Cum folosești corect dezinfectantul pentru mâini?
4166 Afisari
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tabel-estompare-ince-o-are-de-protec-ie-4145193/
Cuprins:
Cu siguranță putem afirma că anul 2020 a fost “anul spălatului pe mâini” și că s-a acordat atâta importanță acestui aspect fiind una din cele mai importante metode de prevenție a contactării virusului SARS-COV-2. S-au emis date și informații noi, tehnici bine puse la punct pentru o igienizare corectă a mâinilor, produse dezinfectante noi cu o eficiență ridicată împotriva microbilor, bacteriilor și virușilor.
Spălarea mâinilor cu apă și săpun ar trebui să reprezinte o prioritate pentru toată lumea și, de aceea, se recomandă spălarea corectă în prealabil a mâinilor, înainte de a utiliza un produs dezinfectant. Indiferent că preferi un săpun solid sau unul lichid, important este să folosești tehnica corectă de igienizare a mâinilor pentru o eficiență sporită. În cazul spațiilor publice, al instituțiilor și al unui mediu profesional, unde numărul celor ce frecventează toaletele sau cantina este unul ridicat, se recomandă utilizarea unor dispensere pentru săpun lichid și dispensere pentru dezinfectanți. Pentru a evita atingerea acestor dispozitive, cel mai indicat este să optezi pentru unele pe bază de senzori, ce eliberează o cantitate suficientă de săpun sau soluție dezinfectantă.
Mâinile trebuie igienizate înainte dar și după anumite activități astfel:
Pentru o sănătate de fier, se recomandă spălarea mâinilor cel puțin 20 de secunde, cu săpun din abundență și apă caldă, urmând câțiva pași simpli dar eficienți:
Acești pași ar trebui urmați de adulți și copii deopotrivă, atunci când sunt la locul de muncă, la școală sau acasă. După spălarea mâinilor este indicat să oprești robinetul folosind un șervețel de hârtie, pentru a evita intrarea în contact cu o suprafață posibil contaminată.
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/wash-hands-soap-water-bathroom-sink-5274107/
Umezirea mâinilor, aplicarea ulterioară a săpunului și frecarea mâinilor favorizează apariția unei spume abundente ce formează niște mici bule, denumite și micele, ce captează și îndepărtează germenii, produsele chimice periculoase și mizeria de pe mâini. 20 de secunde reprezintă o perioadă optimă pentru îndepărtarea acestora. Urmează clătirea care finalizează procesul de igienizare al mâinilor.
Indiferent că se utilizează un săpun lichid, spumă sau solid, eficiența acestuia este aceeași. De asemenea, nu contează nici dacă apa este rece sau caldă, ci contează ca aceasta să fie curată și necontaminată. În cazul în care nu dispui de o apă tocmai curată, o poți fierbe pentru distrugerea impurităților sau poți apela la diverse filtre pentru purificarea acesteia.
Spre deosebire de anii precedenți, în ultimele luni a crescut considerabil utilizarea de soluții antiseptice atât de către copii, adulți, femei însărcinate și nu numai în diverse medii, la școală, la serviciu, în tot felul de deplasări, parcuri, în vacanță, în supermarketuri etc, acestea fiind considerate soluțiile salvatoare atunci când nu ai la îndemână apă curentă și săpun. Soluțiile antiseptice se regăsesc în piață sub formă lichidă, gel sau spumă.
În general, este recomandat să utilizăm dezinfectanți pentru mâini după ce procesul de spălare al acestora a fost efectuat și, pentru a elimina cât mai eficient bacteriile și microbii, este bine ca acesta să aibă o concentrație cât mai ridicată de alcool.
Toarnă în palme o cantitate generoasă de dezinfectant, freacă mâinile, având grijă ca soluția să ajungă pe întreaga suprafață și pe degete, până ce aceasta se evaporă și mâinile rămân uscate. Nu este indicat ca după aplicarea soluției dezinfectante să clătești cu apă sau să ștergi mâinile cu un prosop sau șervețele de hârtie.
Înainte și după vizitarea unei persoane bolnave, după orice vizită la clinici sau spitale, igienizarea imediată pentru evitarea contaminării este obligatorie.
Mai mult, cum pandemia nu se dă dusă sub nicio formă, CDC (Centers for Disease Control and Prevention/Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor) recomandă ca dezinfectantul de mâini să nu ne lipsească din geantă, ghiozdan sau servietă. Însă dacă nu este utilizat corect, lăsat să acționeze cel puțin 30 de secunde, acesta nu oferă protecția necesară.
O atenție sporită ar trebui acordată însă copiilor mici care necesită supraveghere permanentă când utilizează soluții dezinfectante pentru a nu ingera substanța, aceștia fiind deseori atrași de ambalajele prietenoase, frumos colorate și de consistența soluției dezinfectante.
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/sanitizing-cleaning-hands-washing-5095967/
Pe lângă soluțiile antispetice ce pot fi folosite de orice persoană, zi de zi, există și dezinfectanți profesionali, precum Aniosgel, ce se adresează cu precădere personalului medical și celor ce activează în clinici, spitale, unde riscul contactării anumitor boli grave este unul foarte ridicat. Vorbim despre dezinfectanți de mâini cu acțiune virucidă totală, ce au rolul de a pregăti mâinile în vederea anumitor activități chirurgicale. Acestea nu conțin substanțe alergenice, nu au culoare și nici parfum și sunt testate dermatologic. Spre exemplu, gelul antispetic Aniosgel 85 NPC elimină bacterii, microbacterii, fungi, virusuri precum Poliovirus, Adenovirus, Norovirus MNV, HIV-1, PRV (surogat al HBV), BVDV (surogat al HCV), Rotavirus, Virusul herpetic și VRS.
Cel puțin în ultimele luni ne-am simțit bombardați de o mulțime de dezinfectanți pentru mâini ce ne promit o igienizare completă. Însă lucrurile nu sunt întocmai așa. Pentru ca un dezinfectant pentru mâini să fie considerat eficient acesta trebuie să aibă în compoziția sa alcool, într-o minimă proporție de 60% și poate merge chiar până la 95%. De aceea, este recomandat ca în permanență să citești ingredientele active de pe orice sticluță cu soluție antiseptică.
Conform CDC, un dezinfectant de mâini ce are în compoziția sa cantitatea suficientă de alcool are capacitatea de a reduce rapid numărul microbilor, a virusurilor, inclusiv SARS-COV-2. Chiar și așa, și substanțele antiseptice pe bază de alcool au limitările lor și nu elimină 100% toate tipurile de germeni și bacterii precum Norovirus, Cryptosporidium, Clostridioides difficile, și nici produse chimice periculoase.
De asemenea, acțiunea unui dezinfectant de mâini poate să scadă și dacă mâinile sunt foarte uleioase sau murdare. De aceea, este recomandată spălarea mâinilor cu apă și săpun dacă lucrezi cu alimente, lucrezi în grădină sau practici sporturi.
Așadar, cum acționează de fapt o soluție antiseptică atunci când este aplicată pe mâini?
Un produs poate fi considerat soluție dezinfectantă dacă în compoziția sa ca activ ingredient are ethanol sau alcool etilic, alcool izopropilic (isopropanol) sau n-propanol. Din punct de vedere chimic, alcoolul este o moleculă organică făcută din carbon, oxigen și hidrogen. Conform unui studiu realizat în anul 2014 și publicat în revista Clinical Microbiology Reviews, alcoolul distruge patogenii prin descompunerea proteinelor și a celulelor sau aducând modificări în metabolismul unei celule.
Studiile au arătat că o soluție dezinfectantă distruge o varietate mai mare de bacterii, microbi și virusuri dacă are o concentrație mai ridicată de 60%, care poate ajunge până la 95%.
Încă un lucru benefic este că patogenii nu dezvoltă nicio rezistență la alcool, așa că acesta nu își pierde din eficiență dacă este utilizat în mod constant.
Cum în ultima perioadă soluțiile dezinfectante au fost introduse tot mai mult în rutina noastră zilnică de curățare a mâinilor, trebuie să știm care sunt beneficiile acestora:
Utilizând o soluție antiseptică te poți proteja pe tine dar și pe cei dragi, poți stopa procesul de răspândire al unor boli ce se transmit foarte repede. Optează pentru dezinfectanți pentru mâini avizați de Ministerul Sănătății, cu o concentrație ridicată de alcool și pentru dispensere pentru săpun și dezinfectanți ce pot fi utilizate atât în locuințe dar și în spațiile publice. Astfel, cu fiecare minim efort depus de fiecare dintre noi, putem stopa răspândirea virusurilor periculoase și ne putem feri de diferite boli.
Dacă încă nu știi ce dezinfectant pentru mâini să alegi, poți consulta aici gama generoasă de la IgienaPHS sau pentru consiliere personalizată poți lua legătura cu unul dintre reprezentanții nosștri de vânzări pe adresa de email: sales@igienaphs.ro sau la numărul de telefon: 0735.333.303.
Surse:
https://www.cdc.gov/handwashing/show-me-the-science-hand-sanitizer.html
https://www.fda.gov/consumers/if-soap-and-water-are-not-available-hand-sanitizers-may-be-good-alternative
https://www.livescience.com/hand-sanitizer.html
Cuprins:
- Tehnica spălării mâinilor
- Cum îndepărtează apa și săpunul murdăria și bacteriile?
- Când și cum folosești corect dezinfectantul pentru mâini?
- Folosirea dezinfectantului de mâini de către personalul medical
- Cum acționează dezinfectantul de mâini?
- Beneficiile dezinfectantului pentru mâini
Cu siguranță putem afirma că anul 2020 a fost “anul spălatului pe mâini” și că s-a acordat atâta importanță acestui aspect fiind una din cele mai importante metode de prevenție a contactării virusului SARS-COV-2. S-au emis date și informații noi, tehnici bine puse la punct pentru o igienizare corectă a mâinilor, produse dezinfectante noi cu o eficiență ridicată împotriva microbilor, bacteriilor și virușilor.
Tehnica spălării mâinilor
Spălarea mâinilor cu apă și săpun ar trebui să reprezinte o prioritate pentru toată lumea și, de aceea, se recomandă spălarea corectă în prealabil a mâinilor, înainte de a utiliza un produs dezinfectant. Indiferent că preferi un săpun solid sau unul lichid, important este să folosești tehnica corectă de igienizare a mâinilor pentru o eficiență sporită. În cazul spațiilor publice, al instituțiilor și al unui mediu profesional, unde numărul celor ce frecventează toaletele sau cantina este unul ridicat, se recomandă utilizarea unor dispensere pentru săpun lichid și dispensere pentru dezinfectanți. Pentru a evita atingerea acestor dispozitive, cel mai indicat este să optezi pentru unele pe bază de senzori, ce eliberează o cantitate suficientă de săpun sau soluție dezinfectantă.Mâinile trebuie igienizate înainte dar și după anumite activități astfel:
- Înainte și după preparea hranei, mai ales dacă s-a atins carne crudă;
- Înainte de a servi masa dar și la finalizarea acesteia;
- Înainte și după utilizarea toaletei;
- După ce ai folosit mijloace de transport în comun;
- După ce ai atins animale;
- După ce ai tușit sau strănutat;
- După ce ai intrat în contact cu o rană deschisă;
- După ce arunci gunoiul menajer;
- Ori de câte ori mâinile sunt murdare.
Pentru o sănătate de fier, se recomandă spălarea mâinilor cel puțin 20 de secunde, cu săpun din abundență și apă caldă, urmând câțiva pași simpli dar eficienți:
- Umezește bine mâinile și toarnă suficient săpun în palmă;
- Freacă mâinile până obții o spumă generoasă;
- Nu uita să acorzi atenție sporită dosului palmei, fiecărui deget în parte și unghiilor;
- Cu mișcări circulare, insistă pe mijlocul palmelor;
- Spală cel puțin 20 de secunde;
- Clătește cu apă din abundență;
- Usucă-ți mâinile folosind un prosop de hârtie care va fi imediat aruncat la coșul de gunoi.
Acești pași ar trebui urmați de adulți și copii deopotrivă, atunci când sunt la locul de muncă, la școală sau acasă. După spălarea mâinilor este indicat să oprești robinetul folosind un șervețel de hârtie, pentru a evita intrarea în contact cu o suprafață posibil contaminată.
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/wash-hands-soap-water-bathroom-sink-5274107/
Cum îndepărtează apa și săpunul murdăria și bacteriile?
Umezirea mâinilor, aplicarea ulterioară a săpunului și frecarea mâinilor favorizează apariția unei spume abundente ce formează niște mici bule, denumite și micele, ce captează și îndepărtează germenii, produsele chimice periculoase și mizeria de pe mâini. 20 de secunde reprezintă o perioadă optimă pentru îndepărtarea acestora. Urmează clătirea care finalizează procesul de igienizare al mâinilor. Indiferent că se utilizează un săpun lichid, spumă sau solid, eficiența acestuia este aceeași. De asemenea, nu contează nici dacă apa este rece sau caldă, ci contează ca aceasta să fie curată și necontaminată. În cazul în care nu dispui de o apă tocmai curată, o poți fierbe pentru distrugerea impurităților sau poți apela la diverse filtre pentru purificarea acesteia.
Când și cum folosești corect dezinfectantul pentru mâini?
Spre deosebire de anii precedenți, în ultimele luni a crescut considerabil utilizarea de soluții antiseptice atât de către copii, adulți, femei însărcinate și nu numai în diverse medii, la școală, la serviciu, în tot felul de deplasări, parcuri, în vacanță, în supermarketuri etc, acestea fiind considerate soluțiile salvatoare atunci când nu ai la îndemână apă curentă și săpun. Soluțiile antiseptice se regăsesc în piață sub formă lichidă, gel sau spumă.În general, este recomandat să utilizăm dezinfectanți pentru mâini după ce procesul de spălare al acestora a fost efectuat și, pentru a elimina cât mai eficient bacteriile și microbii, este bine ca acesta să aibă o concentrație cât mai ridicată de alcool.
Toarnă în palme o cantitate generoasă de dezinfectant, freacă mâinile, având grijă ca soluția să ajungă pe întreaga suprafață și pe degete, până ce aceasta se evaporă și mâinile rămân uscate. Nu este indicat ca după aplicarea soluției dezinfectante să clătești cu apă sau să ștergi mâinile cu un prosop sau șervețele de hârtie.
Înainte și după vizitarea unei persoane bolnave, după orice vizită la clinici sau spitale, igienizarea imediată pentru evitarea contaminării este obligatorie.
Mai mult, cum pandemia nu se dă dusă sub nicio formă, CDC (Centers for Disease Control and Prevention/Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor) recomandă ca dezinfectantul de mâini să nu ne lipsească din geantă, ghiozdan sau servietă. Însă dacă nu este utilizat corect, lăsat să acționeze cel puțin 30 de secunde, acesta nu oferă protecția necesară.
O atenție sporită ar trebui acordată însă copiilor mici care necesită supraveghere permanentă când utilizează soluții dezinfectante pentru a nu ingera substanța, aceștia fiind deseori atrași de ambalajele prietenoase, frumos colorate și de consistența soluției dezinfectante.
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/sanitizing-cleaning-hands-washing-5095967/
Folosirea dezinfectantului de mâini de către personalul medical
Pe lângă soluțiile antispetice ce pot fi folosite de orice persoană, zi de zi, există și dezinfectanți profesionali, precum Aniosgel, ce se adresează cu precădere personalului medical și celor ce activează în clinici, spitale, unde riscul contactării anumitor boli grave este unul foarte ridicat. Vorbim despre dezinfectanți de mâini cu acțiune virucidă totală, ce au rolul de a pregăti mâinile în vederea anumitor activități chirurgicale. Acestea nu conțin substanțe alergenice, nu au culoare și nici parfum și sunt testate dermatologic. Spre exemplu, gelul antispetic Aniosgel 85 NPC elimină bacterii, microbacterii, fungi, virusuri precum Poliovirus, Adenovirus, Norovirus MNV, HIV-1, PRV (surogat al HBV), BVDV (surogat al HCV), Rotavirus, Virusul herpetic și VRS.
Cum acționează dezinfectantul de mâini?
Cel puțin în ultimele luni ne-am simțit bombardați de o mulțime de dezinfectanți pentru mâini ce ne promit o igienizare completă. Însă lucrurile nu sunt întocmai așa. Pentru ca un dezinfectant pentru mâini să fie considerat eficient acesta trebuie să aibă în compoziția sa alcool, într-o minimă proporție de 60% și poate merge chiar până la 95%. De aceea, este recomandat ca în permanență să citești ingredientele active de pe orice sticluță cu soluție antiseptică. Conform CDC, un dezinfectant de mâini ce are în compoziția sa cantitatea suficientă de alcool are capacitatea de a reduce rapid numărul microbilor, a virusurilor, inclusiv SARS-COV-2. Chiar și așa, și substanțele antiseptice pe bază de alcool au limitările lor și nu elimină 100% toate tipurile de germeni și bacterii precum Norovirus, Cryptosporidium, Clostridioides difficile, și nici produse chimice periculoase.
De asemenea, acțiunea unui dezinfectant de mâini poate să scadă și dacă mâinile sunt foarte uleioase sau murdare. De aceea, este recomandată spălarea mâinilor cu apă și săpun dacă lucrezi cu alimente, lucrezi în grădină sau practici sporturi.
Așadar, cum acționează de fapt o soluție antiseptică atunci când este aplicată pe mâini?
Un produs poate fi considerat soluție dezinfectantă dacă în compoziția sa ca activ ingredient are ethanol sau alcool etilic, alcool izopropilic (isopropanol) sau n-propanol. Din punct de vedere chimic, alcoolul este o moleculă organică făcută din carbon, oxigen și hidrogen. Conform unui studiu realizat în anul 2014 și publicat în revista Clinical Microbiology Reviews, alcoolul distruge patogenii prin descompunerea proteinelor și a celulelor sau aducând modificări în metabolismul unei celule.
Studiile au arătat că o soluție dezinfectantă distruge o varietate mai mare de bacterii, microbi și virusuri dacă are o concentrație mai ridicată de 60%, care poate ajunge până la 95%.
Încă un lucru benefic este că patogenii nu dezvoltă nicio rezistență la alcool, așa că acesta nu își pierde din eficiență dacă este utilizat în mod constant.
Beneficiile dezinfectantului pentru mâini
Cum în ultima perioadă soluțiile dezinfectante au fost introduse tot mai mult în rutina noastră zilnică de curățare a mâinilor, trebuie să știm care sunt beneficiile acestora:
- Capacitatea ridicată de distrugere a bacteriilor, virusurilor și microbilor;
- Timpul de aplicare este redus spre deosebire de atunci când te speli cu apă și săpun;
- Este o soluție “portabilă”, pe care o poți avea întotdeauna la îndemână. Ține mereu un dezinfectant în mașină, în geantă sau servietă și folosește-l după contactul direct cu persoane bolnave sau după ce atingi diverse suprafețe;
- Are o acțiune rapidă împotriva microorganismelor;
- Sunt mult mai la îndemână decât chiuvetele și apa curentă, spre exemplu;
- Nu necesită clătire, astfel încât poate fi folosit oriunde și oricând;
- Patogenii nu dezvoltă rezistență la alcoolul din compoziție;
- Poate fi împărțit și cu alte persoane care nu au la îndemână un dezinfectant;
- Nu afectează pielea, putând fi utilizat cu încredere și de persoanele cu o piele sensibilă
Utilizând o soluție antiseptică te poți proteja pe tine dar și pe cei dragi, poți stopa procesul de răspândire al unor boli ce se transmit foarte repede. Optează pentru dezinfectanți pentru mâini avizați de Ministerul Sănătății, cu o concentrație ridicată de alcool și pentru dispensere pentru săpun și dezinfectanți ce pot fi utilizate atât în locuințe dar și în spațiile publice. Astfel, cu fiecare minim efort depus de fiecare dintre noi, putem stopa răspândirea virusurilor periculoase și ne putem feri de diferite boli.
Dacă încă nu știi ce dezinfectant pentru mâini să alegi, poți consulta aici gama generoasă de la IgienaPHS sau pentru consiliere personalizată poți lua legătura cu unul dintre reprezentanții nosștri de vânzări pe adresa de email: sales@igienaphs.ro sau la numărul de telefon: 0735.333.303.
Surse:
https://www.cdc.gov/handwashing/show-me-the-science-hand-sanitizer.html
https://www.fda.gov/consumers/if-soap-and-water-are-not-available-hand-sanitizers-may-be-good-alternative
https://www.livescience.com/hand-sanitizer.html
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Sfaturi pentru curățenia generală la domiciliu cu produse profesionale
- Detergent lichid vs. detergent pudră în industria HORECA: Ce să alegi?
- De ce să alegi un aspirator cu filtru HEPA? Avantaje și recomandari
- Dozatoare pentru cosmetice hoteliere: Soluția inteligentă pentru reducerea plasticului în hoteluri
- 5 erori comune în gestionarea deșeurilor la locul de muncă și cum să le eviți
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare