marca-trusted
eLicitatie Certificari

Dozatoare și dispensere pentru dezinfectant de mâini. Tot ce trebuie să știi

4315 Afisari
Folosirea dozatoarelor și dispenserelor dezinfectante pentru mâini a devenit obligatorie în magazine, instituții și chiar în holurile blocurilor. Desigur, aceste aparate se regăseau de mult în clinicile medicale, cabinetele stomatologice, spitale și oriunde sunt necesare reguli stricte de igienă. Soluțiile dezinfectante pe care le aplicăm pe mâini cu ajutorul acestor dispozitive ajută la prevenirea răspândirii microbilor, bacteriilor și virusurilor, inclusiv în cazul noului coronavirus.

Dezinfectanții de calitate conțin substanțe biocide, care distrug bacteriile și virusurile și pot fi aplicate pe diferite suprafețe, pe obiecte, instrumente medicale sau pe mâini. Compoziția soluțiilor este diferită: dezinfectanții pentru mâini sunt pe bază de alcool și nu conțin substanțe care pot să atace pielea. Cea mai eficientă aplicare a acestor soluții pentru igienizarea rapidă a mâinilor este cu ajutorul dozatoarelor și dispenserelor.

Din păcate însă, nu toate produsele folosite sunt cu adevărat eficiente, iar în unele locuri sunt montate dozatoare care nu sunt potrivite pentru dezinfectanți, ci doar pentru săpun lichid. De aceea, prezentăm în acest articol toate informațiile necesare despre dozatoarele și dispenserele pentru dezinfectant, astfel încât alegerea produsului potrivit să fie mult mai simplă.

Tipuri de dozatoare și dispensere pentru dezinfectant
  1. În funcție de consumabilul folosit:
  2. În funcție de suportul pe care este montat:
  3. În funcție de sistemul de acționare:
Dozatoare pentru soluții dezinfectante versus dozatoare pentru săpun lichid
      Încărcarea unui dozator pentru săpun cu dezinfectant
Dispenser manual versus dispenser automat: cum alegi?
      Avantajele unui dispenser automat
      Avantajele și dezavantajele unui dispenser manual
Care sunt beneficiile unui dispenser pentru dezinfectant?


Tipuri de dozatoare și dispensere pentru dezinfectant

Există foarte multe tipuri de dozatoare și dispensere pentru soluții dezinfectante, deoarece clasificarea se face în funcție de mai multe criterii.


1. În funcție de consumabilul folosit:

  • Dispenser cu gel dezinfectant
  • Dispenser cu soluție tip spray
  • Dozatoare cu spumă dezinfectantă.
Indiferent de tipul lor, toate soluțiile dezinfectante profesionale pentru mâini conțin substanțe biocide similare, la fel de eficiente, prin urmare alegerea este o preferință personală care ține mai mult de confortul utilizării decât de calitatea produsului. 
dozator sapun lichid


2. În funcție de suportul pe care este montat:

  • Dispenser dezinfectant cu fixare pe perete (este cel mai practic și este recomandat pentru zonele foarte frecventate)
  • Dozator care se pune pe masă/birou (ideal pentru utilizare acasă sau la locul de muncă)
  • Dozator cu picior/stativ (se amplasează pe podea și sunt foarte vizibile, fiind o alegere bună pentru spitale, bănci, recepții de hotel, cafenele sau alte zone cu trafic intens.


3. În funcție de sistemul de acționare:

  • Dispenser dezinfectant cu senzor/automat (aparatul are un senzor care eliberează automat o doză de dezinfectant atunci când simte apropierea mâinii): aplicarea soluției este sigură și 100% igienică, nefiind necesară atingerea aparatului cu mâna.  De aceea, aceste dispozitive sunt folosite de obicei în spitale, dar și în alte instituții și fabrici unde se pune accent pe respectarea regulilor de igienă (clădiri de birouri, zone de producție alimentară, companii care procesează carne, lactate etc).
  • Dozator acționat cu cotul: aceste dispozitive au un accesoriu special, care permite apăsarea cu cotul, astfel încât să nu fie necesar contactul cu mâna. Sunt recomandate pentru utilizare în spitale și oriunde este nevoie de asigurarea unei igiene corecte a mâinilor, dar fără a exista riscul de a murdări dispenserul. Dozatoarele acționate cu cotul sunt întâlnite frecvent în zone industriale și în service-uri auto.
  • Dozator manual: aparatele cu acționare manuală sunt mai accesibile ca preț și foarte ușor de folosit: utilizatorul apasă cu mâna un buton sau o manetă, care eliberează doza de dezinfectant. Dozatorul cu acționare manuală este însă interzis în instituțiile medicale, deoarece presupune un contact direct cu mâna, prin urmare nu este foarte igienic. 
Alegerea tipului de dozator sau dispenser pentru dezinfectant de mâini trebuie făcută în funcție de spațiul în care va fi amplasat. Astfel, în zonele cu trafic intens sunt necesare aparate de dimensiuni mai mari, care să nu fie acționate manual, pentru că astfel crește riscul transmiterii unor infecții. 

Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport privind normele de igienă a mâinilor în sistemul sanitar, unde există mai multe capitole și despre utilizarea dozatoarelor pentru dezinfectant.  Astfel, organizația recomandă sistemele Euro Bottle pentru dozatoarele cu montare pe perete și folosirea unor aparate cu mecanism antipicurare și anti-vandalism. OMS nu precizează însă care tip de dozator ar trebui folosit, prin urmare instituțiile pot alege modelul preferat. Singura precizare a organizației internaționale vizează evitarea folosirii dozatoarelor cu acționare manuală în instituțiile medicale.

Dispenserele cu dezinfectant trebuie să fie amplasate într-un loc cât mai vizibil și ușor accesibil, la intrarea în blocuri, instituții publice, private și medicale. În spitale, ele trebuie să se regăsească nu doar la intrare și pe coridoare, ci și în camerele pacienților, în fiecare cabinet de consultație, inclusiv în sălile de tratament unde lucrează asistentele. 

În instituțiile publice și hoteluri, aparatele trebuie să fie montate lângă recepție sau în apropierea biroului de informații. De asemenea, este important să existe afișe care să le amintească vizitatorilor că trebuie să-și dezinfecteze mâinile folosind aceste dozatoare.


Dozatoare pentru soluții dezinfectante versus dozatoare pentru săpun lichid

Chiar dacă seamănă ca aspect, există diferențe importante între dispenserele dezinfectante de mâini și dozatoarele de săpun. Spre deosebire de dozatoarele pentru săpun, cele mai multe dispensere dezinfectante sunt prevăzdezinfectant mainiute cu un cartuș etanș (rezerve incapsulate), care nu permite evaporarea soluției pe bază de alcool din aparat. În momentul în care soluția dezinfectantă s-a terminat, acest cartuș trebuie aruncat și înlocuit cu unul nou. 

Cartușele dezinfectante ar trebui să fie capsulate, etanșe, deoarece conțin alcool și această substanță riscă să se evapore. În plus, dacă atingem produsul, atunci aceste poate fi contaminat. De aceea, este indicat ca și săpunul să fie capsulat și există produse de acest fel pe piață.

Dispenserele pentru dezinfectant care nu sunt cu cartuș, ci folosesc soluție tip vrac pentru reumplere, trebuie să aibă în interiorul lor un cartuș cu capac, care să împiedice evaporarea produsului. Aceasta este o diferență importantă între dozatorul de dezinfectant și dozatorul de săpun.

Există unele modele de dozatoare pentru săpun lichid care pot fi folosite și pentru dezinfectanți, deoarece au cartușe și supapă antipicurare. Losdi, brand de renume mondial în domeniul dozatoarelor și dispenserelor cu reumplere generală, are în portofoliul său produse care respectă cele mai înalte standarde de igienă. 

Spre exemplu, acest dozator de săpun lichid este conceput special pentru grupurile sanitare cu trafic intens, datorită capacității sale mari. Este un aparat practic, robust, ușor de folosit și simplu de întreținut de către personalul de curățenie. Un dozator de calitate cu sistem de reumplere, cum este acesta, trebuie să aibă în interior un recipient care se închide cu capac, după cum putem observa în clipul de mai jos.

De asemenea, între dozatoarele de săpun și cele pentru dezinfectant există diferențe importante și la nivelul garniturilor. Dozatoarele pentru dezinfectant au la bază componente care, în contact cu produse mai agresive, pe bază de alcool, rezistă în timp. Concret, garniturile dozatoarelor dezinfectante sunt mult mai solide decât cele ale dozatoarelor de săpun, pentru că acestea din urmă sunt concepute pentru a intra în contact doar cu lichide emoliente, mai blânde, care nu afectează în timp componentele aparatului.

Prin urmare, există și dozatoare cu sistem de reumplere generală, care folosesc soluții dezinfectante vrac, însă acestea nu sunt dozatoare de săpun, ci aparate concepute special pentru substanțe pe bază de alcool.


Încărcarea unui dozator pentru săpun cu dezinfectant

Nu este bine să încărcăm dezinfectant într-un dozator de săpun obișnuit, pentru că folosirea acestuia nu este la fel de sigură. Dozatoarele de săpun se vor strica în timp din cauza soluțiile dezinfectante, deoarece nu sunt concepute pentru aceste substanțe. Garniturile se vor defecta, iar aparatul va începe să curgă.

Din păcate, în multe instituții publice și în unele scări de bloc au fost montate dozatoare de săpun încărcate cu dezinfectanți, iar acestea nu vor rezista în stare bună prea mult timp. Au fost alese, probabil, deoarece sunt mai ieftine și cei care le-au cumpărat nu cunosc diferențele dintre dozatoarele de săpun și dispenserele dezinfectante. Pe termen lung însă, ele nu vor mai funcționa eficient, iar riscul de contaminarea prin atingerea dispozitivelor este destul de mare, deoarece dozatoarele de săpun sunt acționate manual.


Dispenser manual versus dispenser automat: cum alegi?

Peste 80% dintre infecții se transmit prin mâinile murdare, de aceea amplasarea unor dispensere dezinfectante în locurile publice și mai ales în instituțiile medicale este foarte importantă. La fel și educarea oamenilor, care trebuie să învețe de ce este necesară folosirea acestor dozatoare. Însă care este cel mai bun tip de dispenser dezinfectant? Principalele tipuri sunt dozatorul manual și dispenserul automat dezinfectant, iar instituțiile au libertatea să aleagă modelul dorit. Pentru fiecare tip de aparat există argumente pro și contra, pe care le prezentăm în continuare.


Avantajele unui dispenser automat

Cel mai performant tip de dozator are numeroase avantaje:
  • Aplicarea este rapidă și sigură
  • Sistemele inteligente, dotate cu senzor, eliberează doze mici, controlate de dezinfectant, generând astfel un consum redus
  • Scade riscul de infectare prin atingerea aparatului
  • Este foarte ușor de folosit
  • Inspiră utilizatorilor mai multă încredere, deoarece nu este necesară atingerea lui
  • Poate fi amplasat oriunde.


Avantajele și dezavantajele unui dispenser manualdozator sapun

Cel mai folosit tip de dozator pentru dezinfectant este cel manual, deoarece este mult mai accesibil. Acest tip de aparat poate fi întâlnit în cele mai multe instituții publice și private, dar și în scările de bloc, unde au fost instalate acum dispensere, pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus. Iată care sunt avantajele acestui tip de aparat:
  • Este ieftin
  • Este ușor de folosit, prin acționare manuală a unui buton sau a unei manete
  • Poate fi reumplut foarte simplu
  • Poate fi montat oriunde este necesar
  • Nu contribuie la răspândirea infecțiilor dacă este folosit corect (nu mai trebuie atins după ce mâinile au fost igienizate)
  • Nu depinde de o baterie care trebuie schimbată regulat
  • Este mai rezistent (dacă este utilizat corect).
Dezavantajele acestui tip de dozator sunt legate în special modul său de utilizare. Pentru că necesită acționare manuală, prin apăsare, este considerat mai puțin sigur ca aparatele automate, cu senzor, pentru că riscul de contaminare cu germeni este mai mare. Totuși, dacă este folosit corect, adică dacă nu mai este atins după igienizarea mâinilor, este la fel de sigur ca orice alt tip de dispenser.


Care sunt beneficiile unui dispenser pentru dezinfectant? 

Indiferent de tipul de dispenser folosit și de modelul ales, aceste aparate oferă numeroase avantaje:
  • Asigură o igienizare rapidă și sigură a mâinilor
  • Sunt foarte ușor de folosit
  • Consumabilele (gel, spumă, spray) pot fi înlocuite rapid atunci când se termină
  • Pot fi montate oriunde și pot fi amplasate pe diferite suprafețe (pe podea, pe perete, pe masă)
  • Curăță și igienizează perfect mâinile
  • Soluțiile dezinfectante nu trebuie să fie clătite cu apă
  • Protejează sănătatea utilizatorilor și a celor care intră în contact direct cu ei.
Având în vedere toate aceste beneficii ale dispenserelor, Organizația Mondială a Sănătății cere statelor care iau măsuri privind prevenirea infectării cu noul coronavirus să instaleze aceste aparate în toate spațiile publice închise. În acest context, având în vedere că activitatea va fi reluată în curând în cele mai multe instituții, OMS consideră că montarea dispenserelor dezinfectante la intrarea în aceste clădiri este obligatorie. Prin urmare, în toate magazinele, școlile, grădinițele, facultățile, instituțiile publice, private și medicale trebuie să existe cel puțin un dispenser cu dezinfectant dar și dispensere de hârtie igienică și prosoape de hârtie care pot fi utilizate de vizitatori.

Cea mai bună măsură pentru a preveni contaminarea cu noul virus este spălarea corectă pe mâini, cu apă și săpun sau cu un dezinfectant special, pe bază de alcool, precizează OMS. De aceea, trebuie în toate spațiile publice închise trebuie să existe cel puțin un dispenser dezinfectant, dar numărul aparatelor poate fi mai mare, în funcție de necesități. Fiecare persoană trebuie să-și dezinfecteze mâinile înainte de a intra și de ieși din clădire.

În spitale trebuie să fie instalate însă mai multe dispensere dezinfectante, care să fie utilizate de pacienți, de vizitatori, dar și de către personalul medical. Medicii și asistentele trebuie să folosească aceste aparate în zona în care își îmbracă sau dezbracă echipamentul de protecție, în cabinetele medicale și sălile de tratament, dar și în zonele în care sunt manevrate deșeuri biologice. Separat de acestea, trebuie să existe dozatoare puse la dispoziția pacienților și vizitatorilor, în toate zonele publice, în sala de mese, în sălile de așteptare, pe coridoare și în apropierea toaletelor.

Prin urmare, indiferent de tipul de dozator ales sau de tipul de consumabil, folosirea dispenserelor în spațiile publice și private este esențială pentru a preveni răspândirea bolilor. Aceste aparate își vor dovedi utilitatea, cu siguranță, chiar și după ce va trece pandemia COVID-19, pentru că igiena mâinilor trebuie să devină o regulă obișnuită pentru toată lumea de acum înainte. Bacteriile și virusurile periculoase au existat dintotdeauna alături de noi și vor exista în continuare și cea mai bună metode de a ne proteja sănătatea este respectarea cu strictețe a regulilor de igienă.

 

Ultima actualizare: