Proprietățile unui săpun de calitate. Recomandări pentru alegerea unui produs eficient
Sursa foto: Pexels.com
Cuprins:
- Ce sunt săpunurile?
- Modul de obținere și proprietățile chimice
- Cum alegi un săpun de calitate?
- Săpun solid vs săpun lichid
- Avantajele săpunului solid
- Avantajele săpunului lichid
- Ingredientele săpunului
- Valoarea pH-ului săpunului
Utilizăm săpunul zilnic pentru a ne menține o igienă corectă a corpului însă, uneori, dacă nu este compatibil cu pielea noastră, aceasta poate avea de suferit. Așadar, care sunt criteriile după care ar trebui să alegem un săpun de calitate pe care să îl folosim în mod regulat? Află din articolul de față care sunt tipurile de săpun, ce proprietăți au acestea și cum ne ajută în lupta cu bacteriile și murdăria!
Ce sunt săpunurile?
Săpunurile nu au fost dintotdeauna așa parfumate și delicate ca acum. Și nici nu existau într-o gamă vastă de culori și forme. Acestea erau realizate în calupuri destul de mari și erau folosite atât pentru spălarea hainelor, având rol de detergent, cât și pentru igiena personală a oamenilor.
În trecut, aceștia își făceau singuri săpunurile, în gospodărie, din grăsimea provenită de la animale. Mirosul nu era tocmai plăcut, așa cum este în zilele noastre, însă au reprezentat un pas important în păstrarea unei igiene corecte, care a ținut la distanță anumite boli ale vremurilor. Cu timpul, săpunul a evoluat foarte mult, aspectul acestuia fiind îmbunătățit, la fel mirosul, forma și proprietățile lui.
Modul de obținere și proprietățile chimice
La bază, săpunurile naturale sunt obținute în urma unei reacții chimice între un acid, o grăsime și o bază, precum soda caustică. Acest ingredient din urmă are o importanță majoră căci fără el săpunul nu s-ar putea realiza. Procesul în sine se numește saponificare. La acestea se pot adăuga parfumuri diverse sau uleiuri esențiale, coloranți și extracte naturale.
Pentru a determina calitatea săpunului materiile prime folosite joacă un rol esențial dar și metoda de producere.
La realizarea săpunului se pot folosi diferite tipuri de grăsime precum seul de la animale, uleiul de cocos și palmier sau grăsimi hidrogenate.
Deși săpunul este foarte eficient pentru îndepărtarea murdăriei și a grăsimilor, poate usca pielea foarte mult. Săpunul este alcalin, iar pielea noastră tinde să fie acidă. Drept rezultat, imediat după ce ne spălăm cu un anumit tip de săpun, pelicula protectoare a epidermei poate avea de suferit și simțim imediat cum pielea parcă ne strânge.
De aceea, pentru piele cu tendință de uscare sunt recomandate săpunurile îmbogățite cu ingrediente emoliente sau creme.
Cum alegi un săpun de calitate?
Sursa foto: Unsplash.com
Este greu de definit ce înseamnă un „săpun de calitate” deoarece pielea noastră este diferită. Însă un săpun de calitate trebuie să spele bine, să curețe eficient murdăria. Așadar, un săpun poate fi foarte bun și blând cu pielea unei persoane, dar dur și nepotrivit cu pielea alteia.
În general, pentru a alege cel mai bun săpun trebuie să testezi mai multe, să vezi care îți oferă îngrijirea necesară și îți lasă pielea catifelată.
Este indicat, în general, să alegi un săpun cu un pH neutru sau un săpun cu pH alcalin. Dacă acesta este îmbogățit cu glicerină, cremă și are în compoziție mai puțin parfum și coloranți, cu atât mai bine.
Așa cum știi deja pe piață se găsesc o mulțime de tipuri de săpun solid, săpun lichid și săpun spumă.
Iată mai jos tot ce trebuie să știi despre fiecare în parte:
Săpun solid vs săpun lichid
Din punct de vedere al eficienței, atât săpunul lichid, cât și săpunul solid sunt la fel de eficiente. Săpunul, indiferent de forma pe care o are, va reduce microbii și bacteriile de pe mâini și corpul nostru. Fricțiunea creată atunci când ne frecăm mâinile îndepărtează murdăria vizibilă, dar și microorganismele ce pot fi dăunătoare.
Există multe voci însă care susțin faptul că utilizarea unui săpun lichid este mai igienică decât utilizarea unui săpun solid. Iar acest lucru este adevărat, mai ales dacă ne referim la cele care se regăsesc în toaletele publice ale unui bar, restaurant, hotel, școală sau diverse instituții.
Utilizat împreună cu un dispenser de săpun, poate chiar dotat cu senzor, nu ești nevoit să atingi aparatul. Conform specialiștilor, săpunurile solide pot acumula bacterii pe suprafața lor, mai ales atunci când sunt expuse o perioadă mare de timp la aer însă șansele de a ne îmbolnăvi din cauza unui săpun sunt foarte mici.
Însă atunci când vine vorba despre utilizarea unui săpun acasă, totul se reduce la preferințele personale.
Avantajele săpunului solid
- Săpunul solid este mai eficient din punct de vedere al costurilor;
- Fricțiunea creată atunci când frecăm săpunul de mâini ajută la dislocarea grăsimii și murdăriei mult mai eficient decât varianta lichidă;
- Săpunurile solide sunt o variantă mai sustenabilă, acestea fiind ambalate în cutii de carton.
Avantajele săpunului lichid
- Spre deosebire de săpunul solid care lasă urme pe savonieră, la utilizarea săpunului lichid se păstrează mai bine curățenia în jurul chiuvetei.
- Un dozator de săpun lichid este ușor de utilizat;
- Săpunul lichid are, deseori, în compoziția sa creme hidratante ce împiedică uscarea pielii;
- Rezerva de săpun lichid are preț avantajos și permite menținerea sub control a bugetului atunci când vine vorba despre dotarea spațiilor profesionale.
Ingredientele săpunului
În cazul în care ai o piele ce ridică anumite probleme, este foarte sensibilă, uscată sau atopică, atunci trebuie să acorzi puțină atenție ingredientelor pe care un săpun le conține. Este bine să eviți Lauril sulfat de sodiu (Sodium laureth sulfate - SLS) deoarece poate avea efecte adverse precum uscarea excesivă a pielii.
Încearcă să eviți, de asemenea, săpunurile care au parfum sau alcool în compoziție deoarece acestea pot cauza anumite iritații la nivelul epidermei. De asemenea, coloranții artificiali, sintetici, sunt de evitat.
Caută, în schimb, săpunurile realizate din cât mai multe ingrediente și uleiuri naturale precum ulei de măsline, aloe vera, jojoba, avocado, unt de cocos și nu numai. Glicerina, spre exemplu, este indicată deoarece aceasta înmoaie pielea și previne uscarea acesteia. Lanolina și acidul hialuronic au și ele efect hidratant și te vor ajuta să ai mâini catifelate.
Valoarea pH-ului săpunului
PH-ul sau Potential Hidrogen măsoară aciditatea sau alcalinitatea unei soluții care este dizolvată în apă. Acesta se măsoară cu ajutorul unei scări, cu valori cuprinse între 0 și 14, unde 7 este neutru. Sub 7 sunt soluții acide, iar peste 7 încep valorile alcaline. Valoarea pH-ului unui săpun este foarte importantă și trebuie să fie cât mai apropiată de cea a pielii. Un săpun cu pH alcalin va face mai multă spumă dar va afecta și aciditatea naturală a pielii, fiind recomandat mai mult în cazul pielii cu tendințe de îngrășare și exces de sebum. Nu este recomandată utilizarea săpunurilor nici prea acide și nici prea alcaline, ci a săpunului cu pH neutru.
Există o mulțime de săpunuri pe piață: unele au rolul simplu de curățare a murdăriei, altele au un puternic efect hidratant iar altele sunt antibacteriene, cu rol dezinfectant. Acestea din urmă luptă eficient atât cu murdăria vizibilă și grăsimile dar și cu microorganismele dăunătoare precum bacteriile, microbii și virusurile.
Nu contează ce tip de săpun ajungi să folosești, important este ca acesta să se potrivească tipului tău de piele, să nu o usuce excesiv sau să o sensibilizeze. Ascultă-ți pielea și orientează-te după nevoile acesteia. Fiecare tip de piele este diferit și are nevoi specifice. Așadar, ceea ce poate fi foarte bun pentru o persoană poate ție nu îți face bine. Poți urma și recomandările medicului dermatolog căci cu siguranță îți va da cele mai bune sfaturi, cunoscând tipologia pielii tale.
În cazul în care ai o piele normală, fără probleme, și folosești un săpun cu miros plăcut, care îți lasă pielea curată și catifelată, înseamnă că ai găsit exact ce îți trebuie.
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Sfaturi pentru curățenia generală la domiciliu cu produse profesionale
- Detergent lichid vs. detergent pudră în industria HORECA: Ce să alegi?
- De ce să alegi un aspirator cu filtru HEPA? Avantaje și recomandari
- Dozatoare pentru cosmetice hoteliere: Soluția inteligentă pentru reducerea plasticului în hoteluri
- 5 erori comune în gestionarea deșeurilor la locul de muncă și cum să le eviți
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare