pentru început, ele ajută la creșterea ritmului de descompunere a deșeurilor organice. Acest lucru asigură că fosa septică nu se umple prea repede. Utilizarea aditivilor ajută și la facilitarea pompării fosei septice deoarece deșeurile organice vor fi lichefiate cu ajutorul acestor procese bacteriene, iar astfel pomparea rezervorului va fi mai ușoară. 

3. Folosește detergenți ce nu afectează fosa

Scurgerea mașinii de spălat este atașată la fosa septică iar detergentul de rufe poate afecta bunăstarea acesteia. De aceea, pentru ca aceasta să funcționeze corect și în continuare, este bine să înlocuiești detergentul cu unul bio. Spălarea în exces a hainelor face ca o cantitate foarte mare de apă să străbată sistemul de scurgere, acest lucru favorizând o vidanjare a fosei septice mai dese.  

4. Îndepărtează nămolul acumulat

Nămolul se sedimentează în interiorul fosei septice și, de aceea, o dată la câteva luni, acesta trebuie îndepărtat, pentru a te asigura că va funcționa corect și în continuare. Nu aștepta până apar probleme pentru a chema un specialist în domeniu ci ocupă-te din timp de mentenanța fosei septice. Astfel, vei economisi bani și timp. 

De îndată ce observi nereguli la fosa septică, țevi înfundate, zone din apropierea fosei inundate sau mirosuri greu de suportat, folosește bioactivatori pentru fosa septică pentru o întreținere corectă. În plus, nu amâna vidanjarea fosei septice periodic.


Ultima actualizare:
Etichete: igienă curățenie fosă septică