marca-trusted
eLicitatie Certificari

Eliminarea bacteriilor de pe diferite suprafețe. Reguli și produse recomandate

2584 Afisari

dezinfectare-suprafete

Sursa foto: Pexels.com

Cuprins:

  • Ce sunt bacteriile de pe suprafețe?
  • Care sunt metodele profesionale de igienizare a suprafețelor?
    • Industria alimentară
    • Industria sanitară
    • Industria cosmetică
    • Școli și instituții publice
    • Gospodărie
  • Reguli de igienizare a suprafețelor

Igiena realizată în mod constant în diferite spații, atât personale cât și profesionale, este importantă pentru a reduce contaminarea cu diverși patogeni precum virusuri, bacterii, stafilococi, ciuperci și microbi care ne pot afecta starea de sănătate. O atenție foarte ridicată trebuie să se acorde suprafețelor cu care oamenii intră deseori în contact precum mânerele ușilor, mesele, birourile, balustrada, butoanele lifturilor, suprafețele de la baie, toalete și robineți dar și tastatura și suprafețele de lucru.

Află din articol ce trebuie să faci pentru eliminarea bacteriilor de pe suprafețe!

Ce sunt bacteriile de pe suprafețe?

La modul general, bacteriile sunt microorganisme care se găsesc în toate mediile și pe orice tip de suprafață, chiar și în aer sau scoarța terestră. Acestea sunt printre primele forme de viață apărute pe Pământ și sunt rezistente la diverse medii. Unele tipuri de bacterii pot favoriza apariția unor boli, în timp ce altele nu, fiind chiar benefice. Întregul organism al bacteriilor este format dintr-o singură celulă și, de aceea, poartă denumirea și de organism unicelular. 

Pe suprafețe se găsesc miliarde de bacterii, dezvoltarea și înmulțirea acestora fiind favorizată și de atingerea obiectelor cu mâinile nespălate. În acest caz, pentru a împiedica apariția și chiar răspândirea unor boli, suprafețele trebuie curățate și dezinfectate corespunzător, în mod regulat. Este bine de știut faptul că acestea nu vor dispărea niciodată în totalitate, dar cu cât numărul lor este mai mic, cu atât scad și șansele de îmbolnăvire în rândul oamenilor.

Care sunt metodele profesionale de igienizare a suprafețelor?

Suprafețele trebuie să fie menținute cât mai curate. Însă dacă nu există murdărie vizibilă pe acestea nu înseamnă că nu există bacterii sau microorganisme dăunătoare. Există o diferență foarte mare între igienizare și dezinfectarea suprafețelor. Curățarea și igienizarea se referă strict la înlăturarea mizeriei vizibile precum urme de noroi, praf, resturi de alimente, grăsime și nu numai. Procesul de dezinfectare vine după curățenie, iar în această etapă, cu ajutorul unor dezinfectanți profesionali pentru suprafețe, se pot distruge microbii și bacteriile în proporții ridicate, de până la 99%.

Suprafețele dure sunt mai ușor de dezinfectat deoarece nu sunt poroase. Suprafețele moi, pe de altă parte, precum pernele, jucăriile pot fi mai greu de dezinfectat în totalitate din cauza texturii acestora. 

Pe lângă utilizarea unor soluții dezinfectante profesionale, se poate apela și la ajutorul aburului sau la dezinfectarea prin nebulizare. Datorită aburului foarte fierbinte, microorganismele sunt distruse. Însă fiecare industrie are o particularitate anume. 

Industria alimentară

În industria alimentară este foarte important ca suprafețele să fie dezinfectate corespunzător pentru a evita contaminarea încrucișată cu microbi și bacterii provenite de la diverse alimente. Spre exemplu, în bucătăriile restaurantelor și hotelurilor nu se vor folosi aceleași tocătoare și cuțite sau ustensile pentru a manevra și carnea, pâinea și legumele. Dacă blatul a intrat în contact cu sânge sau carne crudă, acesta va fi mai întâi spălat și, după aceea, se va aplica un dezinfectant profesional care este sigur pentru a fi utilizat în unitățile alimentare. 

Pentru aragaz, cuptor, cuptorul cu microunde și restul aparaturii electrocasnice din bucătăria respectivă se vor folosi produse de curățat speciale, concepute pentru protejarea inoxului și nu numai.

Vasele în care s-a servit mâncarea se vor spăla la mașina de spălat vase, împreună cu detergent și eventual clătite cu aditiv special pentru mașină. Este de preferat spălarea automată deoarece apa folosită are o temperatură mai ridicată, acest fapt ajutând la distrugerea anumitor tipuri de bacterii, virusuri și microbi. 

Deși există reglementări special concepute pentru industria alimentară, uneori simpla neglijență poate avea urmări nefaste. Spre exemplu, lavetele folosite pentru dezinfectare pot chiar ele răspândi și împrăștia bacteriile dacă sunt înmuiate într-un dezinfectant a cărei concentrație de diluție nu a fost respectată. 

În cazul în care pe diverse suprafețe rămân urme și resturi alimentare, acelea devin locuri propice de dezvoltare a patogenilor. 

Recomandările IgienaPHS:

Dezinfectant industria alimentara - Divosan Forte

Alcosan VT10 dezinfectant suprafețe industria alimentară

Industria sanitară

În industria sanitară, dezinfectarea suprafețelor și eliminarea bacteriilor este obligatorie, fiind locul în care se dezvoltă cel mai des microorganisme periculoase precum streptococul auriu, stafilococul auriu și altele ce pot produce infecții bacteriene mai ales pacienților suferinzi, sub tratament, care se confruntă cu un sistem imunitar deficitar. Transmiterea unor infecții bacteriene și nu numai în cabinete, clinici medicale și spitale se poate face rapid. Spre exemplu, în camerele ocupate de pacienți infectați și suprafețele din camera respectivă sunt contaminate, lucru care duce la contaminarea mâinilor sau mânușilor cadrelor medicale și, ulterior, a clanțelor, butoanelor lifturilor și, în cele din urmă, a altor pacienți.

Acest mecanism de contaminare încrucișată a dus la implementarea unor reguli stricte de igienă și dezinfecție în industria sanitară. De asemenea, vizitatorii și îngrijitorii pot și ei contribui la împrăștierea bacteriilor și microbilor. Utilizarea dezinfectanților pentru mâini are drept scop înlăturarea patogenilor, folosirea acestora fiind obligatorie pentru cadrele medicale, personalul administrativ dar și pacienți și vizitatori.

De la recepția unde sunt primiți pacienții, până la butoanele lifturilor, mânerele ușilor, toaletele, paturile de consultații și aparatura din cabinete toate trebuie dezinfectate de mai multe ori în decursul unei zile, uneori după fiecare pacient în parte. Se va pulveriza soluția dezinfectantă și se va lăsa să acționeze câteva minute, conform recomandărilor producătorului, pentru ca aceasta să elimine bacteriile și restul patogenilor. 

Așadar, în industria sanitară trebuie să se respecte cu strictețe reglementările din domeniu pentru ca sănătatea populației să nu fie pusă în pericol. Se vor utiliza numai dezinfectanți pentru suprafețe și produse biocide aprobate de către Ministerul Sănătății, precum cele din portofoliul magazinului IgienaPHS, și doar în anumite concentrații, așa cum este menționat în regulament.  

Recomandările IgienaPHS:

1. Dezinfectant de nivel inalt Anioxy Spray WS virucid, pentru suprafete si instrumentar medical, 1 l

2. Dezinfectant suprafete concentrat Surfanios Premium - virucid, 5 l

Industria cosmetică

Alegerea salonului de înfrumusețare pe care îl frecventăm este o alegere personală însă, un aspect de care să ținem cont, este igiena pe care acesta o afișează. Suprafețele și mesele de manichiură și chiar scaunele de coafor trebuie dezinfectate după fiecare client. Pentru instrumentar, lucrurile sunt diferite întrucât acestea trebuie întâi curățate și după aceea sterilizate eficient. 

Recomandările IgienaPHS:

1. Oxivir Plus - detergent dezinfectant concentrat virucid pentru suprafete, 5 litri

2. Detergent dezinfectant superconcentrat - virucid Degragerm SmartDose

Școli și instituții publice 

Școlile și instituțiile publice găzduiesc, de obicei, un număr ridicat de persoane, iar traficul intens înseamnă suprafețe atinse frecvent de nenumărate mâini, pe parcursul unei singure zile. De aceea, utilizarea unor spray-uri dezinfectante, a unor soluții antibacteriene împreună cu lavete din microfibră schimbate frecvent vor face o treabă bună pentru eliminarea bacteriilor. În acest caz, frecvența curățării contează foarte mult. Cu cât se dezinfectează suprafețele mai des, cu atât se va încetini procesul de înmulțire al bacteriilor și microorganismelor.

Pentru podele dure se vor alege detergenți pentru pardoseală, eficienți, care curăță în profunzime, ce vor fi utilizați împreună cu mop și găleata de mop.

Recomandările IgienaPHS:

1. Detergent dezinfectant pentru suprafețe Anios Oxy Floor, 1 kg

2. Domestos 24H Plus 5 L, detergent dezinfectant virucid suprafețe, detartrant

Gospodărie

curatare-dezinfectant-supfrafete

Sursa foto: Pexels.com

Când vine vorba despre casa noastră, ne dorim să fie cât mai curată și sigură pentru cei dragi nouă. Așa că ar trebui implementată o rutină de curățenie, urmată de una de dezinfecție. Pentru eliminarea bacteriilor avem nevoie de dezinfectanți speciali, cu rol antibacterian și simpla ștergere a prafului nu este suficientă. 

Nu uita ca, o dată la câteva zile, să dezinfectezi mânerele ușilor, întrerupătoarele, bateriile de la băi, blatul de la bucătărie, mânerele frigiderului, toaleta și nu numai. 

Recomandările IgienaPHS:

1. Detergent dezinfectant lichid concentrat 2in1 - virucid, Cif Pro Formula 5 litri

2. Dezinfectant suprafețe Oxivir Spray - spectru virucid, 750 ml

Reguli de igienizare a suprafețelor

Pentru a avea cele mai bune rezultate, trebuie să se țină cont de câteva aspecte:

- folosește mânuși de unică folosință înainte de a începe procesul de dezinfecție pentru ca pielea ta să nu intre în contact cu soluțiile periculoase. Dacă există posibilitatea, poți opta și pentru o mască de protecție și ochelari speciali. 

- mai întâi se vor curăța suprafețele de praf și murdăria vizibilă;

- se vor lăsa să se usuce;

- dacă lucrăm cu un produs ce necesită diluție, se vor respecta indicațiile de pe ambalaj și procentajele exacte;

- se aplică dezinfectantul pentru suprafețe, direct pe o lavetă curată sau prin pulverizare, după caz;

- se lasă câteva minute să acționeze dezinfectantul pentru eliminarea bacteriilor, microbilor și a diverșilor patogeni precum streptocoul auriu, stafilococul auriu și nu numai;

- dacă necesită clătire se va clăti, dacă nu, se va omite acest pas. Însă, zonele din bucătărie, care intră în contact cu alimentele, se vor clăti.

Nu se vor combina mai multe feluri de produse dezinfectante sau produse de curățenie deoarece vaporii toxici eliminați îți pot pune sănătatea în pericol. Este recomandat să se deschidă larg geamurile pentru o aerisire completă, atât în timpul procesului de dezinfecție cât și după ce acesta s-a finalizat. Astfel, va pătrunde un aer curat iar chimicalele provenite de la diferite substanțe folosite nu îți vor dăuna.  

Infecțiile bacteriene pot fi evitate dacă se ține cont de o igienă ca la carte, indiferent de mediul în care ne desfășurăm activitatea.   


Ultima actualizare:
Etichete: igienă dezinfectare