marca-trusted
eLicitatie Certificari

Curățarea și dezinfectarea pardoselilor: ghid complet

5358 Afisari
igienizare_podeaSursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/casa-camin-for-a-de-munca-angaja-i-6196567/

Cuprins: 
  • Curățarea și dezinfectarea parchetului
  • Curățarea și dezinfectarea pardoselii din mozaic
  • Curățarea și dezinfectarea pardoselii expodice
  • Curățarea și dezinfectarea pardoselii din marmură
  • Curățarea pardoselii din linoleum și PVC

Pentru ca un spațiu să fie primitor dar mai ales sănătos, acesta trebuie să fie în permanență curățat și îngrijit și fiecare detaliu atent igienizat, indiferent că vorbim despre o locuință personală sau o clădire pentru birouri. Podeaua necesită însă o atenție specială, mai ales dacă în același spațiu avem de-a face cu un trafic intens și diferite tipuri de podele, precum mozaic, gresie, marmură, parchet din lemn sau laminat și nu numai.

Curățarea pardoselilor trebuie făcută zilnic sau ori de câte ori aceasta se murdărește, pentru a nu lăsa microbii, acarienii și virusurile să se dezvolte în voie. Însă fiecare tip de pardoseală trebuie să beneficieze de îngrijire adecvată astfel încât materialul din care este realizată să nu se deterioreze, să își piardă luciul sau chiar să se zgârie. 

Știm cu toții cât de repede se murdărește o podea și de aceea, necesită o atenție ridicată. Pentru a le menține mai mult timp impecabile, în funcție de scopul pe care îl deservesc, ține cont de câteva aspecte: folosește un covoraș de intrare pentru a acapara cea mai mare parte a murdăriei, descalță-te, șterge imediat petele vizibile sau dacă se varsă ceva lichide, curăță animăluțele de companie pe lăbuțe și folosește produse profesionale de curățenie

Întotdeauna ține cont de materialul din care sunt realizate, pentru a le curăța dar și proteja. Astfel te bucuri de podele cu aspect impecabil mai mult timp. Iată de ce anume trebuie să ții cont atunci când cureți podelele:


Curățarea și dezinfectarea parchetului

Parchetul poate fi din lemn natural sau laminat. Deși cel din lemn este mult mai rezistent în timp, cele două tipuri au nevoie cam de același gen de igienizare. În primă fază, podeaua se va aspira cu un aspirator pentru a colecta toată mizeria vizibilă. Se poate folosi și mătura sau se poate folosi un aspirator simplu sau unul care are inclusă și spălare. În cazul acestuia din urmă se reduce considerabil timpul alocat curățării parchetului. 

Dacă se folosește un aspirator cu aspirare uscată, ulterior se va interveni cu mopul și detergenți profesionali pentru pardosele, detergenți speciali pentru parchet. Evită utilizarea unor soluții pe bază de săpun pentru a nu lăsa podeaua alunecoasă. Este foarte important să se evite udarea în exces a acestora deoarece lemnul va absorbi din umiditate și există riscul să se umfle. 

Nu folosi niciodată substanțe dure, bureți și mopuri abrazive pentru a nu zgâria suprafața. 

Produse recomandate pentru curățarea parchetului:


Detergent pardoseală Esenia - Wood Cleaner Pro Line

detergent_pardoseala_Esenia_Wood_Cleaner
Acesta este un produs cu o eficiență ridicată, ce protejează pardoselile din lemn sau pe cele laminate. Degresează cu succes suprafețele, având un efect anti-derapant, nu conține alcool și are un miros foarte plăcut. Acesta se folosește în diluție deoarece soluția este concentrată, bidonul de 5 litri fiind foarte economic.


Mop profesional soft microfibra 40 cm, urechi prindere 

Mop_profesional_microfibraMopul din microfibră este ideal pentru a curăța podelele acoperite cu parchet. Acesta este realizat din microfibră, nu lasă scame, absoarbe eficient apa și lasă podelele curate ca lacrima. Pot fi folosite cu mânere telescopice sau simple, ce se regăsesc în gama IgienaPHS, aici


Curățarea și dezinfectarea pardoselii mozaic

Multe persoane se simt intimidate de procesul de curățare al unei pardoseli de mozaic. Acesta oferă un aspect deosebit fiecărui interior însă este folosit cu precădere în zonele comerciale, instituții publice, lăcașuri de cult, clădiri mai vechi sau clădiri de birouri. Dacă vrei să te bucuri de el mai mult timp trebuie să te asiguri că îl cureți ca la carte, mai ales că acesta tinde să își piardă din strălucire odată cu trecerea timpului sau traficul intens. 
Curățarea podelei din mozaic se face, de obicei, cu o mașină de curățat podeaua, prevăzută cu disc rotativ pe care se montează discuri cu granulație diferită, în funcție de gradul de deteriorare. La IgienaPHS se regăsesc mașini pentru curățat pardoseli dure de la producători de renume precum Taski și Tennant care fac o treabă excelentă.


Taski Swingo 455 BMS  - ideal pentru suprafețe mari

masina_curatat_podeaua_taskiAceastă mașină este ideală pentru curățarea și uscarea pardoselilor dure, precum cele din piatră și mozaic, fiind potrivită pentru spațiile generoase. Este ușor de manevrat, este prevăzută cu acumulatori și încărcător încorporat și are un design compact. Taski Swingo 455 BMS are o lățime a frontului de lucru de 68 cm și lățimea lamei de aspirație de 68 cm. Bazinul reține 20 litri de soluție pentru curățare ce poate deservi o zonă destul de mare de curățat și are o viteză în timpul curățării de 2.5 km/h.


Monodisc profesional - TASKI Ergodisc HD – potrivit pentru suprafețe mai mici 

monodisc_profesional_taski_ergodisc
Monodiscul profesional Taski Ergodisk este potrivit pentru curățarea mozaicului eficient, fără bătăi de cap. Ușor de manevrat, acesta este prevăzut cu un mâner cu formă anatomică, reglabil pe înălțime, ce conferă atât protecție mâinilor dar și o poziție corectă a operatorului. Este ușor de transportat, de depozitat, are o construcție robustă și necesită o minimă întreținere.


Curățarea și dezinfectarea pardoselii expodice

În tot mai multe interioare se regăsesc podelele din rășină epoxidică. Aceasta contribuie la crearea unui decor unic, modern și poate fi mată sau lucioasă. Este bine de știut că aceastea prezintă o rezistență sporită la praf și murdărie iar curățarea ei este rapidă, nefiind genul de pardoseală foarte pretențioasă. De aceea este și aleasă din ce în ce mai des ca alternativă la podelele clasice din lemn, linoleum, gresie și nu numai. Podeaua din rășină epoxidică se mătură cu ușurință sau se aspiră pentru a îndepărta mizeria vizibilă care o poate zgâria. După aceea, se spală cu un detergent ce nu are în compoziția sa acizi pentru a evita degradarea. Un mop din microfibră este potrivit deoarece nu lasă urme, curăță eficient și absoarbe apa. 

Este indicat să folosești produse de curățenie profesionale și detergenți speciali pentru acest tip de pardoseală precum cele de mai jos:


Detergent pardoseală Esenia Floor Cleaner - Buble Gum 5L

detergent_pardoseala_eseniaDeși are o putere de curățare ridicată, acest detergent pentru podele nu distruge luciul și are rol de protecție a podelei, indiferent de materialul din care este realizată. Detergentul nu necesită clătire și poate fi utilizat atât pentru spălarea manuală (cu mopul) sau cea automată (cu mașini speciale). Datorită faptului că produsul este concentrat, acesta se diluează în apă și este foarte economic.


Curățarea și dezinfectarea pardoselii din marmură

Marmura, atât de frumoasă, se poate regăsi pe podele în diferite culori, atât albă, gri, neagră sau chiar roșie. Pentru a te putea bucura mai mult timp de frumusețea ei, trebuie să îi acorzi puțină atenție ocazional. Marmura se remarcă întotdeauna prin rezistența ei și prin aspectul cu totul deosebit. 

Măturarea și aspirarea sunt esențiale pentru a nu se zgâria din cauza particulelor de murdărie și este bine să se evite intrarea acesteia în contact cu lămâia și oțetul deoarece se poate păta, iar acidul poate pătrunde rapid în porii acesteia, ducând la neplăceri. De aceea, atunci când se are în vedere curățarea podelei de marmură este indicat să se lucreze întotdeauna cu detergenți blânzi, diluați în apă călduță, cu lavete și mopuri moi și absorbante. Este recomandat ca la o anumită perioadă, aceasta să fie îngrijită și șlefuită de un specialist, care dispune de cunoștințele necesare pentru a manevra o mașină de lustruit podelele din piatră. Astfel i se redă strălucirea inițială care, inevitabil, la un moment dat se va estompa din cauza uzurii zilnice. 

Același tratament de îngrijire și curățare se poate aplica și în cazul podelelor de gresie, granit și travertin.


Detergent pardoseli ceramice – Jontec Ceramică Diversey

detergent_pardoseala_ceramicaAcest detergent are, în primul rând, un PH neutru, un aspect important când vine vorba despre curățarea pardoselilor din marmură, gresie și nu numai. Detergentul pentru curățarea marmurei nu lasă urme, reziduuri în urma sa, asigurând totuși o curățare extraordinară. Acesta se usucă rapid și este recomandat și pentru plăcile ceramice cu luciu intens. Parfumul proaspăt pe care îl lasă în urma sa este un plus. 


Curățarea pardoselii din linoleum și PVC

Comun în foarte multe case, linoleumul a cunoscut o dezvoltare foarte amplă, pe piață regăsindu-se modele variate, cu imprimeuri deosebite. Foarte practic, ușor de montat și de întreținut, linoleumul sau alte podele din PVC se vor spăla cu detergenți blânzi, fără acid, care nu conțin substanțe abrazive. Pentru a evita deterioarea acestuia este foarte important de știut că acesta trebuie ținut departe de sursele de foc și temperaturi ridicate. Însă se curăță ușor prin aspirare, măturare și spălarea cu un mop îmbibat în soluție profesională pentru pardoseli, precum cele din gama IgienaPHS. Nu se recomandă utilizarea acetonei și a altor solvenți pentru curățarea acesteia. 


Detergent decapant linoluem - Jontec Linosafe Diversey

detergent_linoleum_jontecRecomandat pentru îndepărtarea emulsiilor și a peliculei formate pe suprafața unei pardoseli din linoleum sau PVC, detergentul profesional are rolul de a preveni decolorarea și degradarea acestui tip de pardoseală.
Acesta are o alcalinitate redusă, îndepărtează rapid și eficient straturile de emulsie și se aplică extrem de ușor. 

Indiferent de tipul de podea de care dispui, recomandăm utilizarea unor produse de curățenie profesionale, ce au rezultate bune, rezistență în timp pentru o utilizare frecventă. Indicate atât în mediul casnic cât și în cel comercial și industrial, produsele de calitate nu oferă numai rezultate excelente pe termen scurt dar și pe termen lung, protejând materialele și redându-le strălucirea. 
 

Ultima actualizare: