Igienizarea corectă a mașinii de spălat rufe. Sfaturi și produse recomandate
Sursa foto: Unsplash.com
Cuprins:
- Necesitatea curățării și igienizării mașinii de spălat rufe
- Când se curăță mașina de spălat
- Cum se curăță mașina de spălat. Metode și soluții practice
- Curățare simplă cu apă fierbinte
- Curățarea mașinii de spălat cu oțet și bicarbonat
- Curățarea mașinii de spălat cu înălbitor sau clor
- Curățarea mașinii de spălat cu soluții speciale
- Igienizarea mașinii de spălat
Unul dintre cele mai apreciate aparate electrocasnice, mașina de spălat rufe își face de fiecare dată treaba cu rapiditate și eficiență, scutindu-ne de spălatul hainelor manual ce implica, în trecut, un efort considerabil, timp pierdut și rezultate mai puțin remarcabile.
Însă, pentru a te bucura de aceasta cât mai mult timp și pentru a funcționa la parametrii optimi, trebuie să te asiguri că ocazional te ocupi și de curățarea mașinii de spălat. Cum poți face acest lucru, cu ce produse de curățenie și de câte ori este nevoie afli în articolul de față.
Necesitatea curățării și igienizării mașinii de spălat rufe
Probabil te întrebi de ce oare trebuie să acorzi atenție igienizării mașinii de spălat, din moment ce aceasta este în permanență în contact cu apa și detergent de rufe și practic...se curăță singură. Ei bine, lucrurile nu stau așa. Tocmai utilizarea detergentului la fiecare ciclu de spălare poate favoriza depunerile de detergent pe diferite componente, poate înfunda furtunul de evacuare sau compartimentul pentru balsam și detergent.
Pe lângă acestea, în zonele cu apă dură, calcarul se poate depune pe toate componentele mașinii de spălat rufe, afectând-o. Apariția mucegaiului și bacteriilor sunt favorizate de mediul umed și interacțiunea permanentă cu hainele purtate, murdare.
Există șanse destul de mari ca uneori să observi că hainele tale nu sunt tocmai curate sau au ieșit pătate sau îngălbenite după spălare. Acesta este un semn că trebuie să iei în considerare curățarea mașinii de spălat și chiar dezinfectarea acesteia.
Igienizarea mașinii de spălat este importantă atât pentru a te asigura că hainele tale sunt curățate corect dar și că mașina de spălat rufe nu se va deteriora, economisind astfel bani și timp prețios. Prin curățarea mașinii de spălat îi prelungești practic durata de viață.
Când se curăță mașina de spălat
Curățarea mașinii de spălat, indiferent de modelul acesteia, trebuie făcută în mod regulat, la câteva cicluri de spălare și nu ar trebui să fie doar ocazională. Igiena acesteia este importantă pentru ca aparatul să funcționeze corect și să nu îți deterioreze hainele, lenjeriile și toate textilele din casă. În funcție de cât de des o utilizezi trebuie să ajustezi și timpul la care o igienizezi pe ea.
Pentru început poți citi manualul producătorului pentru a observa dacă există indicații speciale privind curățarea acesteia.
Cum se curăță mașina de spălat. Metode și soluții practice
Pentru curățarea mașinii de spălat poți apela atât la produse pe care le ai în gospodărie, naturale, cât și la detergenți profesionali ce vor garanta o curățare impecabilă. Însă trebuie să te asiguri că ai la îndemână produsele de curățenie potrivite și că nu neglijezi nici interiorul mașinii de spălat dar nici exteriorul.
Curățare simplă cu apă fierbinte
În cazul în care nu ai mai curățat până acum mașina de spălat rufe, poți porni un ciclu de spălare, fără haine în interior, cu apă la temperatura cea mai înaltă. Apa fierbinte și puțin detergent vor oferi o bază de pornire a igienizării mașinii de spălat.
Curățarea mașinii de spălat cu oțet și bicarbonat
Combinația de oțet și bicarbonat este deseori utilizată la treburile casnice și la curățarea diferitelor lucruri de prin locuință și este o soluție eficientă pentru curățarea mașinii de spălat rufe, mai ales că prezintă avantajul că nu este toxică și nu dăunează mediului înconjurător. Cele două produse se pot utiliza și separat, nu doar împreună. Curățarea mașinii de spălat cu oțet este o veche metodă, apreciată, care dă rezultate satisfăcătoare, mai ales când vine vorba despre neutralizarea mirosurilor neplăcute.
Înmoaie o lavetă din microfibră sau un burete în soluția rezultată din urma combinării celor două produse și îndepărtează reziduurile vizibile atât din cuva mașinii de spălat, din recipientul de detergent și balsam, ușă și garnituri. Dacă unele pete sau mizeriile depuse sunt dificil de îndepărtat, poți folosi și o veche periuță de dinți. Având dimensiuni reduse, aceasta poate curăța zonele mai greu accesibile și, în combinație cu bicarbonatul ce este mai abraziv, mizeria se înlătură fără prea mari eforturi, iar oțetul împrospătează interiorul.
Ai grijă să nu uiți să ștergi garniturile, fiind locul în care umezeala și mucegaiul își fac loc. Cu o cârpă îmbibată în oțet, șterge până locul este perfect curat. Clătește și verifică cu mare atenție dacă mai există urme de mizerie de jur-împrejurul garniturii. Șterge cu o cârpă sau lavetă uscată suprafața pentru a rămâne uscată.
Curățarea mașinii de spălat rufe cu oțet și bicarbonat este rapidă, eficientă și sigură.
După spălare este recomandat să se efectueze un ciclu de spălare cu mașina goală, fără rufe, pentru a îndepărta toate urmele de murdărie și pentru clătire.
Curățarea mașinii de spălat cu înălbitor sau clor
Clorul acționează împotriva microbilor și bacteriilor, dar și împotriva mucegaiului. Nu uita să folosești un echipament de protecție atunci când utilizezi clor, precum mănuși de menaj și eventual mască de protecție pentru a nu inhala prea multă soluție, și să aerisești camera.
Niciodată nu trebuie să amesteci clorul sau înălbitorul cu alte substanțe sau soluții de curățenie.
Șterge cu o lavetă înmuiată în clor și apă componentele vizibile, lasă să acționeze cel puțin jumătate de oră și, după aceea, pornește un ciclu de spălare pentru a îndepărta urmele de clor din interiorul mașinii, dar și pentru înlăturarea mirosului puternic.
Curățarea mașinii de spălat cu soluții speciale
Dacă îți dorești să apelezi la detergenți speciali și la soluții profesionale, trebuie să ai în vedere alegerea unor producători și furnizori serioși, ce garantează pentru calitatea produselor lor. Avantajul detergenților speciali este că aceștia acționează cu putere asupra calcarului care de obicei este destul de dificil de îndepărtat, a depunerilor de reziduuri și nu numai.
Poți alege o soluție detartrantă pe care să o torni în cuva mașinii de spălat și, după aceea, să pornești cel mai scurt ciclu de spălare. Astfel, folosit periodic, produsul asigură întreținerea corectă și igienizarea mașinii de spălat, prevenind totodată coroziunea.
Avantajul utilizării unor soluții de curățare profesionale este că acestea au o eficiență ridicată, sunt gata de utilizat, fără să necesite o preparare anume și nu lasă pete.
Nu uita să verifici filtrele (dacă ai acces la ele) și să le cureți, să scoți recipientul pentru detergent și balsam si să îndepărtezi depunerile cu apă caldă. Dacă acestea nu se îndepărtează imediat, îl poți lăsa la înmuiat 30 minute. După care îndepărtezi cu ușurință depunerile de detergent și îl ștergi cu un prosop de hârtie sau cu o cârpă uscată.
Igienizarea mașinii de spălat
Sursa foto: Unsplash.com
Știai că există o diferență între curățare și igienizare? Simpla curățare a mașinii de spălat nu este suficientă. După ce acest proces de îndepărtare a mizeriei și murdăriei vizibile a fost încheiat, trebuie să treci la pasul următor și anume igienizarea sau dezinfectarea mașinii de spălat. Acest ultim pas garantează distrugerea bacteriilor, microbilor, fungilor și a virusurilor ce ne pot îmbolnăvi. Poți igieniza mașina de spălat rufe folosind dezinfectanți profesionali recomandați pentru diferite suprafețe. Aceștia sunt puternici, eficienți și siguri. Nu uita ca după ce ștergi toate componentele vizibile ale mașinii de spălat, precum garnituri, tambur, filtru, să pornești un ciclu de clătire. Citește cu atenție recomandările producătorului și alege ce dezinfectant se potrivește cel mai bine pentru ceea ce ai tu de făcut pentru a te bucura de rezultatele dorite.
După ce ai parcurs etapele de mai sus și ai curățat mașina de spălat rufe, îți recomandăm să lași ușa deschisă pentru ca interiorul acesteia să se usuce în totalitate. Se recomandă acest lucru după fiecare ciclu spălare.
Primind grijă și atenție din partea ta, mașina de spălat îți va rămâne un ajutor de nădeje în gospodărie mult timp. Totodată, vei economisi și bani privind mentenanța, înlocuirea pieselor și vizitele prea dese ale instalatorului.
Acum că ai aflat cum se curăță mașina de spălat rufe, nu uita să îi acorzi tratamentul și atenția necesare periodic, pentru ca aceasta să funcționeze perfect și de acum încolo și pentru a-ți oferi haine impecabile după fiecare spălare.
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Sfaturi pentru curățenia generală la domiciliu cu produse profesionale
- Detergent lichid vs. detergent pudră în industria HORECA: Ce să alegi?
- De ce să alegi un aspirator cu filtru HEPA? Avantaje și recomandari
- Dozatoare pentru cosmetice hoteliere: Soluția inteligentă pentru reducerea plasticului în hoteluri
- 5 erori comune în gestionarea deșeurilor la locul de muncă și cum să le eviți
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare