Curățarea tapițeriei la birou: Ghid complet cu recomandări practice
Sursa foto: Shutterstock
Cuprins:
- 6 pași necesari pentru curățarea tapițeriei de la birou
- Curățarea tapițeriei în funcție de material
- Tapițerie din bumbac și material textil
- Tapițerie din piele
- Tapițerie din mătase
- Tapițerie din catifea
- Curățarea tapițeriei în funcție de pete
- Sfaturi și recomandări pentru întreținerea tapițeriei de la birou
Tapițeria este una dintre cele mai frecvent murdărite suprafețe și știm că un spațiu de birou arată mult mai elegant cu un astfel de mobilier. De aceea, trebuie întreținută în cea mai bună condiție, atât pentru angajați, cât și pentru vizitele clienților. Pe scurt, este vorba de păstrarea imaginii firmei.
Acest articol te va ghida cum să cureți tapițeria din firma ta, folosind metode simple și eficiente, precum și câteva sfaturi de întreținere pentru păstrarea imaginii profesionale!
6 pași necesari pentru curățarea tapițeriei de la birou
Curățarea tapițeriei este esențială din trei motive: pentru a îndepărta murdăria, praful și petele, pentru a proteja țesătura de uzură și deteriorare și pentru a menține sănătatea angajaților la locul de muncă. În timp, murdăria și praful se pot acumula pe mobilierul tapițat, decolorându-l și făcându-l un spațiu perfect pentru acumularea microbilor și germenilor. Acest lucru duce la punerea în pericol a sănătății angajaților care petrec mult timp în același spațiu.
Acestea fiind spuse, iată 6 pași necesari pentru curățarea regulată a tapițeriei de la birou și eliminarea bacteriilor:
- Primul pas - aspirarea. Curățarea tapițeriei trebuie să înceapă prin aspirarea cu un capăt prevăzut cu o perie pentru îndepărtarea murdăriei și prafului. Dacă țesătura este sintetică, se poate utiliza, de asemenea, capătul îngust al aspiratorului (dacă are inclus acest accesoriu);
Sursa foto: Shutterstock
- Următorul pas - pretratarea petelor existente. După ce a fost aspirată întreaga suprafață a tapițeriei, este timpul să pretratezi orice tip de pete existente folosind un detergent de îndepărtare a petelor profesionist. Detergentul se aplică utilizând o lavetă curată și se tamponează pe zona pătată. Atenție: țesătura nu trebuie frecată;
- Pasul trei - alege metoda de curățare. Există mai multe modalități de a curăța tapițeria, în funcție de tipul de țesătură și de nivelul de murdărie (despre acestea vom discuta în detaliu în rândurile de mai jos). Pentru curățarea unor pete ușoare, se poate utiliza o soluție din săpun și apă. Pentru mai multă murdărie și pete încăpățânate, vei avea nevoie de un utilaj cu injecție extractivă și de un detergent mai puternic de curățare.
- Pasul patru - testează detergentul înainte de curățarea tapițeriei. Acest lucru te va ajuta să determini dacă agentul de curățare este sigur pentru utilizare pentru un anumit tip de țesătură și dacă va provoca daune ulterioare;
- Următorul pas - aplicarea agentului de curățare. După ce ai stabilit că detergentul de curățare a tapițeriei este sigur pentru utilizare, îl poți aplica pe suprafața țesăturii folosind o cârpă sau un burete curat. Asigură-te că ștergi treptat în secțiuni mici și eviți saturarea tapițeriei cu prea multă apă;
- Ultimul pas - clătire și uscare. După ce întreaga tapițerie a unei piese de mobilier a fost curățată, următorul pas este clătirea cu apă curată pentru îndepărtarea urmelor de detergent. Se poate utiliza un prosop curat sau o lavetă pentru a absorbi excesul de apă. La final este necesară aspirarea tapițeriei după este complet uscată pentru a îndepărta orice murdărie reziduală sau praf.
Curățarea tapițeriei în funcție de material
Diferite tipuri de tapițerie necesită diferite modalități de curățare, așa că asigură-te că ai produsele de curățenie potrivite la îndemână. Iată cum să cureți țesăturile mobilierului din spațiul de birou în funcție de material:
Tapițerie din bumbac și material textil
Tapițeria din bumbac și/sau material textil sunt unele dintre cele mai accesibile tipuri de țesături de curățat. Poți utiliza un aspirator pentru a îndepărta murdăria și reziduurile de praf. Pentru a curăța petele existente, folosirea unui detergent ușor sau a unei soluții cu săpun își face treaba eficient. După curățare, aplică un protector de țesături pentru a proteja mobilierul de petele viitoare.
Tapițerie din piele
Curățarea canapelelor cu tapițerie din piele este una dintre cele mai dificile sarcini. În acest caz nu trebuie să utilizezi niciodată apă sau orice detergent pe mobilierul din piele deoarece poate deteriora materialul în sine (mai ales dacă este piele naturală). Ce poți face în schimb este să aspiri mobilierul folosind cea mai mică setare pentru a îndepărta murdăria și resturile, ca și în cazul celorlalte de mai sus. Dar, pentru pete, va trebui să folosești un solvent de curățare uscat, după care să ștergi întreaga suprafață cu un balsam dedicat pentru piele.
Sursa foto: Shutterstock
În final, aplică un protector pentru tapițeria din piele pentru a ajuta la prevenirea petelor viitoare. Același principiu funcționează și pentru mașinile de serviciu (dacă este cazul) care sunt tapițate cu piele naturală sau sintetică.
Tapițerie din mătase
După cum prea bine știi, mătasea este una dintre cele mai delicate țesături, deci necesită o atenție deosebită la curățare. Pentru a îndepărta murdăria și reziduurile, aspiră mobilierul folosind cea mai joasă setare. Dacă aparatul tău nu include diferite niveluri de aspirare, atunci ar trebui să te gândești la un aspirator profesional nou. Petele de pe tapițeria din mătase le poți șterge cu un agent de curățare, urmând să clătești folosind o cârpă moale și apă curată. Asemenea pentru tapițeria din bumbac, aplică un protector de țesături după curățare.
Tapițerie din catifea
Tapițeria din catifea este o altă țesătură delicată care necesită o atenție deosebită la curățare. Poți începe prin a aspira mobilierul cu tapițeria, urmând să cureți petele cu un agent de curățare delicat. Pentru îngrijirea și curățarea tapițeriei din catifea, poți urma aceiași pași ca și pentru tapițeria din mătase.
Curățarea tapițeriei în funcție de pete
Desigur, există mai multe tipuri de pete care pot afecta țesătura mobilierului din spațiul de birou și nu doar la nivel estetic. Iată care sunt cel mai frecvent întâlnite pete de pe tapițerie și cum pot fi curățate eficient:
- Pete de cafea. Pentru a le elimina cu succes din tapițerie, vei avea nevoie de o soluție pe care o poți face în casă din câteva ingrediente: oțet alb, apă, amoniac și o cârpă de curățare. Începe prin diluarea oțetului cu apă și pulverizarea soluției direct pe pata de cafea. Tamponează zona cu o cârpă umedă și amoniac. Curăță locul și usucă zona cu o cârpă uscată;
Sursa foto: Shutterstock
- Pete de suc. Acestea nu sunt greu de îndepărtat și poți folosi fie oțet sau alcool. Amoniacul este, de asemenea, o soluție pe care te poți baza atunci când petele sunt mai încăpățânate;
- Pete de vin roșu. Planifici o seară la birou în care să petreci timp cu angajații? Atunci ai grijă la petele de vin roșu pe tapițerie. Acestea sunt considerate a fi cel mai greu de îndepărtat și probabil știi deja asta de când ai încercat să îndepărtezi petele de vin de pe haine. Dar acest lucru nu este întotdeauna cazul. Poți utiliza bicarbonat de sodiu și oțet, aplicând amestecul pe pată. Lasă soluția să acționeze pentru cel puțin o oră, după care șterge zona cu o cârpă uscată.
- Pete de cacao și ciocolată. Angajații au nevoie de un stimulent dulce pentru tot efortul depus în programul de lucru. Vestea bună este că petele de ciocolată sunt printre cele mai ușor de îndepărtat. Lichidul de spălat vase și apa vor face o treabă excelentă, cu excepția cazului în care tapițeria este din mătase. În cazul curățării petelor de ciocolată de pe țesătura de mătase, folosește neapărat un detergent profesional de îndepărtare a murdăriei.
Sfaturi și recomandări pentru întreținerea tapițeriei de la birou
Cea mai bună formă de protecție a tapițeriei de la birou este atenția promptă la vărsarea băuturilor sau alimentelor pe suprafața acesteia. Gândește-te doar la toate eforturile producătorilor atunci când tapițeria intră în procesul de finisare, unde se folosesc, de obicei, o serie de agenți de protecție.
O altă formă de întreținere și protejare este să aplici produse protectoare pe suprafața tapițeriei (în funcție de nevoile fiecărui material) la intervale regulate de timp. În timp ce acest lucru ajută la prevenirea petelor de a fi absorbite în fibrele de tapițerie imediat, nu ar trebui să fie un substitut pentru curățarea promptă a murdăriei și petelor.
Curăță întotdeauna imediat orice pată sau murdărie și instruiește-ți angajații să facă la fel. Urmează instrucțiunile producătorilor pentru metode adecvate de îngrijire în funcție de materialele folosite și alte caracteristici.
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Lista completa de ustensile si consumabile pentru curatenia camerelor de hotel
- Cum sa reduci riscurile de contaminare in unitatile de productie alimentara
- Beneficiile produselor biodegradabile la organizarea evenimentelor
- Sfaturi pentru curățenia generală la domiciliu cu produse profesionale
- Detergent lichid vs. detergent pudră în industria HORECA: Ce să alegi?
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare