Infecțiile nosocomiale. Ce sunt și cum pot fi prevenite?
Sursa foto: Pexels.com
Cuprins:
- Ce sunt infecțiile nosocomiale?
- Cum apar aceste infecții?
- Care sunt factorii de risc?
- Cum se manifestă infecțiile nosocomiale?
- Prevenția infectării și importanța curățeniei din spitale
- Recomandări pentru pacienți
- Recomandări pentru personalul medical
Deși spitalele ar trebui să fie considerate locuri sigure, uneori, acestea ne pot pune sănătatea, și așa precară, în pericol. Acestea, clinicile și cabinetele medicale pot fi adevărate focare de microbi, bacterii intraspitalicești și virusuri ce pot fi periculoase atât pentru cadrele medicale cât și pentru pacienții suferinzi de diferite boli și cu o imunitate scăzută. În articolul de față vom explica ce sunt infecțiile nosocomiale, unde și de ce apar și cum pot fi îndepărtate.
Ce sunt infecțiile nosocomiale?
Infecțiile nosocomiale sau infecțiile intraspitalicești sunt acele infecții pe care pacienții le pot contacta pe durata internării.
Cum ne dăm seama că este vorba despre o infecție nosocomială și nu alt gen? Există anumite caracteristici ce ne pot confirma acest lucru și anume faptul că, la internare, pacientul nu era infectat, că infecția a apărut la mai puțin de 48 de ore de la internare sau până la 3 zile după externarea pacientului.
Infecțiile nosocomiale apar peste tot, atât în țările mai slab dezvoltate cât și în cele dezvoltate, cu un sistem medical bine pus la punct. Deoarece apar pe durata spitalizării, acestea prelungesc șederea pacientului în spital pentru a primi tratamentul adecvat, implicând riscuri suplimentare ce pot fi chiar fatale și costuri pentru spitalul respectiv.
Cum apar aceste infecții nosocomiale?
Spitalele, blocurile operatorii, cabinetele medicale și nu numai sunt locuri în care patogenii se dezvoltă foarte repede și pot fi întreținuți de o igienă a mâinilor și a obiectelor din jur precară sau realizată superficial, fără să se țină cont de normele din domeniu.
Infecțiile nosocomiale pot apărea în timpul unei operații sau a unui consult mai invaziv, terapia intensivă fiind unul din locurile cele mai ușor de a contacta o bacterie, microb sau virus care poate înrăutăți starea de sănătate a pacientului într-un mod rapid.
Există o serie de factori de risc care pot pune în pericol sănătatea și chiar viața pacienților cum ar fi:
- obiectele contaminate cu care pacienții intră în contact, riscul fiind unul iminent în cazul unor plăgi și răni deschise, acest lucru permițând pătrunderea patogenilor direct în țesuturi. De aceea, dezinfectarea suprafețelor și a instrumentarului medical este esențială, spitalul fiind obligat să pună la dispoziția angajaților soluții dezinfectante medicale, aprobate de către Ministerul Sănătății, ce au o eficiență ridicată. ;
- substanțe contaminate;
- anumite proceduri precum biopsii, endoscopii, montarea unor catetere urinare pot duce la infectarea pacienților dacă acestea nu sunt sterilizate corespunzător. Dezinfectarea și sterilizarea instrumentarului medical se face ținând cont de regulile impuse în domeniu.
Cum se manifestă infecțiile nosocomiale?
Infecțiile nosocomiale pot fi de mai multe feluri, iar cele mai frecvente tipuri de infecții nosocomiale sunt cele ce țin de infecțiile plăgilor chirugicale, infecțiile căilor respiratorii, a celor de la nivelul fluxului sanguin și ale tractului urinar. Bineînțeles, acestea variază atât în funcție de pacient și patologia acestuia cât și de natura infecțiilor care pot fi bacteriene, virale sau fungice.
Persoanele cu o predispoziție ridicată la contactarea anumitor infecții în spitale sunt pacienții cu imunitate scăzută, persoanele în vârstă, copiii, bebelușii născuți prematur, persoanele cu boli cronice sau sub tratamente imunosupresoare.
Dintre toți patogenii, cel mai des întâlnite sunt bacteriile nosocomiale precum: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Escherichia coli, Klebsiella, Proteus, Enterobacter, Serratia marcescens, Legionella, Streptococcus spp., Haemophilus influenzae, Neisseria meningitidis. Virusurile nu sunt nici ele de neglijat, existând un risc crescut când vine vorba despre: citomegalovirusul, HIV, virusuri gripale, virusuri herpetice, virusurile hepatitei B, virusul hepatitei C, virusul Ebola, rotavirus, la acestea adăugându-se și fungii.
Simptomatologia este diferită la fiecare pacient în parte însă există unele comune precum:
- febra,
- senzație de usturime la urinare;
- tuse;
- transpirație abundentă;
- durere musculară;
- oboseală exagerată;
- stări de vomă.
Prevenția infectării și importanța curățeniei din spitale
Sursa foto: Pexels.com
Oricât ne-am dori și oricâte eforturi s-ar depune, riscul contaminării unor infecții intraspitalicești nu va fi eliminat în totalitate. Însă, ținând cont de regulile sanitare impuse prin normele în vigoare și de măsurile respectate de pacienți și cadrele medicale deopotrivă, acestea pot fi diminuate considerabil.
În primul rând curățenia în spitale, clinici și centre medicale este esențială însă nu suficientă. Curățenia zilnică trebuie efectuată cu mare responsabilitate de către personalul administrativ care trebuie să fie dotat cu toate produsele de curățenie necesare, detergenți profesionali dar și produse dezinfectate profesionale, ce au rolul de a distruge într-un număr ridicat bacteriile, microbii, fungii și virusurile.
Colectarea deșeurilor în spitale și centrele medicale se va face după reguli stricte, special adoptate pentru acest domeniu, pentru ca articolele cu puternic risc de infectare precum bandaje, seringi, vată și nu numai să nu intre în contact nici cu alte tipuri de deșeuri, nici să reprezinte un risc pentru angajați sau pacienți.
Utilizarea unor covorașe antibacteriene ajută foarte mult la captarea anumitor bacterii nosocomiale și patogeni chiar de la intrarea în spital sau în anumite secții sau chiar blocuri operatorii. Acestea au multiple straturi aderente care se îndepărtează cu ușurință imediat ce nu mai sunt lipicioase.
Recomandări pentru pacienți
Pentru păstrarea igienei cât mai corecte, atât pacienții cât și aparținătorii acestora și vizitatorii trebuie să țină cont de câteva aspecte atunci când sunt în spital. Obiectele și suprafețele pot fi contaminate cu ușurință de către persoanele ce se află în tranzit în spital, prin igiena precară a mâinilor. De asemenea, nici pacienții și nici vizitatorii nu au voie să își așeze gențile și sacoșile pe patul pacienților, pe noptiere, să atingă instrumentarul medical, mesele de tratament, aparatura medicală și alte tipuri de echipamente.
Pacienții nu au voie să dețină în camera de spital plante, fie ele tăiate sau aflate în ghivece, nici chiar dacă sunt cazați într-o rezervă, alimente perisabile sau carne crudă, ouă, lapte și nu numai. Se vor respecta măsurile impuse de o eventuală carantină cu strictețe, mai ales în situațiile epidemiologice grave.
Este indicat ca toți vizitatorii să respecte orele de vizită, circuitul special creat pentru aceștia și să poarte echipament de protecție dacă situația o impune.
Pacienții nu vor rămâne îmbrăcați cu hainele de stradă, acestea vor fi depozitate corespunzător și vor avea asupra lor articole pentru ogiena personală precum săpun, prosop personal, pastă de dinți și periuța aferentă, hârtie igienică, șervețele uscate și șervețele umede.
Recomandări pentru personalul medical
Pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale, atât cadrele medicale cât și personalul auxiliar trebuie să prevină răspândirea patogenilor, prin implementarea unor reguli și măsuri precum:
- dezinfectarea și sterilizarea corespunzătoare a echipamentelor și a instrumentarului medical cu dezinfectant pentru suprafețe și dezinfectant profesional pentru instrumentar;
- menținerea unei igiene a mâinilor corectă prin utilizarea apei, a săpunului și a dezinfectanților profesionali pentru mâini, înainte și după fiecare contact cu pacienții;
- purtarea echipamentului corespunzător precum combinezoane speciale, măști faciale de protecție și mănuși de unică folosință;
- îndepărtarea părului din zonele în care se va realiza intervenția chirugicală;
- prescrierea antibioticelor numai în cazul în care administrarea acestora este obligatorie.
Precauțiunile universale în prevenirea infecțiilor nosocomiale fac referire la respectarea regulilor în vederea reducerii riscului profesional de infectare cu anumiți patogeni, ce trebuie urmate atât în vederea îngrijirii pacienților, cât și a cadrelor medicale. Prin acestea se impune purtarea echipamentului de protecție (combinezon sau șorț, mască de unică folosință, mănuși de protecție) pentru prevenirea expunerii la sânge sau alte produse biologice, controlând astfel infecțiile.
Infecțiile nosocomiale sunt adesea cauzate de încălcări ale practicilor și procedurilor de control al infecțiilor, suprafețe de mediu insalubre și nesterile și/sau personal bolnav al spitalului. Igiena persoanlă, a suprafețelor și a instrumentarului medical, dezinfectarea și sterilizarea acestora sunt măsurile ce stau la baza combaterii infecțiilor intraspitalicești.
Pentru diminuarea riscului de contaminare cu infecții nosocomiale trebuie înăsprite măsurile de prevenție și aplicarea unor regulamente mult mai riguroase decât cele existente până în momentul de față. Utilizarea la scară largă a unor dezinfectanți profesionali de înaltă calitate, avizați de Ministerul Sănătății, este obligatorie și respectarea regulilor interne de către personalul medical, cât și de către pacienți și aparținătorii acestora.
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Cum sa reduci riscurile de contaminare in unitatile de productie alimentara
- Beneficiile produselor biodegradabile la organizarea evenimentelor
- Sfaturi pentru curățenia generală la domiciliu cu produse profesionale
- Detergent lichid vs. detergent pudră în industria HORECA: Ce să alegi?
- De ce să alegi un aspirator cu filtru HEPA? Avantaje și recomandari
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare