marca-trusted
eLicitatie Certificari

Care este diferența dintre igienizare, dezinfectare și sterilizare?

7012 Afisari
sterilizare_instrumentar_medical
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tehnologie-utilaje-ma-inarii-camera-3985351/

Cuprins: 
  • Igienizare vs. Dezinfectare vs. Sterilizare: Ce presupun acestea?
    • Ce presupune igienizarea? 
    • Ce presupune dezinfectarea? 
    • Ce presupune sterilizarea? 
  • Când apelezi la unul dintre aceste metode de curățenie? 
  • Ce produse de curățenie sunt caracteristice fiecărei metode? 
    • Pentru igienizare
    • Pentru dezinfectare
    • Pentru sterilizare
  • Cât de des trebuie să apelezi la aceste metode de curățenie? 

În ultima perioadă s-a pus accentul pe igienă și dezinfectare mai mult ca niciodată, într-un context pandemic ce ne-a dat tuturor bătăi de cap. Însă, chiar și după un an și jumătate, pentru multe persoane lucrurile par să fie tot învăluite în mister, oamenii confundând adesea sintagme precum igienizare, dezinfectare și sterilizare. 
Ne-am propus să facem puțină lumină în cazul acestui subiect și să explicăm, pe rând, ce înseamnă fiecare dintre ele, chit că vorbim despre îngrijirea personală sau a lucrurilor din jurul nostru. 


Igienizare vs. Dezinfectare vs. Sterilizare. Ce presupun acestea?


Ce presupune igienizarea?

Prin igienizare sau curățare se îndepărtează murdăria vizibilă, praful și petele. Acest procedeu este primul pas spre un spațiu sănătos și, de aceea, este foarte important. În această etapă se pot utiliza lavete și bureți, detergenți speciali pentru diverse suprafețe. Dacă vorbim despre domeniul medical, în acest pas trebuie să ne ocupăm de tot ce ține de praf, folosind o cârpă moale sau o lavetă din microfibră ce are rolul de a capta particulele. Aceasta va fi îmbibată într-un detergent pentru suprafețe din lemn ce va reda mobilei strălucirea, având totodată și rol antistatic. În cazul în care cadrul patului, noptiera sunt realizate din alte materiale, se vor utiliza detergenți speciali pentru acel tip de material. 
Tot la capitolul igienizare, intră și curățarea podelelor care suportă mii de pași zilnic și captează, indiferent de material, foarte mulți microbi ce pot fi dăunători sănătății. Aspirarea sau măturarea și ulterior spălarea acestora cu un mop reprezintă o soluție eficientă, îndepărtând și alergenii într-un număr ridicat.


Ce presupune dezinfectarea?

Dezinfectarea se referă la procesul prin care se îndepărtează germenii, microbii și bacteriile într-un procent cât mai ridicat. Dezinfectarea suprafețelor se poate iniția după ce s-a făcut curățenia și se utilizează lavete noi îmbibate în soluții dezinfectante. Acestea se pot aplica atât pe pardoseli cu ajutorul unui mop cât și pe întrerupătoare, mânerele ușilor, uși, barele de susținere ale pacienților, scaunele cu rotile, mesele de examinare și nu numai. Practic, în unitățile medicale se recomandă dezinfectarea tuturor suprafețelor cu care se intră în contact, de la recepție și sala de așteptare și până la blocurile operatorii. Prin utilizarea unor produse dezinfectante de top se asigură un mediu sănătos ce nu pune în pericol nici sănătatea medicilor, nici a pacienților, vizitatorilor sau personalului administrativ. Atunci când facem referire la instrumentarul medical, este bine de știut că acestuia trebuie să i se acorde o atenție sporită, datorită faptului că o dezinfecție trebuie urmată și de o sterilizare.


Ce presupune sterilizarea?

Prin sterilizare se distrug în totalitate microorganismele prezente pe diverse instrumente, mai ales dacă acestea au intrat în contact cu fluide de la diverși pacienți precum sânge, puroi. Sterilizarea este obligatorie în centrele medicale și nu este o activitate necesară în locuințe, spre exemplu. 
Sterilizarea se poate face prin mai multe metode, folosind produse chimice, abur sub presiune, la diverse aparate speciale, aceste metode extreme de decontaminare fiind esențiale în cazul operațiilor și a intervențiilor invazive, în laboratoare. 


Când apelezi la unul dintre aceste metode de curățenie?


În funcție de destinația spațiului și obiecte poți apela doar la o igienizarea acestora sau la dezinfectarea sau chiar sterilizarea lor. Spre exemplu, dacă ne referim la locuințele noastre, atunci curățenia se va face cel puțin săptămânal sau ori de câte ori este nevoie. Se vor curăța, pe rând, piesele de mobilier, baia și bucătăria cu toate accesoriile lor, se va aspira și aerisi. Nu este neapărată nevoie ca de fiecare dată când igienizezi să și dezinfectezi. Însă dacă ții la acest pas, îți recomandăm să apelezi la dezinfectanți profesionali pe care să îi aplici pe articolele ce sunt deseori atinse precum mânerele ușilor, întrerupătoarele, telecomenzile și chiar podeaua care strânge foarte multe bacterii și microbi și ne pot dăuna sănătății.

În unitățile medicale, se impune o dezinfecție mai accentuată, luându-se în considerare faptul că mediul spitalicesc poate fi încărcat cu microorganisme ce pot fi fatale unor pacienți. În acest caz, se vor dezinfecta băile și toaletele în fiecare zi, pentru a distruge un număr cât mai mare de germeni, mânerele ușilor, cadrele paturilor, tărgile, noptierele și articolele cu care pacienții intră deseori în contact.

În ceea ce privește sterilizarea anumitor obiecte, acest lucru se va face atunci când situația o impune, când instrumentarul a intrat în contact cu bolnavi și rănile acestora, când se fac investigații invazive cum ar fi endoscopia, colonoscopia și nu numai. După fiecare pacient, acestea se vor igieniza și steriliza conform indicațiilor producătorului. 


Ce produse de curățenie sunt caracteristice fiecărei metode?


Pentru igienizare

În cadrul igienizării avem nevoie de produse de curățenie obișnuite, de la mătură și făraș, mop și găleată pentru apă, lavete și mănuși, raclete de geam și pentru pardoseală. De asemenea, îndepărtarea prafului din țesături este extrem de importantă și pentru acest lucru se recomandă utilizarea unui aspirator profesional, preferabil cu injecție-extracție ce curăță textilele în profunzime. După ce țesăturile au fost astfel curățate, se vor lăsa să se usuce și se va ventila încăperea. 
Se pot folosi detergenți specifici pentru anumite suprafețe, cum ar fi detergenții pentru obiectele sanitare ce nu zgârie ceramica însă îndepărtează cu eficiență depunerile de murdărie și calcar, lăsând totul curat în urma lor. 
Pentru zonele comerciale, medicale sau industriale, se recomandă utilizarea unui cărucior de curățenie, compartimentat, pentru a ușura treaba personalului administrativ.


Pentru dezinfectare

dezinfectare_lavoar
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/igiena-cura-enie-baie-periu-a-de-din-i-4098576/

După ce se finalizează procesul de igienizare, se trece la următoarea etapă: dezinfectarea suprafețelor. Se recomandă utilizarea unor dezinfectanți profesionali cu o putere ridicată de distrugere a microorganismelor, dezinfectanți aprobați de către Ministerul Sănătății.
În gama IgienaPHS se pot găsi dezinfectanți pentru suprafețe, dezinfectanți pentru mâini, dezinfectanți instrumentar, covoare antibacteriene și nu numai. Produsele sunt deseori concentrate, putând fi utilizate ca atare sau în diluție, conform recomandărilor producătorilor.


Pentru sterilizare

Metodele de sterilizare sunt diferite, instrumentarul medical poate fi igienizat complet cu ajutorul aparaturii speciale, la temperaturi ridicate, pe bază de abur și astfel se distrug toți germenii, iar instrumentarul poate fi folosit, din nou, în siguranță. Acesta va reintra în uz în pungi sigilate care se vor desface doar în momentul intervenției. 

Deseori, sterilizarea se face prin căldură care poate fi uscată sau umedă. Căldura uscată se obține prin introducerea ustensilelor și dispozitivelor medicale într-un aparat special (etuvă sau pupinel), sterilizarea obținându-se între o oră și două ore, la temperaturi de peste 180 grade Celsius. Căldura umedă sau sterilizarea la autoclav este potrivită pentru instrumentarul medical, inclusiv a sondelor sau tuburilor de dren.


Cât de des trebuie să apelezi la aceste metode de curățenie?


În funcție de spațiul respectiv, de trafic, se va face și igienizarea. Astfel, într-o locuință personală, în care locuiesc doar câteva persoane, se va face curățenia săptămânală sau ori de câte ori spațiul devine murdar. Nu este necesar ca de fiecare dată să se dezinfecteze toate lucrurile din cămin ci doar baia și bucătăria și articolele utilizate de mai multe persoane precum telecomanda, telefonul mobil, mânerele ușilor etc. 

În cazul centrelor medicale, lucrurile stau puțin diferit. Curățenia de întreținere trebuie făcută zilnic, în anumite zone chiar de mai multe ori pe zi și se vor utiliza diferite produse de curățenie pentru fiecare zonă în parte. Cabinetele medicilor vor fi mereu igienizate, mai ales dacă traficul este unul ridicat, iar în blocurile operatorii curățenia trebuie să fie exemplară. Acestea, împreună cu saloanele pacienților și băile acestora, se vor dezinfecta de mai multe ori pe zi pentru a menține un spațiu sănătos. 
În ceea ce privește procesul și metodele de sterilizare, acestea trebuie implementate ori de câte ori este nevoie, iar în cazul instrumentarului chirugical, după fiecare utilizare. 

Există situații ce impun o simplă igienizare sau dezinfectare și anumite situații, în special în unitățile sanitare, care necesită sterilizarea obiectelor. Indiferent de gradul de murdărie, trebuie să se opteze întotdeauna pentru produse de curățenie și soluții profesionale, eficiente, pentru a avea rezultate optime.

Ultima actualizare:
Etichete: Igienă