Igienizarea toaletelor publice: tot ce trebuie să știi
5623 Afisari
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/BFb2OqxezRw
Cuprins:
Prima impresie contează întotdeauna, mai ales atunci când vorbim despre un mediu de afaceri. Imaginea unui business se reflectă nu doar în serviciile prestate sau produsele oferite ci și în modul în care acesta se prezintă la modul general, detaliile contând foarte mult în ochii unor parteneri, colaboratori dar și ai angajaților. De aceea, nu doar birourile, sălile de conferință și recepția trebuie să arate impecabil ci și toaletele.
Utilizate de zeci poate chiar sute de persoane în fiecare zi, toaletele publice trebuie să rămână impecabile indiferent de momentul zilei și de numărul de persoane care le-au trecut pragul. O imagine dezastruoasă a toaletelor nu îți va face cinste afacerii și, de aceea, persoanele responsabile cu menajul trebuie să fie în permanență instruite și vigilente pentru a face față provocărilor zilnice.
Primul pas constă în dotarea eficientă a personalului administrativ cu tot ceea ce are nevoie pentru a-și putea desfășura activitatea fără cusur.
Atunci când se ocupă de curățarea toaletelor, menajera trebuie să fie îmbrăcată corespunzător pentru a-și proteja sănătatea. De aceea, utilizarea unui combinezon de protecție, a unei măști și a mănușilor de protecție vor funcționa precum un scut împotriva soluțiilor chimice de curățenie dar și a bacteriilor și microbilor.
Combinezonul va fi curățat conform specificațiilor producătorului iar mănușile de protecție se vor schimba după fiecare intervenție asupra toaletelor publice, utilizatorul având grijă să le îndepărteze fără a intra prea mult în contact cu ele.
De asemenea, după igienizarea toaletelor și îndepărtarea echipamentului de protecție, mâinile se vor spăla cu apă și săpun din abundență, se vor usca corespunzător și se va utiliza dezinfectant pentru mâini. Astfel, vor fi respectate în totalitate normele de igienă, angajatul fiind în afara oricărui pericol de contactare a vreunei boli.
Pentru rezultate impecabile, personalul responsabil cu igienizarea toaletelor trebuie să fie dotat cu produse de curățenie eficiente, profesionale, dar și accesorii care îi pot ușura întreaga activitate și ajuta la reducerea timpului, precum cărucioare de curățenie, bureți, lavete, perii speciale, mop și găleată, mătură, ustensile pentru spălat geamuri, raclete pentru apă de pardoseală și nu numai. Avantajul unui cărucior pentru curățenie este că îi permite executantului să aibă întotdeauna la îndemână absolut toate produsele, fără a face nenumărate drumuri de la locul în care sunt depozitate până la locul de curățat efectiv.
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/galben-galbena-pensula-periu-a-4239088/
Intimitatea și discreția joacă un rol esențial și, de aceea, responsabilul cu igienizarea spațiului trebuie să se asigure că nu inoportunează pe nimeni cu prezența sa. Este indicat ca acesta să bată la ușă dacă dorește să intre într-o toaletă și să aștepte câteva minute înainte de a intra după cineva, astfel încât persoana respectivă să nu se simtă incomod. Indiferent de cât de responsabilă și atentă este o persoană cu igiena personală, toaleta este totuși un loc comun în care se dezvoltă o mulțime de bacterii și microbi, inclusiv streptococi, E-Coli sau salmonella. Acestea se regăsesc cu precădere pe mânerele ușilor, butonul de tras apa la toaletă și pe vasele de toaletă.
În primă fază, se vor înlătura șervețelele sau resturile de hârtie igienică dacă sunt aruncate pe jos si se vor curăța vasele de toaletă cu produse profesionale de curățenie pentru grupuri sanitare. Acestea prezintă câteva avantaje incontestabile: sunt deseori produse concentrate, putând fi folosite ca atare sau în diluție, fără a-și pierde eficiența. Sunt o alternativă bună pentru spațiile mari, deoarece ajută la optimizarea costurilor, fără a face însă rabat de la calitate. Soluțiile profesionale sunt indicate deoarece protejează suprafețele însă ajută la distrugerea microorganismelor dăunătoare, fiind extrem de eficiente și în zonele cu apă dură, făcând față cu brio depunerilor de calcar. În plus, acestea lasă în urmă un miros proaspăt și plăcut.
Pentru igienizarea vaselor de toaletă se vor folosi lavete și perii care vor fi utilizate doar în acest scop și se vor depozita separat de restul produselor de curățenie pentru a evita o contaminare încrucișată cu bacterii ce pot pune sănătatea în pericol.
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/umed-ud-umezeala-igiena-4098761/
Chiuvetele trebuie să fie impecabile, așadar se va acorda o atenție sporită acestora, curățându-le cu produse speciale, care ajută la îndepărtarea depunerilor de pe chiuvetă și baterii. Se vor folosi alte lavete sau bureți, dar nu aceiași care au fost utilizați pentru curățarea vaselor de toaletă. Nu se vor folosi substanțe abrazive pentru a nu risca zgârierea ceramicii sau a inoxului, însă se vor folosi soluții și detergenți profesionali pentru obiecte sanitare speciali pentru acestea. Este indicat ca orice tip de produs nou folosit să fie mai întâi încercat pe o suprafață mică, care nu este la vedere și lăsat să acționeze ceva timp.
Dacă totul este în regulă, se va aplica pe întreaga suprafață și ulterior, se va clăti cu apă din abundență. Este necesar ca igienizarea chiuvetelor să se facă de mai multe ori pe zi și ori de câte ori acestea devin vizibil murdare, așadar vigilența personalului administrativ este esențială.
În cazul în care se constată că o chiuvetă este înfundată, desfundarea acesteia va deveni o prioritate, pentru a evita refularea apei și inundarea întregii băi, lucru care nu este de dorit.
Pentru bateriile din inox se va folosi o lavetă moale îmbibată în soluție și se vor șterge temeinic. După curățarea chiuvetei, a bateriei și robinetului se va aplica o soluție profesională dezinfectantă pentru a ne asigura că nu este curățat doar la suprafață ci sunt îndepărtate toate microorganismele.
Micile detalii contează în orice baie, așa că o toaletă degeaba arată impecabil dacă lipsește săpunul și alte consumabile atât de necesare. Pentru că vorbim despre un trafic destul de ridicat, consumabilele trebuie să fie atent urmărite, astfel încât costurile să fie eficientizate.
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/igiena-cura-enie-baie-consumabile-3963086/
Igienizarea toaletelor publice nu se reduce doar la curățarea acestora ci implică, automat, și dotarea cu săpun lichid, dezinfectant, consumabile de hârtie și nu numai. Atât prosoapele pentru mâini cât și hârtia igienică nu trebuie să lipsească din nicio toaletă. Periodic, toaletele vor fi verificate și se vor reface stocurile ori de câte ori este nevoie. Se poate opta pentru hârtie igienică la rolă, cu două sau trei straturi, sau pentru cea împăturită ce permite o dozare eficientă și igienică, fiind atinsă doar de către utilizator. Se recomandă să se opteze pentru branduri recunoscute precum Tork, Kimberly-Clark, Esenia, deoarece acestea au un raport calitate-preț foarte bun.
Prosoapele de hârtie joacă și ele un rol foarte important, oferind posibilitatea uscării mâinilor rapid și igienic, mai ales în cadrul toaletelor care nu sunt prevăzute cu un uscător de mâini profesional. La IgienaPHS.ro găsești o gamă vastă de prosoape de hârtie împăturite sau în Z, cu unul sau două straturi, albe sau verzi, din hârtie pură sau reciclată.
Pungile igienice dar și acoperitorile pentru toaletă sunt foarte apreciate în rândul utilizatorilor, oferind posibilitatea utilizării toaletei în condiții de maximă siguranță și igienă. Este extrem de important de știut faptul că acoperitorile pentru toaletă sunt realizate din hârtie, biodegradabile și se pot arunca în toaletă fără niciun risc de înfundare a acesteia.
Golește coșurile de gunoi și înlocuiește pungile cu unele noi, astfel acestea nu vor da pe afară și curățenia se păstrează mai mult timp.
Dispenserele de săpun lichid și dezinfectanți nu trebuie să fie niciodată goale. Se recomandă evitarea unor recipiente de unică folosință și optarea pentru dispensere cu sistem ușor de reumplere, ce asigură economie în timp, o administrare și curățare ușoară și un dozaj perfect. În spațiile cu trafic ridicat, este mai bine să se opteze pentru dispensere automate, pe bază de senzori, care nu sunt atinse de utilizatori, acest lucru fiind de preferat în această perioadă de pandemie.
Dezinfectanții pentru mâini sunt și ei indispensabili, oferind posibilitatea oricui să își igienizeze perfect mâinile după utilizarea toaletei și a spațiilor comune.
Orice spațiu sau obiect dintr-o toaletă publică trebuie să fie curățat eficient, pentru a evita o contaminare și o îmbolnăvire a utilizatorilor. Mânerelor li se va acorda o atenție sporită pentru că sunt atinse de multe persoane imediat după folosirea toaletei, butonul de la rezervorul de apă al toaletei, robineții și nu numai. De aceea, nu este suficientă doar curățarea cu detergenți ci și aplicarea, la final, a unui dezinfectant special pentru suprafețe ce permite o igienizare ca la carte și distrugerea bacteriilor și a microbilor într-un procent foarte mare.
Se vor folosi întotdeauna numai produse dezinfectante avizate de Ministerul Sănătății, care nu pun în pericol sănătatea celor din jur. Astfel, oglinzile, blaturile, mânerele, dispenserele, uscătorul de mâini...absolut orice articol din toaleta publică trebuie să fie dezinfectant.
Cum niciun produs nu seamănă cu altul, fiecare are un timp de acțiune diferit pentru a distruge microbii. Citește eticheta și instrucțiunile de folosire pentru fiecare produs și suprafață.
După utilizarea substanțelor chimice, se va asigura o ventilație corectă directă, prin deschiderea geamurilor, sau indirectă, cu ajutorul unor ventilatoare în cazul în care nu există ferestre.
Pentru a putea spune că s-a ajuns la final cu procesul de curățare a toaletei, trebuie să te asiguri că și podelele sunt impecabile. Fie că se optează pentru o curățare manuală cu mătură și mop sau cu mașini de spălat pardoseala, asigură-te că folosești produse de curățenie care își fac bine treaba, înlătură murdăria vizibilă dar și microorganismele. La IgienaPHS găsești aspiratoare profesionale și mașini de spălat pardoseala ce eficientizează munca și reduce timpul alocat curățării băilor.
Nu uita să plasezi un semn de avertizare după curățarea acestora pentru a evita accidentările grave.
Igienizarea toaletelor publice nu este o sarcină ușoară, cu atât mai mult cu cât aceasta trebuie făcută de mai multe ori pe zi, ținându-se cont de un program, reguli stricte și un protocol adoptat la nivel de companie pentru a nu favoriza răspândirea unor microbi, însă și pentru a contribui la o imagine impecabilă a business-ului.
Cuprins:
- Echipamentele de protecție
- Produse de curățenie esențiale
- Igienizarea vaselor de toaletă
- Igienizarea chiuvetelor
- Consumabile indispensabile
- Consumabilele de hârtie
- Săpunuri lichide și dezinfectanți pentru mâini indispensabili
- Nu doar curat ci și dezinfectat
- Igienizarea podelelor
Prima impresie contează întotdeauna, mai ales atunci când vorbim despre un mediu de afaceri. Imaginea unui business se reflectă nu doar în serviciile prestate sau produsele oferite ci și în modul în care acesta se prezintă la modul general, detaliile contând foarte mult în ochii unor parteneri, colaboratori dar și ai angajaților. De aceea, nu doar birourile, sălile de conferință și recepția trebuie să arate impecabil ci și toaletele.
Utilizate de zeci poate chiar sute de persoane în fiecare zi, toaletele publice trebuie să rămână impecabile indiferent de momentul zilei și de numărul de persoane care le-au trecut pragul. O imagine dezastruoasă a toaletelor nu îți va face cinste afacerii și, de aceea, persoanele responsabile cu menajul trebuie să fie în permanență instruite și vigilente pentru a face față provocărilor zilnice.
Primul pas constă în dotarea eficientă a personalului administrativ cu tot ceea ce are nevoie pentru a-și putea desfășura activitatea fără cusur.
Echipamentele de protecție
Atunci când se ocupă de curățarea toaletelor, menajera trebuie să fie îmbrăcată corespunzător pentru a-și proteja sănătatea. De aceea, utilizarea unui combinezon de protecție, a unei măști și a mănușilor de protecție vor funcționa precum un scut împotriva soluțiilor chimice de curățenie dar și a bacteriilor și microbilor.
Combinezonul va fi curățat conform specificațiilor producătorului iar mănușile de protecție se vor schimba după fiecare intervenție asupra toaletelor publice, utilizatorul având grijă să le îndepărteze fără a intra prea mult în contact cu ele.
De asemenea, după igienizarea toaletelor și îndepărtarea echipamentului de protecție, mâinile se vor spăla cu apă și săpun din abundență, se vor usca corespunzător și se va utiliza dezinfectant pentru mâini. Astfel, vor fi respectate în totalitate normele de igienă, angajatul fiind în afara oricărui pericol de contactare a vreunei boli.
Produse de curățenie esențiale
Pentru rezultate impecabile, personalul responsabil cu igienizarea toaletelor trebuie să fie dotat cu produse de curățenie eficiente, profesionale, dar și accesorii care îi pot ușura întreaga activitate și ajuta la reducerea timpului, precum cărucioare de curățenie, bureți, lavete, perii speciale, mop și găleată, mătură, ustensile pentru spălat geamuri, raclete pentru apă de pardoseală și nu numai. Avantajul unui cărucior pentru curățenie este că îi permite executantului să aibă întotdeauna la îndemână absolut toate produsele, fără a face nenumărate drumuri de la locul în care sunt depozitate până la locul de curățat efectiv.
Igienizarea vaselor de toaletă
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/galben-galbena-pensula-periu-a-4239088/Intimitatea și discreția joacă un rol esențial și, de aceea, responsabilul cu igienizarea spațiului trebuie să se asigure că nu inoportunează pe nimeni cu prezența sa. Este indicat ca acesta să bată la ușă dacă dorește să intre într-o toaletă și să aștepte câteva minute înainte de a intra după cineva, astfel încât persoana respectivă să nu se simtă incomod. Indiferent de cât de responsabilă și atentă este o persoană cu igiena personală, toaleta este totuși un loc comun în care se dezvoltă o mulțime de bacterii și microbi, inclusiv streptococi, E-Coli sau salmonella. Acestea se regăsesc cu precădere pe mânerele ușilor, butonul de tras apa la toaletă și pe vasele de toaletă.
În primă fază, se vor înlătura șervețelele sau resturile de hârtie igienică dacă sunt aruncate pe jos si se vor curăța vasele de toaletă cu produse profesionale de curățenie pentru grupuri sanitare. Acestea prezintă câteva avantaje incontestabile: sunt deseori produse concentrate, putând fi folosite ca atare sau în diluție, fără a-și pierde eficiența. Sunt o alternativă bună pentru spațiile mari, deoarece ajută la optimizarea costurilor, fără a face însă rabat de la calitate. Soluțiile profesionale sunt indicate deoarece protejează suprafețele însă ajută la distrugerea microorganismelor dăunătoare, fiind extrem de eficiente și în zonele cu apă dură, făcând față cu brio depunerilor de calcar. În plus, acestea lasă în urmă un miros proaspăt și plăcut.
Pentru igienizarea vaselor de toaletă se vor folosi lavete și perii care vor fi utilizate doar în acest scop și se vor depozita separat de restul produselor de curățenie pentru a evita o contaminare încrucișată cu bacterii ce pot pune sănătatea în pericol.
Igienizarea chiuvetelor
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/umed-ud-umezeala-igiena-4098761/
Chiuvetele trebuie să fie impecabile, așadar se va acorda o atenție sporită acestora, curățându-le cu produse speciale, care ajută la îndepărtarea depunerilor de pe chiuvetă și baterii. Se vor folosi alte lavete sau bureți, dar nu aceiași care au fost utilizați pentru curățarea vaselor de toaletă. Nu se vor folosi substanțe abrazive pentru a nu risca zgârierea ceramicii sau a inoxului, însă se vor folosi soluții și detergenți profesionali pentru obiecte sanitare speciali pentru acestea. Este indicat ca orice tip de produs nou folosit să fie mai întâi încercat pe o suprafață mică, care nu este la vedere și lăsat să acționeze ceva timp.
Dacă totul este în regulă, se va aplica pe întreaga suprafață și ulterior, se va clăti cu apă din abundență. Este necesar ca igienizarea chiuvetelor să se facă de mai multe ori pe zi și ori de câte ori acestea devin vizibil murdare, așadar vigilența personalului administrativ este esențială.
În cazul în care se constată că o chiuvetă este înfundată, desfundarea acesteia va deveni o prioritate, pentru a evita refularea apei și inundarea întregii băi, lucru care nu este de dorit.
Pentru bateriile din inox se va folosi o lavetă moale îmbibată în soluție și se vor șterge temeinic. După curățarea chiuvetei, a bateriei și robinetului se va aplica o soluție profesională dezinfectantă pentru a ne asigura că nu este curățat doar la suprafață ci sunt îndepărtate toate microorganismele.
Consumabile indispensabile
Micile detalii contează în orice baie, așa că o toaletă degeaba arată impecabil dacă lipsește săpunul și alte consumabile atât de necesare. Pentru că vorbim despre un trafic destul de ridicat, consumabilele trebuie să fie atent urmărite, astfel încât costurile să fie eficientizate.
Consumabilele de hârtie
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/igiena-cura-enie-baie-consumabile-3963086/
Igienizarea toaletelor publice nu se reduce doar la curățarea acestora ci implică, automat, și dotarea cu săpun lichid, dezinfectant, consumabile de hârtie și nu numai. Atât prosoapele pentru mâini cât și hârtia igienică nu trebuie să lipsească din nicio toaletă. Periodic, toaletele vor fi verificate și se vor reface stocurile ori de câte ori este nevoie. Se poate opta pentru hârtie igienică la rolă, cu două sau trei straturi, sau pentru cea împăturită ce permite o dozare eficientă și igienică, fiind atinsă doar de către utilizator. Se recomandă să se opteze pentru branduri recunoscute precum Tork, Kimberly-Clark, Esenia, deoarece acestea au un raport calitate-preț foarte bun.
Prosoapele de hârtie joacă și ele un rol foarte important, oferind posibilitatea uscării mâinilor rapid și igienic, mai ales în cadrul toaletelor care nu sunt prevăzute cu un uscător de mâini profesional. La IgienaPHS.ro găsești o gamă vastă de prosoape de hârtie împăturite sau în Z, cu unul sau două straturi, albe sau verzi, din hârtie pură sau reciclată.
Pungile igienice dar și acoperitorile pentru toaletă sunt foarte apreciate în rândul utilizatorilor, oferind posibilitatea utilizării toaletei în condiții de maximă siguranță și igienă. Este extrem de important de știut faptul că acoperitorile pentru toaletă sunt realizate din hârtie, biodegradabile și se pot arunca în toaletă fără niciun risc de înfundare a acesteia.
Golește coșurile de gunoi și înlocuiește pungile cu unele noi, astfel acestea nu vor da pe afară și curățenia se păstrează mai mult timp.
Săpunuri lichide și dezinfectanți pentru mâini indispensabili
Dispenserele de săpun lichid și dezinfectanți nu trebuie să fie niciodată goale. Se recomandă evitarea unor recipiente de unică folosință și optarea pentru dispensere cu sistem ușor de reumplere, ce asigură economie în timp, o administrare și curățare ușoară și un dozaj perfect. În spațiile cu trafic ridicat, este mai bine să se opteze pentru dispensere automate, pe bază de senzori, care nu sunt atinse de utilizatori, acest lucru fiind de preferat în această perioadă de pandemie.
Dezinfectanții pentru mâini sunt și ei indispensabili, oferind posibilitatea oricui să își igienizeze perfect mâinile după utilizarea toaletei și a spațiilor comune.
Nu doar curat ci și dezinfectat
Orice spațiu sau obiect dintr-o toaletă publică trebuie să fie curățat eficient, pentru a evita o contaminare și o îmbolnăvire a utilizatorilor. Mânerelor li se va acorda o atenție sporită pentru că sunt atinse de multe persoane imediat după folosirea toaletei, butonul de la rezervorul de apă al toaletei, robineții și nu numai. De aceea, nu este suficientă doar curățarea cu detergenți ci și aplicarea, la final, a unui dezinfectant special pentru suprafețe ce permite o igienizare ca la carte și distrugerea bacteriilor și a microbilor într-un procent foarte mare.
Se vor folosi întotdeauna numai produse dezinfectante avizate de Ministerul Sănătății, care nu pun în pericol sănătatea celor din jur. Astfel, oglinzile, blaturile, mânerele, dispenserele, uscătorul de mâini...absolut orice articol din toaleta publică trebuie să fie dezinfectant.
Cum niciun produs nu seamănă cu altul, fiecare are un timp de acțiune diferit pentru a distruge microbii. Citește eticheta și instrucțiunile de folosire pentru fiecare produs și suprafață.
După utilizarea substanțelor chimice, se va asigura o ventilație corectă directă, prin deschiderea geamurilor, sau indirectă, cu ajutorul unor ventilatoare în cazul în care nu există ferestre.
Igienizarea podelelor
Pentru a putea spune că s-a ajuns la final cu procesul de curățare a toaletei, trebuie să te asiguri că și podelele sunt impecabile. Fie că se optează pentru o curățare manuală cu mătură și mop sau cu mașini de spălat pardoseala, asigură-te că folosești produse de curățenie care își fac bine treaba, înlătură murdăria vizibilă dar și microorganismele. La IgienaPHS găsești aspiratoare profesionale și mașini de spălat pardoseala ce eficientizează munca și reduce timpul alocat curățării băilor.
Nu uita să plasezi un semn de avertizare după curățarea acestora pentru a evita accidentările grave.
Igienizarea toaletelor publice nu este o sarcină ușoară, cu atât mai mult cu cât aceasta trebuie făcută de mai multe ori pe zi, ținându-se cont de un program, reguli stricte și un protocol adoptat la nivel de companie pentru a nu favoriza răspândirea unor microbi, însă și pentru a contribui la o imagine impecabilă a business-ului.
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Dozatoare pentru cosmetice hoteliere: Soluția inteligentă pentru reducerea plasticului în hoteluri
- 5 erori comune în gestionarea deșeurilor la locul de muncă și cum să le eviți
- Practici de CSR pe care orice companie de curățenie ar trebui să le adopte
- Cum să cureți corect suprafețele din sticlă fără a lăsa urme sau pete?
- Capace WC cu senzor: Soluții igienice pentru birouri
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare