marca-trusted
eLicitatie Certificari

Importanța curățeniei în casă: beneficii importante pentru sănătate

6603 Afisari
manusi-bureti

A avea în permanență curățenie în casă pare a fi o misiune imposibilă. Mai ales atunci când ai copii, un job full-time și multe lucruri de făcut zilnic. Însă nu trebuie să fie așa. Cu puțină organizare și disciplină, te poți bucura de un cămin curat, aerisit și confortabil, în fiecare zi. 

În contextul pandemiei actuale de SARS-COV-2 igiena, atât cea personală cât și cea din locuință, a devenit un subiect foarte important. Deși virusul se transmite în principal prin picături respiratorii răspândite de persoanele infectate care tușesc, strănută sau doar expiră, aceste picături, fiind grele, se așază pe diverse obiecte din jurul nostru. Atingând suprafețele contaminate oamenii pot contacta virusul foarte ușor. De aceea, toate obiectele cu care intrăm în contact atât de la birou, spațiile comune cât și de acasă, trebuie curățate și dezinfectate în permanență.


Care sunt beneficiile curățeniei pentru sănătate


Deși poate părea greu de crezut, curățenia în casă are un impact direct asupra stării noastre de sănătate. Un cămin igienizat ne ajută să fim mai organizați, mai liniștiți, să ne concentrăm mai bine asupra lucrurilor și activităților zilnice, având rol benefic și în relația cu cei din jurul nostru. 

Cum te pot afecta lucrurile în exces din locuință? Dacă ai grămezi de reviste ce așteaptă să fie aruncate, mesele sunt ticsite cu lucruri de care nu ai neapărată nevoie, podeaua arată precum o cursă cu obstacole și te simți copleșit de toate lucrurile din jur, înseamnă că ai nevoie de o ședință rapidă de reorganizare, eliberându-te de toate lucrurile nefolositoare. Nu toți îmbrățișează ideea minimalismului însă ocazional este bine să elimini din viața ta obiecte care nu îți aduc niciun plus de valoare. 

Având mai puține lucruri de stâns și de organizat, îți vine și mai simplu să faci și să menții curățenia în casă. Aglomerația și dezordinea contribuie la creșterea nivelului de stres. Atunci când știi unde este așezat fiecare obiect, spre exemplu ochelarii, căștile, telecomanda etc, nu te mai enervezi căutându-le. Mai mult, câștigi și timp prețios. Cercetătorii au descoperit că atunci când ești înconjurat de o mulțime de lucruri și, mai ales, de haos, îți este mult mai greu să te concentrezi, iar dezordinea este contraindicată persoanelor ce suferă de ADHD. 

Alergiile sunt o altă problemă cu care te poți confrunta dacă ai casa dezorganizată iar explicația este simplă: lucrurile vor fi mult mai greu de curățat iar praful se așază zilnic pe ele. Praful din casă provoacă alergii și conduce, inevitabil, și la apariția microbilor, a bacteriilor și chiar a virușilor. Mizează pe obținerea unui aer cât mai curat, benefic pentru sănătatea întregii familii.

O casă curată și ordonată este mult mai atrăgătoare și primitoare. De aceea, studiile arată că persoanele care locuiesc în case igienizate au o viață socială mai activă, fiind deseori gazde pentru diverse întâlniri cu prietenii. Deși poate în aparență dieta și o locuință neîngrijită nu par a avea o legătură directă, totuși dezordinea din casă afectează și greutatea oamenilor. Aceștia au tendința de a avea, pe lângă o casă dezordonată, și un stil de viață asemănător, haotic, mâncând la ore nepotrivite mâncare nesănătoasă. 


Află care sunt regulile pentru o curățenie rapidă

Deși uneori pare a fi o activitate copleșitoare, curățenia zilnică din casă poate intra în obișnuință și poate da o stare de bine. Tot ce trebuie să faci este să îți stabilești un program pe care să îl urmezi zilnic și câteva reguli de curățenie, indiferent de lucrurile pe care le ai de făcut. Iată câteva idei pentru o eficiență sporită:
 
  • Împarte sarcinile, astfel încât fiecare membru al familiei să știe exact care îi sunt responsabilitățile și să te degrevezi și tu de anumite task-uri;
  • Realizează un program pe care toată lumea să îl cunoască și pe care să îl urmeze cu strictețe. Astfel, nimeni din familie nu va fi luat prin surprindere și își va aloca suficient timp;
  • Curăță un lucru imediat ce s-a murdărit. Spre exemplu masa, un vas, sau chiar o pată mai dificilă. 
  • Optează întodeauna pentru folosirea unor produse profesionale de curățenie care sunt eficiente, se bucură de un raport preț-calitate bun și pe care le poți folosi mult timp. 
  • Pentru rezultate deosebite, folosește produse de curățenie și detergenți speciali pentru fiecare suprafață. Spre exemplu, poți folosi detergenți profesionali pentru podele, detergenți profesionali pentru grupurile sanitare, soluții pentru suprafețe vitrate etc.


Curățenia zilnică în casă. Trucuri simple și rapide pentru un efect îndelungat

Sarcinile zilnice nu trebuie să fie complicate sau să dureze prea mult pentru că vor deveni prea obositoare și vei începe să le eviți. De aceea, alocă-ți zilnic câteva zeci de minute pentru a pune lucrurile în ordine.
curatenia casei
1. Aranjează-ți zilnic patul
Nu este complicat și poate deveni un gest automat. De fiecare dată când te dai jos din pat scutură pledul și așează-l frumos, împreună cu pernele. Pentru că ocupă un spațiu mare din cameră, acesta va avea un impact major asupra stării tale de bine. Și durează doar câteva clipe să-l aranjezi.
2. Curăță imediat după ce ai terminat de gătit
Blatul murdar, vasele nespălate și firimiturile lăsate la întâmplare pe masă favorizează apariția gândacilor de care vei scăpa cu greu. În cazul în care ai o mașină de spălat vase lucrurile sunt deja mai simple și tot ce trebuie să faci este să aduni toate accesoriile de gătit folosite peste zi și să apeși un buton. Dar chiar dacă nu deții una, spală vasele imediat ce le-ai folosit. În acest mod, acestea nu se strâng grămadă și nu te vei simți copleșit, iar curățenia în casă se va păstra mai bine.
3. Strânge hainele folosite
Imediat ce ai folosit niște haine nu le arunca pe un scaun până la finalul săptămânii când le va veni rândul la spălat. Dacă nu vor mai fi folosite, pune-le direct în coșul de rufe iar dacă intenționezi să le mai porți, pune-le pe un umeraș, separat de cele curate din șifonier.
4. Spală haine ori de câte ori este nevoie
Dacă ai o familie numeroasă și trebuie să speli zilnic, poți face acest lucru fără să te aglomerezi la final de săptămână. Astfel, vei avea în permanență haine curate pentru toți membrii familiei. 
5. Șterge chiuvetele și robinetele
Urmele de pastă de dinți și firele de păr din chiuvetele de la baie sau grăsimea de la vase din cea de la bucătărie trebuie curățate periodic. Sfatul nostru este să folosești soluții profesionale de curățenie care sunt puternice în lupta cu murdăria de orice fel. Astfel, cureți rapid și fără bătăi de cap și totul va străluci de curățenie. 
6. Folosește preșulete pentru intrare și șterge podeaua zilnic
Un mediu curat este un mediu sănătos. De aceea, podelele trebuie să arate impecabil, indiferent că vorbim despre parchet, linoleum, marmură, granit sau gresie. Mai ales în zonele de trecere, cu trafic mai ridicat. Folosește detergenți profesionali pentru pardoseală, cu miros plăcut și eficiență ridicată. Dacă achiziționezi un produs profesional de curățenie concentrat, te bucuri mai mult timp de eficiența lui și faci economie substanțială în timp. Curățând zilnic podelele, vei constata că și praful se așază mai greu pe mobilă. 
7. Seara, strânge în urma ta
Ok, ești obosit însă atunci când termini de citit cartea sau de urmărit serialul preferat, adună ambalajele de la snack-uri, bolul de popcorn, spală paharul de apă sau suc, organizează rapid lucrurile folosite și pune telecomanda la locul ei. Sunt reguli de curățenie și gesturi simple, care îți răpesc câteva minute însă te vor ajuta ca dimineața să găsești o cameră ordonată și să începi ziua într-o notă pozitivă.
8. Curăță toaleta după fiecare utilizare cu produse profesionale de curățenie
Acest gest intră la cele ce țin de bun simț și ar trebui să fie un automatism pentru fiecare dintre noi. Folosește detergenți profesionali pentru baie pentru că au o eficiență ridicată și nu uita de utilizarea unor odorizante pentru WC pentru ca atmosfera să fie una plăcută. 
9. Aruncă gunoiul
Mirosul gunoiului este deranjant și, de aceea, este indicat ca acesta să fie aruncat în fiecare seară, fără excepție. 
10, Folosește detergenți dezinfectanți sau șervețele dezinfectante pentru diferite suprafețe
Pe lângă soluțiile de curățare utilizate în mod obișnuit, este indicat ca anumite suprafețe să fie igienizate suplimentar cu dezinfectanți profesionali pentru a ține la distanță microbii, bacteriile și virușii. Așadar, utilizează cu încredere produse dezinfectante sau șervețele cu rol antibacterian pe mânerele ușilor și geamurilor, coșurile de gunoi, chiuvete din baie și bucătărie, vasul și capacul de toaletă. 

Folosind și produse dezinfectante împreună cu detergenții, te asiguri că îndepărtezi în mare parte microbii și bacteriile, nu doar te bucuri de curățenia în casă.


Cum să menții curățenia în casă mai mult timp

Există anumite sarcini care trebuie făcute zilnic, altele săptămânal, lunar sau doar ocazional. Curățenia zilnică în casă ar trebui suplimentată cu cea săptămânală, cum ar fi datul cu aspiratorul în toate camerele, ștersul temeinic al prafului, curățarea pervazelor, schimbatul lenjeriilor de pat. 

Lunar poți face o organizare a lucrurilor, poți curăța aparatura, cum ar fi cuptorul cu microunde, cuptorul aragazului, mașina de spălat vase, filtrul de cafea, toaster etc. Șterge lustrele și aplicele de praf, șterge jaluzelele și nu uita de biblioteca cu cărți, dacă ai una. Este locul în care se adună foarte mult praf. Tot lunar poți reorganiza conținutul sertarelor și poți arunca ce nu mai folosești. 

Nu uita recomandarea noastră: ușurează-ți munca dar nu și portofelul! Folosește produse profesionale de curățenie ce prezintă multe avantaje, acestea fiind un real ajutor în curățenia zilnică din casă:
 
  • Sunt prietenoase cu bugetul;
  • Au un raport preț-calitate foarte bun;
  • Sunt produse performante, ajutându-te să cureți rapid, eficient și fără efort întreaga casă;
  • Ai posibilitatea de a folosi câte un produs destinat pentru o suprafață anume, pentru a fi cu adevărat eficient. Spre exemplu: detergent pentru suprafețe, detergenți profesionali pentru podele, detergent profesional pentru toalete. În plus, nu uita să ai la îndemână produse de curățenie specifice, precum mătură și făraș, mop și găleată, lavete din bumbac și microfibră, raclete pentru geamuri, pulverizatoare pentru soluții, mănuși și bureți. 

În cazul în care nu ești sigur ce anume ai nevoie, la IgienaPHS găsești o mulțime de produse salvatoare. Comanda se face imediat, cu doar câteva click-uri și, în plus, poți cere ajutorul consilierilor de vânzări. 
 

Ultima actualizare:
Etichete: Curățenie