Dotarea minimă a unui cabinet stomatologic. Ce prevede legea?
Sursa foto: Pexels.com
Cuprins:
- Dotarea minimă obligatorie pentru un cabinet dentar
- Mobilier cabinet stomatologic
- Aparatură necesară cabinet stomatologic
- Instrumentar stomatologie
- Consumabile stomatologie
- Produse de igienă și curățenie
- Curățenia zilnică
- Reguli privind sterilizarea instrumentarului
Pentru tratarea pacienților și pentru desfășurarea activității în condiții sigure și optime, un cabinet stomatologic trebuie să fie atât primitor cât și să întrunească condițiile minime de funcționare pentru a nu pune sănătatea celor care îi trec pragul în pericol. Astfel, activitățile medicale trebuie să aibă o formă juridică, de care se poate ocupa un avocat, jurist sau chiar contabil. După ce partea de acte a fost rezolvată, pentru a putea trece de inspecția Colegiului Medicilor Dentiști, este nevoie de un spațiu, de dotări pentru cabinet stomatologic precum instrumentarul necesar, mobilier, scaun, lumini și nu numai.
Află din articol care sunt dotările unui cabinet stomatologic obligatorii!
Dotarea minimă obligatorie pentru un cabinet dentar
Pentru a putea funcționa, pe lângă spațiul destinat tratamentelor, a cabinetului propriu-zis, spațiul trebuie să aibă o sală de așteptare pentru pacienți, grup sau grupuri sanitare și zona de depozitare atât pentru produsele de curățenie și igienizare cât și pentru uniformele medicilor.
Mobilier cabinet stomatologic
Un cabinet dentar trebuie să aibă dulap cu sertare pentru păstrarea medicamentelor, a instrumentarului și consumabile pentru efectuarea tratamentelor și a consultațiilor. Acesta poate fi prevăzut cu birou al medicului, scaun pentru doctor și pentru asistentă, corpuri de iluminat, chiuvetă și fotoliul dentar, de tratamente.
Scaunul pacientului trebuie să fie dotat cu mânere pentru sprijnul mâinilor, tetieră, sistem de filtre și apă, funcție de modificare a poziției pacientului și de ajustare a înălțimii și este de preferat să fie acoperit cu piele sau materiale asemănătoare pentru a putea fi igienizat cu ușurință după fiecare control.
Aparatură necesară cabinet stomatologic
Nu multe persoane sunt încântate să treacă pragul medicului stomatolog și ajung acolo doar când este nevoie. Însă lucrurile s-au schimbat considerabil în ultimii ani, medicii depunând toate eforturile pentru a crea un spațiu primitor, dotat cu aparatură de ultimă generație pentru a atrage cât mai mulți pacienți și pentru a transforma vizita la medicul stomatolog într-una cât mai plăcută, chiar dacă vorbim despre o îngrijire și control de rutină sau de proceduri complexe.
Pentru a funcționa corect, un cabinet dentar are nevoie nu doar de medici dedicați și pricepuți dar și de aparatură și echipamente specifice. Iată ce nu ar trebui să lipsească din dotările unui cabinet stomatologic:
- Compresor
- Autoclav
- Aparatură specifică pentru implantologie și/sau chirugie orală
- Aparatură necesară pentru edodonție
- Sigilator de pungi
- Distilator de apă
- Aparat de detartraj
- Lampă fotopolimerizare
- Sistem de cameră intraorală integrat
- Aparatură pentru sterilizarea instrumentarului medical și dezinfectarea suprafețelor.
Instrumentar stomatologie
Sursa foto: Pexels.com
Instrumentarul stomatologie necesar ce nu trebuie să lipsească dintr-un cabinet dentar este detaliat în ordinul nr. 153 din 26 februarie 2003, pentru aprobarea Normelor metodologice privind înființarea, organizarea și funcționarea cabinetelor medicale emis de către MINISTERUL SĂNĂTĂȚII ȘI FAMILIEI, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 353 din 23 mai 2003 și include:
- truse pentru consultație formate din sonde, oglinzi, pense dentare;
- canule pentru aspirație;
- freze pentru turbine;
- ace și instrumentar specific pentru realizarea tratamentelor endodontice;
- instrumentar chirugical ce cuprinde: bisturiu, elevatoare, chiurete Volkman, foarfeci chirurgicale, material de sutură părți moi, elevatoare etc;
- seringi de unică folosință;
- aparatură specifică pentru detartraj;
- aparatură pentru sterilizare;
- clește crampon;
- chiurete;
- pense dentare;
- spatule bucale;
- substanțe anestezice etc.
Consumabile stomatologie
Consumabilele stomatologice sunt de nelipsit din cabinetul dentar deoarece acestea permit realizarea lucrărilor la standarde înalte și în perfectă siguranță și, de aceea, trebuie achiziționate numai de la furnizori de încredere. Printre cele mai comune consumabile stomatologice menționăm:
- mănuși de unică folosință/mănuși chirugicale;
- măști de protecție;
- freze;
- perii detartraj;
- ace și seringi;
- materiale pentru amprentarea arcadelor;
- aliaje diverse;
- substanțe anestezice; cimenturi dentare, aliaje Ag+Hg;
- materiale pentru obturații provizorii și cofraj pulpar etc.
Produse de igienă și curățenie
Domeniul medical este unul foarte strict când vine vorba despre igienă. Pentru păstrarea sănătății atât a medicilor și asistentelor medicale cât și a pacienților, se vor efectua runde de curățenie ori de câte ori situația o impune, chiar de mai multe ori pe zi, și se va ține cont de regulile de sterilizare și dezinfectare a instrumentarului medical din domeniu.
Curățenia zilnică
În cadrul acesteia se vor curăța atât sala de așteptare, recepția, mânerele ușilor, toaletele și cabinetul medical.
Scaunele din sala de așteptare vor fi igienizate cu dezinfectant pentru suprafețe, mesele și recepția se vor șterge cu detergent sau dezinfectant, iar mânerele ușilor se vor igieniza cu soluție antibacteriană.
Toaletelor li se va acorda o atenție deosebită deoarece acestea trebuie să fie curate și sigure. Astfel, vor fi spălate cu detergenți pentru lavoare și toalete, cu lavete din microfibră ce se vor folosi exclusiv pentru acest spațiu pentru a evita contaminarea diferitelor suprafețe cu microbi. Oglinda băii trebuie să fie spălată cu soluție de geamuri iar lavoarul, bateria și toaleta cu soluții speciale. După ce curățenia este terminată, personalul administrativ trebuie să se asigure că nu lipsește hârtia igienică, la fel și prosoapele de hârtie, iar că dispenserele sunt umplute corect cu săpun lichid și dezinfectant de mâini. În cazul în care există uscător de mâini se va verifica zilnic dacă acesta funcționează în parametrii optimi.
Deoarece în cabinetul medical se realizează intervenții stomatologice complexe, acesta trebuie să fie imaculat iar simpla curățenie nu este suficientă. Fiecare instrument medical și fiecare suprafață trebuie să fie sterilizată și dezinfectată corect pentru a fi un mediu sigur pentru cei ce îi trec pragul. Curățenia și dezinfecția în unitățile medicale trebuie să fie riguroasă.
La fiecare control, medicul dentist și asistenta sunt obligați să folosească mănuși de unică folosință noi, să dezinfecteze suprafețele de lucru cu soluții dezinfectate profesionale, ce au o putere ridicată de distrugere a microbilor, virusurilor și bacteriilor, oferind fiecărui pacient un mediu sigur pentru tratarea problemelor medicale, evitându-se astfel contactarea unor infecții nosocomiale.
Podelele sunt curățate zilnic cu mătura sau aspiratorul și spălate cu mop împreună cu detergent pentru pardoseală.
Reguli privind sterilizarea instrumentarului medical
Sterilizarea instrumentarului medical se face doar de către persoane autorizate, instruite corespunzător, ce vor ține seama de toți pașii ce trebuie parcurși, de concentrațiile necesare de dezinfectanți pentru a putea obține o sterilizare completă și de tipul de instrumentar folosit: instrumentar critic (cel care intră în contact direct cu țesuturi sterile, sânge și fluide corporale ale pacienților), instrumentar semicritic (care intră în contact cu mucoasele precum termometre orale, rectale, endoscoape etc) si instrumentar noncritic (care atinge pielea intactă: stetoscop, ploscă etc).
În timpul sterilizării instrumentarului medical se va folosi întotdeauna echipament de protecție format din combinezon, botoși, mască de protecție și mănuși de unică folosință. Primul pas constă în spălarea instrumentarului și îndepărtarea murdăriei vizibile, manual, cu detergenți. Se vor clăti cu apă, sub jetul puternic și, după caz, va fi așezat în punguțe sterile pentru a fi inserate la autoclav.
Există mai multe modalități prin care instrumentarul medical poate fi sterilizat:
- la auctoclav;
- cu dezinfectanți profesionali pentru instrumentar;
- la pupinel;
- cu ultrasunete etc.
Procesul de decontaminare se va realiza după fiecare operație în care acestea au fost folosite, pentru minimizarea riscului de infecții. Acestea se vor transporta în mod controlat și cu atenție către locul de sterilizare.
De reținut: Produsele dezinfectante profesionale trebuie achiziționate numai de la producători și furnizori de încredere, să fie avizate de către Ministerul Sănătății. Se vor folosi ținând cont de indicațiile și recomandările producătorului menționate pe etichetă sau fișa tehnică a produsului.
IgienaPHS pune la dispoziția cabinetelor dentare și medicale dezinfectanți profesionali proveniți de la furnizori de renume precum Anios, recunoscut ca fiind lider în domeniul dezinfectanților medicali, dar și consumabile hârtie precum rolă hârtie medicală, mănuși chirugicale, dezinfectanți de mâini și detergenți pentru iginizarea întregului cabinet.
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Sfaturi pentru curățenia generală la domiciliu cu produse profesionale
- Detergent lichid vs. detergent pudră în industria HORECA: Ce să alegi?
- De ce să alegi un aspirator cu filtru HEPA? Avantaje și recomandari
- Dozatoare pentru cosmetice hoteliere: Soluția inteligentă pentru reducerea plasticului în hoteluri
- 5 erori comune în gestionarea deșeurilor la locul de muncă și cum să le eviți