marca-trusted
eLicitatie Certificari

Colectarea selectivă a deșeurilor. Reguli și recomandări pentru clinici medicale și spitale

5416 Afisari

colectare-selectiva-deseuri

Sursa foto: Freepik.com

Cuprins:

  • Importanța colectării selective în clinici medicale și spitale 
  • Tipuri de deșeuri medicale
    • Deșeuri tăietoare/înțepătoare
    • Deșeuri infecțioase
    • Deșeuri farmaceutice și chimice
    • Deșeuri anatomo-patologice
    • Deșeuri radioactive
    • Deșeuri nepericuloase
  • Depozitarea și transportul deșeurilor medicale
  • Modalități de eliminare a deșeurilor medicale

Modernizarea societății și dezvoltarea acesteia au atras după sine, așa cum este și firesc, și anumite dezavantaje, precum producția exagerată de deșeuri. Necolectate selectiv, adică separat, astfel încât unele dintre ele să poată fi reciclate și refolosite, acestea vor ajunge în natură, distrugând mediul, dar și sănătatea noastră.

De aceea, în ultimii ani s-a pus accentul din punct de vedere legislativ pe o colectare selectivă a deșeurilor, atât în mediul casnic, cât și în cadrul companiilor, a instituțiilor publice, clinici medicale și spitale. 

Importanța colectării selective în clinici medicale și spitale 

Colectarea selectivă a deșeurilor are în vedere reducerea poluării la nivel global, cauzată de producerea cât și depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor, reducerea consumului de resurse naturale și energie. Prin colectarea selectivă a deșeurilor, unele dintre acestea pot fi reutilizate și astfel se reduce nevoia de a folosi de fiecare dată resurse naturale noi. 

Pentru o colectare selectivă a deșeurilor eficient, a fost implementat un sistem de colectare pe culori, astfel încât populația să se orienteze ușor atunci când aruncă gunoiul:

  • coșurile de gunoi galbene sunt pentru colectarea metalului și a plasticului;
  • coșurile de gunoi albastre sunt pentru colectarea hârtiei și a cartoanelor;
  • coșurile de gunoi verde sunt potrivite pentru colectarea sticlei;
  • coșurile de gunoi gri sunt destinate colectării deșeurilor menajere și biodeșeurilor;
  • coșurile de gunoi maro pentru colectarea deșeurilor biodegradabile (resturi de fructe, legume, resturi alimentare, iarbă, flori, frunze uscate etc.).

Când vine vorba despre colectarea deșeurilor medicale, există un anumit protocol care trebuie respectat, astfel încât eliminarea acestora să se facă respectând prevederile legilor în vigoare, pentru protejarea sănătății și siguranța la locul de muncă. 

Este obligatoriu ca sortarea, manipularea și transportul acestora să se facă într-o manieră legală, de către persoane avizate și instruite corespunzător, mai ales că este vorba despre deșeuri medicale periculoase ce pot pune în pericol atât angajații spitalului, mediul cât și alți oameni. 

Centrele medicale, spitalele și cabinetele medicale au nevoie de europubele, coșuri de gunoi colectare selectivă, saci de gunoi de diverse culori și cutii speciale, marcate, pentru colectarea materialelor tăietoare/înțepătoare. 

Tipuri de deșeuri medicale

În clinici, spitale și centre medicale, igiena, curățenia și sterilizarea sunt esențiale pentru a putea menține un spațiu sigur pentru cei ce lucrează acolo, cât și pentru pacienți. Astfel că se va pune un accent mare pe dezinfectarea suprafețelor în unitățile sanitare, sterilizarea instrumentarului medical și pe colectarea selectivă a deșeurilor medicale. 

În unitățile medicale aveam de-a face atât cu deșeuri uzuale precum plastic, sticlă, hârtie, dar și cu deșeuri periculoase ce necesită o atenție mai mare, unele fiind  extrem de infecțioase și periculoase pentru sănătatea oamenilor. Colectarea deșeurilor trebuie realizată cu mare grijă, conform unui program bine stabilit de către fiecare instituție în parte, și de către un personal instruit și avizat. 

Deșeurile medicale se împart în mai multe categorii, astfel:

Deșeuri tăietoare/înțepătoare

În categoria deșeurilor medicale înțepătoare-tăietoare intră: ace de orice fel, caterere, seringi cu ac, pipete, lame de bisturiu, sticlărie care a intrat în contact cu un material infecțios. 

Metodă de colectare a deșeurilor tăietoare/înțepătoare: Acestea se vor depozita în cutii realizate din materiale rezistente la șocuri de orice fel și acestea se află în fiecare salon, bloc operator sau cabinet medical. Este foarte important ca pe aceste cutii să fie menționate codurile deșeurilor, dar și datele de identificare ale secției de unde au fost strânse.

Cutiile se vor închide și se vor transporta cu grijă, evitând traseul pacienților și al vizitatorilor, până la locul de depozitare.

Deșeuri infecțioase

În categoria deșeurilor infecțioase menționăm acele obiecte ce au intrat în contact cu sângele unei persoane sau alte lichide corporale, care au fost folosite în blocurile opreatorii, la realizarea unor analize și investigații invazive sau minim-invazive. Aici putem menționa: recipiente care au conținut sânge sau alte lichide biologice, mânuși de unică folosință, sonde, comprese, pansamente, materiale contaminate, membrane de dializă, pungi dren, feșe, tampoane  de vată și nu numai.

Metodă de colectare a deșeurilor infecțioase: Pentru a evita îmbolnăvirea celor din jur, deșeurile infecțioase vor fi tratate cu maximă grijă și vor fi colectate în cutii speciale de carton, prevăzute la interior cu sac din polietilenă sau în saci de culoare galbenă. Acestea trebuie să se regăsească în fiecare salon, cabinet și bloc operator sau toalete. 

Este absolut necesar ca acestea să aibă inscripționată pictograma "pericol biologic". Pe cutie va fi menționat codul deșeului și datele de identificare ale locului de colectare.

La fel ca în cazul materialelor tăietoare, cutia se va închide iar sacul se va lega, pentru siguranța celor din jur și va fi transportat de către personalul avizat la locul de depozitare. 

Deșeurile farmaceutice și chimice

deseuri-farmaceutice

Sursa foto: Unsplash.com

Colectarea deșeurilor medicale farmaceutice și chimice se face având în vedere pericolul pe care îl pot reprezenta acestea, dat fiind faptul că sunt produse ocazional, au risc crescut pentru sănătatea umană și pentru mediu, pot fi inflamabile, toxice și corozive. În această categorie menționăm medicamentele, seruri, vaccinuri cu termen de valabilitate expirat, substanțele folosite în laboratoare, medicamentele expirate, substanțe dezinfectante expirate sau neconforme dar și alte tipologii de materiale toxice ce pot pune în pericol sănătatea oamenilor. 

Metodă de colectare a deșeurilor farmaceutice și chimice: Acestea se vor colecta în recipiente speciale, marcate corespunzător ca fiind Inflamabile, Toxice sau Corozive. Se va ține cont de protocolul de igienă, se vor transporta din cabinet sau din secție până la spațiul de depozitare evitând interacțiunea cu pacienții și vizitatorii. 

Deșeurile anatomo-patologice

Deșeurile medicale anatomo-patologice se referă la membrele amputate, fetuși, placente, material biopsic din blocurile operatorii, țesuturi rezultate în urma autopsiilor și nu numai. 

Metodă de colectare a deșeurilor farmaceutice și chimice: Acestea vor fi colectate numai de către persoane avizate, în locuri special amenajate, până la predarea acestora către compania responsabilă cu incinerarea lor. 

Deșeurile radioactive

Materialele radioactive au un regim special iar colectarea acestora se va face de către personal autorizat. Acestea vor fi depozitate în containere speciale, marcate corespunzător cu inscripția ce semnalează faptul că sunt materiale radioactive, extrem de periculoase pentru sănătatea oamenilor.

Colectarea deșeurilor radioactive se va face pe baza unei note separate de expediție până la locul incinerării, fiind așezate într-un compartiment separat în cadrul vehiculului. 

Deșeuri nepericuloase

Pe lângă materialele infecțioase și periculoase, în centrele medicale și spitale, avem de-a face și cu materiale ce nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate, care nu au venit în contact cu substanțe sau suprafețe cu risc de infectare, practic deșeuri menajere. 

În categoria deșeurilor nepericuloase menționăm ambalajele diverselor materiale sterile, bonete, flacoane de perfuzie, resturi alimentare, ambalaje diverse etc. Ambalajele de hârtie și cartoane vor fi desfăcute pentru a fi colectate separat pentru reciclare. 

Metodă de colectare a deșeurilor nepericuloase: Deșeurile nepericuloase se vor colecta în saci de polietilenă transparenți sau de culoare neagră, ce trebuie să se afle în pubele sau coșuri de gunoi cu pedală, amplasate în fiecare cabinet, salon etc. După umplere, acești saci se leagă și se vor transporta către locul de depozitare, în boxa specială destinată acestui scop, de către personalul avizat.

Depozitarea și transportul deșeurilor medicale

Depozitarea deșeurilor medicale se va face în locuri special amenajate, precum un depozit autorizat, amenajat în incinta instituției, în funcție de fiecare unitate spitalicească sau cabinet în parte. Sacii și cutiile vor fi inscripționate corespunzător până la incinerarea acestora sau până în momentul în care sunt preluate de compania ce se ocupă de distrugerea acestora.

Transportul deșeurilor medicale se va face conform unui program bine stabilit de către fiecare unitate în parte, pe un traseu sau circuit ce nu se intersectează cu pacienții sau aparținătorii acestora. 

Nu se vor abandona deșeurile în locuri nepermise, pe holuri, saloane și cabinete pentru a evita punerea în pericol a sănătății atât a cadrelor medicale, a personalului auxiliar cât și a pacienților. 

În momentul transportării deșeurilor la locul de depozitare, personalul responsabil cu această sarcină va avea asupra sa un echipament de protecție corespunzător. 

Deșeurile medicale nu se vor transfera dintr-un sac în altul sau dintr-o cutie în alta. 

Spațiul de depozitare al deșeurilor medicale va avea un acces restricționat și vor putea pătrunde acolo doar persoanele autorizate ce se ocupă cu manipularea și transportul deșeurilor. 

Ținând cont de faptul că avem de-a face cu materiale periculoase, de natură infecțioasă, timpul de depozitare al acestora trebuie redus la minim, până în momentul în care sunt preluate de o firmă de transport autorizată. 

Modalități de eliminare a deșeurilor medicale

În cadrul unităților medicale există un întreg protocol pentru colectarea deșeurilor și un proces de management al acestora bine pus la punct. După depozitarea temporară în depozitul special amenajat în cadrul spitalului, deșeurile medicale vor fi preluate de către firma transportatoare în vederea neutralizării sau eliminării acestora. În unele cazuri se impune incinerarea deșeurilor periculoase, în alte cazuri sterilizarea lor. 

Spre exemplu, în cazul deșeurilor anatomo-patogene și a medicamentelor se impune eliminarea acestora prin incinerare în centre speciale. În alte cazuri se optează pentru o sterilizare termică, ce are rolul de a distruge microorganismele periculoase.

Colectarea selectivă a deșeurilor medicale, transportul acestora și neutralizarea lor se face ținând cont de legislația în vigoare, pentru a nu pune în pericol sănătatea populației sau a mediului înconjurător, precum poluarea apelor sau a aerului.

Notă: Acest articol are caracter informativ și nu trebuie tratat ca un document original de specialitate. 

Surse:

http://www.traiverde.ro/uploads/fisiere_biblioteca/12/ghid%20colectare%20selectiva.pdf

https://scjucluj.ro/pdf/PO%20-%20privind%20gestionarea%20deseurilor%20rezultate%20din%20%20%20%20%20activitatea%20medicala.pdf

https://www.hosptm.ro/files/cercetare/studii/Procedura%20de%20colectare,%20sortarea,%20depozitare%20si%20sortare%20a%20deseurilor.pdf

https://www.scjucluj.ro/pdf/SCJU-CJ_Strategia_deseuri_medicale.pdf


Ultima actualizare:
Etichete: igienă curățenie deșeuri colectare selectivă