Curățarea și întreținerea jaluzelelor. Sfaturi practice și produse utile
Sursa foto: Pexels.com
Cuprins:
- Curățarea și întreținerea jaluzelelor în funcție de tipul lor
- Curățare jaluzele orizontale
- Întreținere jaluzele verticale
- Produse recomandate pentru curățarea și întreținerea jaluzelelor
- Detergent spray eliminare pete Sano Oxygen
- Detergent rufe Clax 100 22A1, 20L
- Lavetă microfibră
Jaluzelele au un rol important atât într-o locuință cât și într-un spațiu profesional precum un birou, amenajarea unei camere de hotel și nu numai. Acestea oferă intimitate atunci când privirile trecătorilor pot fi incomode, țin la distanță soarele prea puternic și implicit căldura în zilele toride. Ele reprezintă o alternativă bună la perdele și draperii, ocupând puțin spațiu și oferind senzația de curățenie și ordine.
Însă cât de des trebuie să te ocupi de curățarea și întreținerea jaluzelelor? Citește în articolul de față tips & tricks despre cum le poți păstra ca noi și, mai ales, care sunt produsele de curățenie de care ai nevoie.
Curățarea și întreținerea jaluzelelor în funcție de tipul lor
Datorită aspectului lor minimalist, jaluzelele devin o alegere potrivită pentru diferite camere, inclusiv cea a copiilor. Dar, deși arată foarte bine, la fel ca perdele și draperiile și acestea colectează în timp praf și murdărie sau se pot păta.
Nu trebuie să te îngrijorezi căci, în funcție de materialul din care este realizată jaluzeaua, îți vom arăta cum o poți curăța eficient.
Curățare jaluzele orizontale
Jaluzelele orizontale pot fi realizate din material gen bumbac, in sau poliester, din plastic, lemn sau metal. Jaluzelele orizontale din material textil sunt de mai multe tipuri, în funcție de modelul lor și de felul în care se strâng. Astfel, putem menționa jaluzele romane, tip rulou sau cu sistem magnetic ce reprezintă o soluție foarte bună și pentru camerele de hotel.
Jaluzelele orizontale din material textil se pot aspira, iar dacă se observă pete și urme vizibile de murdărie acestea se pot scoate de pe suport pentru a fi spălate. Pentru spălarea jaluzelelor orizontale ai nevoie de detergenți de rufe, o lavetă curată, burete sau periuță cu care să poți îndepărta anumite pete.
După aspirare, jaluzelele orizontale se vor scoate de pe suport și se vor pune în cadă eventual, cu apă cât să le acopere. În aceasta se va adăuga detergent de rufe și se va spăla cu grijă, manual, astfel încât țesătura să nu se deterioreze. La final, după spălarea jaluzelelor orizontale, acestea se vor clăti cu apă din abundență și se vor lăsa la scurs și la uscat pe o suprafață cât mai plană.
În cazul în care materialul permite, acestea se pot îndrepta cu fierul de călcat cu aburi. Aburul va ajuta la igienizarea jaluzelelor, distrugând bacteriile, microbii și acarienii ce pot provoca alergii celor ce se odihnesc sau lucrează în spațiul respectiv.
Dacă în cameră este umezeală sau igrasie, există posibilitatea să observi ceva pete de mucegai pe perdele, draperii și jaluzele. Acesta este foarte periculos pentru sănătatea oamenilor, afectând puternic sistemul lor respirator. Iată cu ce se curăță mucegaiul de pe jaluzele!
În primă fază se va folosi aspiratorul sau se va scutura jaluzeaua în aer liber. Este bine să porți mănuși de unică folosință și mască de protecție pentru evitarea inhalării sporilor de mucegai.
În cazul în care nu dorești să le speli în întregime, curățarea rulourilor se poate face și cu o perie înmuiată în apă călduță în care s-a turnat puțin detergent de rufe și se va freca local, unde este localizată murdăria. Se va clăti cu apă pentru a nu rămâne urme albe de detergent.
Acum ai aflat cu ce se curăță jaluzelele orizontale din pânză iar în continuare vei vedea cum te poți ocupa de întreținerea jaluzelelor metalice, a celor din lemn și plastic, practic a celor prevăzute cu lamele. Iată cum se curăță jaluzelele orizontale cu lamele:
- cu o lavetă din microfibră uscată, ce are capacitatea de a capta praful foarte bine, se va șterge fiecare lamelă în parte, începând de sus. De asemenea, se vor șterge de praf și ramele geamurilor, pervazurile și sistemul de prindere al jaluzelelor. Se poate folosi cu succes și un pămătuf de praf. Această activitate poate fi efectuată în cadrul curățeniei săptămânale.
- dacă acestea au pete vizibile de murdărie, se vor închide (lamelele vor fi lăsate în jos) și se vor șterge cu o cârpă înmuiată în detergent. Jaluzelele din lemn se pot șterge și cu o lavetă și detergent pentru mobilă.
Întreținere jaluzele verticale
Folosite cu precădere în clădirile de birouri, camere de hotel, jaluzelele verticale dau o notă elegantă unei încăperi. Acestea se găsesc într-o gamă variată de culori și texturi, pentru a se potrivi cât mai bine într-un cadru profesional.
Întreținerea periodică a jaluzelelor verticale nu este o sarcină complicată însă este esențială pentru a le reda un aspect curat și pentru a nu deveni un loc în care acarienii să se dezvolte, provocând alergii.
Primul pas este ca jaluzelele verticale să fie aspirate pe ambele părți, îndepărtând praful. În cazul în care se observă că jaluzeaua este pătată în unele locuri se va folosi o lavetă umezită în apă și detergent. Pentru evitarea formării unei pete după uscare, se recomandă totuși ca întreaga bandă să fie curățată. Vestea bună este că jaluzelele verticale se pot și spăla integral, manual, în apă călduță, la maxim 40 grade.
Pași pentru spălarea jaluzelelor verticale:
- se îndepărtează praful cu aspiratorul sau cu pămătuful de praf;
- se scoate fiecare bandă de pe suport;
- se așază benzile în cadă, cât mai întinse, sau pe o suprafață plană;
- se lasă la înmuiat aproximativ jumătate de oră, în apă caldă și detergent;
- cu un burete sau periuță se va șterge fiecare bandă în parte;
- se clătesc bine cu apă din abundență și se lasă la scurs;
- după uscare, acestea se vor atașa pe suport, una câte una. Se pot pune la loc și ușor umede dar se recomandă aerisirea permanentă în camera respectivă pentru a nu favoriza formarea igrasiei și a mirosului neplăcut de umezeală.
Pentru a evita supraîncărcarea jaluzelelor verticale cu praf, este esențial ca periodic, săptămânal sau lunar, să se aspire de praf. Iar în cazul în care se pătează, intervenția rapidă este recomandată căci pata nu pătrunde în profunzimea țesăturii. Însă, în situația în care acestea sunt amplasate în bucătării sau zone cu trafic mai ridicat iar riscul pătării cu grăsime, mâncare, vopsea este mai mare atunci ele ar trebui curățate mai des.
Produse recomandate pentru curățarea și întreținerea jaluzelelor
Pentru curățarea jaluzelelor orizontale și întreținerea jaluzelelor verticale îți recomandăm următoarele produse:
1. Detergent spray eliminare pete Sano Oxygen
Detergentul spray Sano Oxygen Trigger nu are clor în compoziția sa, fiind astfel sigur pentru utilizarea chiar și pe jaluzelele colorate. Conține oxigen activ ce ajută la îndepărtarea eficientă a petelor încăpățânate.
2. Detergent rufe Clax 100 22A1, 20L
Detergentul de rufe Clax se remarcă prin capacitatea sa ridicată de îndepărtare a petelor, fiind potrivit pentru curățarea jaluzelelor, îndepărtând petele de ulei și grăsime din țesăturile de bumbac și poliester. Acesta are în compoziție un amestec de surfactanți și agenți de albire.
Lavetele din microfibră sunt foarte bune când vine vorba despre captarea particulelor de praf, acestea putând fi folosite atât uscate cât și umede. Sunt reutilizabile și se pot spăla la mașina automată. Se pot folosi cu succes pe orice tip de suprafețe, de la mobila de lemn, sticlă, inox, ceramică, email și nu numai.
La IgienaPHS ne dorim să oferim clienților noștri cele mai bune produse de curățenie, soluții și detergenți profesionali care să se încadreze și în buget dar care să ofere și rezultate peste așteptări. De aceea, ne bucurăm că le putem pune la dispoziție o gamă completă de produse profesionale. Nu ezita să iei legătura cu un consultant din cadrul companiei noastre pentru oferte personalizate, adaptate tipului tău de afacere!
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Lista completa de ustensile si consumabile pentru curatenia camerelor de hotel
- Cum sa reduci riscurile de contaminare in unitatile de productie alimentara
- Beneficiile produselor biodegradabile la organizarea evenimentelor
- Sfaturi pentru curățenia generală la domiciliu cu produse profesionale
- Detergent lichid vs. detergent pudră în industria HORECA: Ce să alegi?
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare