marca-trusted
eLicitatie Certificari

Tipuri de săpun. Cum alegi produsul potrivit pentru nevoile tale?

1670 Afisari

sapun lichid

Sursa foto: Unsplash.com

Cuprins:

  • Scurtă istorie a săpunului
  • Principalele tipuri de săpun
  • Cum alegi săpunul potrivit pentru nevoile tale?
    • Săpun pentru piele normală
    • Săpun pentru piele cu tendință de îngrășare
    • Săpun pentru piele uscată
    • Săpun pentru ten mixt
  • Ce tipuri de săpunuri ar trebui evitate

Săpunul, indiferent de forma, mirosul, brandul sau starea de agregare în care se află, este un produs ce nu lipsește din casele noastre. Folosit de-a lungul timpului atât pentru igiena personală cât și pentru spălatul hainelor, acesta a cunoscut o transformare incredibilă de-a lungul timpului. Piața abundă astăzi de diverse tipuri de săpun, care de care mai atrăgătoare, cu ingrediente complexe ce promit o hidratare și îngrijire profundă a pielii iar unele chiar dezinfectare.

Dar știi cum să alegi tipul de săpun potrivit pentru pielea ta? Află din ghidul de mai jos informații utile despre istoria săpunului, ce ingrediente conține și cum să faci alegeri care să se potrivească nevoilor tale!

O scurtă istorie a săpunului

Deși s-ar putea crede că utilizarea săpunului este mai recentă, arheologii au descoperit că săpunul datează din jurul anului 2800 î.Hr., fiind descoperit în Babilon, și că era realizat dintr-o combinație de grăsimi animale și cenușă. Inițial a fost folosit pentru spălarea lânei și ulterior pentru igiena personală. Acesta nu avea un miros tocmai plăcut și, de aceea, oamenii au început să îl combine cu diverse plante, uleiuri esențiale și flori pentru o mireasmă mai plăcută. Utilizarea acestuia s-a răspândit cu viteză, mai ales că romanii, egiptenii și grecii țineau foarte mult la curățenia trupurilor lor. 

De-a lungul timpului, săpunul a trecut printr-o serie de modificări, atât din punctul de vedere al compoziției cât și al formei și mirosului. Inițial acesta era realizat numai din ingrediente naturale însă astăzi regăsim pe rafturile magazinelor săpunuri ce conțin compuși chimici complexi. 

Folosim în general săpunurile pentru a ne curăța corpul și mâinile, acestea făcând o treabă grozavă în îndepărtarea mizeriei, a microbilor și mirosurilor neplăcute, lăsându-ne pielea curată și strălucitoare.

Deși utilizat la scară largă, nu se poate spune că există un anumit tip de săpun potrivit pentru toată lumea și, de aceea, trebuie să-l găsești pe cel potrivit ție, nevoilor, pielii și stilului tău de viață.

Principalele tipuri de săpun

Când vine vorba despre săpunuri, oferta de pe piață este extrem de generoasă. Atât de generoasă încât uneori devine dificil să alegi un anumit tip de săpun. 

Poți opta pentru săpunuri cu ingrediente naturale sau săpunuri din comerț precum săpunul de sodiu, cel cu sulf sau glicerină, săpunuri îmbogățite cu uleiuri, lapte sau vitamine. Acestea se găsesc în stare solidă, lichidă sau pulbere și sunt destinate diverselor tipuri de piele. 

Săpunurile pot fi:

  • Săpunuri lichide - săpunurile lichide sunt folosite în principal împreună cu dispensere pentru săpun sau cu un recipient cu pompiță și sunt indicate a fi utilizate, cu precădere, în mediile profesionale. Dispenserele profesionale pot fi cu clapetă, buton sau cu senzor pentru ca utilizatorii să intre cât mai puțin în contact cu săpunul lichid. Dispenserele pot fi umplute cu diverse tipuri de săpun antibacterian sau normal, cu rol hidratant sau cu dezinfectant de mâini.
  • Săpunuri solide - acestea sunt primele tipuri de săpunuri apărute și, tocmai că istoria săpunului este una amplă, acesta a trecut printr-o mulțime de schimbări. Inițial, săpunul solid sau săpunul de sodiu nu avea niciun miros dar, în timp, lucrurile s-au schimbat. Săpunul solid se regăsește acum într-o varietate de forme, culori, având mirosuri dintre cele mai plăcute. 

În funcție de ingrediente, acestea pot fi:

  • Săpunuri naturale (eco-friendly, vegane etc) – realizate din ingrediente naturale, ce nu conțin parfumuri sintetice și nici substanțe chimice. Au la bază ulei de cocos, ulei de măsline și sunt, de obicei, potrivite pentru persoanele ce au o piele mai sensibilă; 
  • Săpunuri obișnuite, din comerț – acestea au la bază o suită de ingrediente chimice, parfumuri și nu numai.

În funcție de rolul pe care îl au, acestea se împart în:

  • Săpunuri antibacteriene – acest tip de săpunuri joacă un rol important în îndepărtarea microbilor, a bacteriilor și germenilor ce pot fi periculoși pentru sănătate. Folosiți separat sau chiar împreună cu dezinfectanți profesionali asigură o igienă corectă a mâinilor, ținând la distanță virusurile, inclusiv Sars-Cov-2, gripa de tip A și B și nu numai. După ce mâinile au fost corect spălate, acestea se vor șterge cu prosoape de hârtie sau se vor folosi uscătoarele profesionale de mâini
  • Săpunuri antifungice – sunt potrivite pentru tipurile de piele mai sensibile, predispuse pentru dezvoltarea unor ciuperci, și au în compoziție substanțe precum miconazol și ketoconazol sau ingrediente naturale precum ulei de măsline. 

Cum alegi săpunul potrivit pentru nevoile tale?

sapun-solid

Sursa foto: Unsplash.com

Suntem diferiți iar acest lucru înseamnă că un singur produs este imposibil să se adapteze tuturor nevoilor și să mulțumească pe toată lumea. Este important să îți cunoști pielea și să știi la ce produse reacționezi bine și cu care nu te împaci. Astfel, vei afla ce tipuri de săpun îți sunt potrivite.

Săpun pentru piele normală

O piele normală nu ridică prea multe probleme în general și arată faptul că nu are o tendință exagerată spre îngrășare dar nici spre uscare. Practic, este un tip de piele neutru. Și exact așa ar trebui să fie și săpunul pe care îl folosești atât atunci când te speli pe mâini cât și pe față. Totuși, caută un săpun blând cu pielea și care îți echilibrează pH-ul pielii iar săpunurile cu cât mai multe ingrediente naturale sunt o alegere bună.

Săpun pentru piele cu tendință de îngrășare

Pielea ce se îngrașă cu ușurință și devine uleioasă este predispusă spre dezvoltarea acneei, din cauza sebumului produs în exces de piele. Dacă te confrunți cu această problemă, cel mai indicat este îți cureți frecvent pielea cu săpun delicat, ce are în compoziție acid salicilic, ulei de arbore de ceai, aloe vera, sare de mare etc.

Săpun pentru piele uscată

Iarnă, vară, indiferent de sezon pielea este uscată și se crapă? Mai ales iarna observi că pielea mâinilor este extrem de uscată, te ustură și observi apariția unor leziuni la nivelul pielii? Încearcă săpunurile cu glicerină, ulei de măsline, unt de cocos, ulei de jojoba și aloe vera care îți vor hidrata pielea. 

Săpun pentru ten mixt

Exact așa cum îi spune și numele, acest tip de piele prezintă caracteristici atât ale unui ten cu tendințe de îngrășare cât și de uscare. În general, săpunurile cu glicerină pot fi o alternativă potrivită. 

Pe lângă acestea, există și pielea sensibilă ce necesită o grijă atentă și, de obicei, în aceste cazuri este nevoie să se apeleze le serviciile unui medic dermatolog care îți poate recomanda tipurile de săpun pe care le poți folosi. Dermatologul îți cunoaște cel mai bine pielea și va veni cu soluții pertinente pentru tine. 

În cazul în care săpunul pe care îl utilizezi în mod constant îți provoacă leziuni, iritații, mâncărimi trebuie să oprești imediat utilizarea lui pentru a nu aduce prejudicii pielii. 

Ce tipuri de săpunuri ar trebui evitate

Este foarte important să observăm ce tip de piele avem și la ce reacționează foarte bine. Pentru că suntem diferiți este bine să ne ghidăm după propriile noastre nevoi și după un minim de documentare asupra unor ingrediente cu nume sofisticate ce ne pot face mai mult rău decât bine. 

Încearcă totuși să eviți:

  • Săpunurile cu un pH ridicat sau un conținut ridicat de acizi;
  • Săpunurile ce au în compoziția lor prea multe chimicale;
  • Săpunurile ce conțin prea mult parfum.

Pentru că majoritatea săpunurilor de pe piață promit același lucru și anume îngrijirea pielii, nu uita să testezi ce ți se potrivește cel mai bine, să citești cu atenție lista ingredientelor și să îți observi reacțiile, dacă acestea există. Iar în cazul în care te confrunți cu vreo alergie, infecție sau afecțiune a pielii precum psoriazis, dermatită de orice fel, arsuri, iritații, cel mai bine este să te consulți cu un medic dermatolog înainte de a folosi orice săpun sau cremă. 


Ultima actualizare:
Etichete: igienă curățenie