Proceduri de igienizare a restaurantului: pas cu pas
7492 Afisari
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/increzatoare-increzator-care-inspira-incredere-siguran-a-de-sine-3771124/
Cuprins:
- Igiena personală a angajaților unui restaurant
- Igienizarea bucatariei
- Igienizarea sălii de mese
- Igienizarea podelelor
- Igienizarea toaletelor
- Importanța ventilației într-un restaurant
Igiena într-un restaurant este un aspect obligatoriu mai ales prin prisma faptului că trebuie să asigure un mediu sănătos atât pentru clienți cât și pentru angajați dar și pentru a contribui la dezvoltarea unei imagini impecabile a locației respective. Gustul desăvârșit al preparatelor nu este suficient dacă igienizarea restaurantului și curățenia lasă de dorit. De aceea, o atenție sporită trebuie să se acorde acestui aspect.
Însă, pe lângă spațiul efectiv, igiena personalului este extrem de importantă. Fiecare persoană care lucrează în domeniul horeca trebuie să păstreze o imagine curată, imaculată chiar, pentru a seta niște standarde ridicate.
Igiena personală a angajaților unui restaurant
- Uniforma trebuie să fie în permanență spălată cu detergent, călcată și schimbată ori de câte ori este nevoie.
- Unghiile trebuie spălate și tăiate astfel încât acestea să fie mereu îngrijite.
- Nu este recomandată purtarea bijuteriilor nici în bucătărie, când se prepară mâncarea, și nici când este servită de către ospătari.
- În bucătărie, se va purta în permanență o bonetă sau plasă pentru a ține părul strâns și pentru a evita căderea firelor de păr în mâncare. Nimeni nu își dorește așa ceva, nu-i așa?
- În bucătărie se vor purta în permanență șorțuri.
- Se vor purta mănuși de unică folosință, mai ales atunci când se manevrează mâncare crudă, ce poate duce la o contaminare încrucișată cu microbi și bacterii.
- În cazul în care un angajat prezintă răni deschise acestea vor fi protejate corespunzător, se vor bandaja și se vor acoperi cu mănuși de unică folosință.
Fiind un domeniu destul de delicat, trainingurile periodice privind igiena în restaurante sunt obligatorii, astfel te poți asigura că oferi servicii la standarde ridicate dar și că îți protejezi clienții și te preocupi de starea lor de bine.
Igiena bucătăriei
Locul în care se prepară toată mâncarea este de departe cel mai predispus la murdărie și la dezvoltarea unor bacterii și microbi care, dacă nu sunt îndepărtați în mod constant, pot afecta sănătatea clienților și angajaților. În permanență un loc aglomerat, în care zilnic se prepară chiar sute de feluri de mâncare, în care există abur, grăsime și nu numai, aceasta trebuie să fie curățată de mai multe ori pe zi. De la cuptorul clasic, la cel cu microunde, la chiuvetă, robineți și blaturile de lucru și până la faianța de pe pereți și hote, fiecare articol în parte trebuie igienizat în repetate rânduri cu detergenți speciali ce au capacitatea de a distruge aproape în totalitate microorganismele dăunătoare. Este recomandat ca fiecare locație să aibă implementate norme de igienă în restaurante, pe care să le respecte cu strictețe și orice abatere de la acestea să fie sancționate corespunzător de către management.
Este obligatorie existența unui dispenser pentru săpun lichid și dezinfectant, dar și pentru prosoape de hârtie, ce permit o dozare perfectă.
Reguli de igienizare în bucătărie:
- Folosește tocătoare diferite pentru carne, legume și fructe;
- Curăță cu regularitate coșurile de gunoi și spală-le;
- Șterge, după fiecare activitate, blaturile de lucru;
- Asigură-te că echipamentele sunt curățate atât la interior cât și la exterior.
Detergent spălat vase concentrat Suma
Igienizarea vaselor este un aspect foarte important și, de aceea, se recomandă utilizarea unui detergent pentru vase potrivit, care să facă față cu brio diverselor tipuri de mâncare și grăsime. Suma Start D1 este un detergent lichid neutru, indicat pentru spălarea manuală a oalelor, cratițelor, tacâmurilor și paharelor. Acesta este un amestec optim de surfactanți anionici ce îndepărtează grăsimea și murdăria uscată, având o formulă concentrată, ce asigură economie la utilizare.
Detergent profesional cuptoare autocuratare - Suma Auto Oven Clean
Acest detergent profesional este ideal pentru curățarea cuptoarelor cu autocurățare, având o eficiență ridicată dovedită datorită ingredientelor alcaline pe care le conține. Este special conceput pentru a fi compatibil cu diferite mărci de cuptoare fiind potrivit și pentru apa dură, datorită agenților de control din compoziție.
Dezinfectant suprafete, virucid, super concentrat - Suma Bac D10 Smart Dose
Dezinfectarea suprafețelor este extrem de importantă într-un restaurant. Esențială, chiar. Suma Bac D10 este un dezinfectant cu spectru virucid, fiind recomandat pentru utilizarea în zonele de producție alimentară. Este concentrat, ceea ce înseamnă că este foarte rentabil și economic, iar dintr-un recipient concentrat Smart Dose se pot obține până la 140 pulverizatoare cu soluție de curățat. Se poate folosi împreună cu o lavetă din microfibră.
Igienizarea sălii de mese
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/manual-cafenea-tabel-intre-inere-4350222/
Primul lucru pe care un client îl zărește într-un restaurant este curățenia locului în care acesta va servi masa. Fețele de masă curate și igienizate, șervetele călcate și frumos așezate...toate aceste detalii contează. Cu precădere în contextul pandemiei, fiecare obiect dintr-o sală de mese trebuie să fie igienizat. Barul trebuie șters cu soluție dezinfectantă, scaunele și mesele, la fel și olivierele și meniurile care sunt atinse de nenumărate persoane într-o singură zi.
Planul de igienizare a restaurantului trebuie respectat pentru fiecare încăpere în parte.
Igienizarea podelelor
Grăsime, murdărie, bacterii se găsesc atât în sala de mese, în bucătărie cât și toalete. De aceea, acestea trebuie măturate, aspirate și spălate în mod regulat. Pentru spațiile foarte generoase, poți apela la o mașină de curățat pardoseala, care te ajută să eficientizezi procesul de igienizare a podelei, reducând substanțial timpul. Însă, în general, restaurantele nu au dimensiuni foarte mari și există și o mulțime de obstacole precum mese, scaune. O soluție potrivită rămâne curățarea manuală, cu ajutorul măturei și a mopului. Alege întotdeauna produse profesionale, rezistente și de calitate pentru a fi rentabile. Recomandări produse igienă pentru podele:
Mop profesional soft microfibra 40 cm, urechi prindere
Mopul profesional din microfibră este simplu de utilizat, acesta fiind prevăzut cu două buzunare laterale cu ajutorul cărora se prinde de suportul de mop. Acesta este rezistent, este lavabil, se poate spăla la 95°C, o singură rezervă putând fi utilizată de aproximativ 450 de ori. Firele scurte și răsucite ajută la o absorbție foarte bună a apei.
Covor antibacterian
Acesta are rolul de a reține murdăria de pe încălțăminte, mai ales în zonele în care traficul este unul ridicat. Pe covorul antibacterian se adaugă soluție dezinfectantă ce igienizează încălțămintea. Astfel, acesta funcționează precum o barieră. Covorul antibacterian poate fi amplasat atât în exterior cât și la interior, este prevăzut cu striații pe spate pentru aderență.
Set mătură și făraș profesional cu coada înaltă și capac rabatabil
Din arsenalul de curățenie nu trebuie să lipsească mătura și fărașul. Fiind prevăzut cu capac rabatabil, fărașul reține murdăria și praful, diminuând posibilitatea de a fi împrăștiat. Fărașul este prevăzut cu o lamelă ce permite un transfer bun al murdăriei de pe podea, iar mătura are peri flexibili pentru o curățare ușoară și eficientă.
Igienizarea toaletelor
Regulile de igienizare trebuie aplicate și la toalete, iar acestea trebuie curățate de mai multe ori pe zi. Inspecția acestora de către un manager este esențială dacă se dorește păstrarea unor standarde înalte. Vasele de toaletă, lavoarele, oglinzile, robineții, mânerele ușilor trebuie spălate cu detergenți speciali, profesionali, care au în compoziția lor și dezinfectanți. Astfel, este eliminată posibilitatea unei contaminări încrucișate cu bacterii, microbi, ciuperci și virusuri. Nu trebuie neglijat niciun aspect, de la pereți, faianță, accesoriile de la baie, zonele din jurul toaletelor și chiuvetelor și nu numai. Personalul responsabil se va asigura că nu lipsesc nici săpunul de mâini, nici dezinfectantul dar nici consumabilele de hârtie precum cea igienică sau prosoapele de hârtie de unică folosință pentru mâini.
De reținut: Nu se va șterge cu același articol suprafețe diferite, din camere diferite. Spre exemplu, laveta pentru blatul din bucătărie se va utiliza doar pentru acesta, laveta sau buretele pentru lavoarul de la baie se va folosi exclusiv pentru acel lucru. Pentru a evita o contaminare încrucișată a acestora, fiecare articol trebuie spălat după ce a fost utilizat, uscat și de abia după aceea depozitat separat, pentru ca aceste articole de curățenie să nu fie încurcate între ele.
Produse recomandate pentru igiena toaletelor restaurantelor:
Sani 4in1 Taski SD - dezinfectant virucid concentrat grupuri sanitare Sani 4in1 Taski SD
Acest detergent și dezinfectant pentru grupuri sanitare este un produs superconcentrat ce oferă lavoarelor și vaselor de toaletă igienizarea corectă, îndepărtând eficient calcarul, dezinfectând suprafețele dure. Acest produs are acțiune fungicidă, levuricidă și bactericidă. Fiind un produs concentrat, poate fi diluat și se pot obține astfel până la 87 de pulverizatoare cu soluție de curățare. Este AVIZAT BIOCID cu nr. 2433BIO/02/05.14, eliberat de către Ministerul Sănătății, Comisia Națională pentru produse Biocide.
Igienizant colac toaletă Tork
Acesta este un produs ce nu ar trebui să lipsească din nicio toaletă, deoarece contribuie la menținerea unui spațiu igienizat și sigur pentru utilizatori. Este ușor de folosit, poate fi dispus împreună cu un dozator de săpun Tork Mini iar o singură doză ajută la dezinfectarea vasului de toaletă. Acesta curăță și se usucă rapid, neutralizând mirosurile neplăcute.
Sită odorizantă pisoar Esenia Wave
Sita odorizantă pentru pisoar este realizată din silicon, se adaptează oricărei forme a pisoarului și are o formă patentată, cu nervuri proiectate pentru a reduce stropirea. Această sită odorizantă este impregnată cu un neutralizant de miros, permițând parfumului să persiste până la 30 de zile. În gama IgienaPHS se regăsesc site odorizante cu forme, culori și parfumuri diferite.
Importanța ventilației într-un restaurant
Ventilația joacă un rol extrem de important în orice restaurant sau spațiu închis, acest lucru contribuind la menținerea unui spațiu curat, igienizat. Ventilația este importantă în momentul preparării mâncărurilor, pentru depozitarea alimentelor, pentru starea de bine a angajaților dar și a clienților. O ventilație corespunzătoare ajută la diminuarea riscului contactării anumitor virusuri, inclusiv Sars-Cov-2. Așadar, păstrarea regulilor de igienă în restaurante, atât în zonele în care clienții au acces, cât și în bucătărie sau toalete, contribuie în mod direct la succesul unei locații. Curățenia în restaurant crește gradul de satisfacție al clienților, contribuie la construirea unei reputații bune și te ajută să atragi cât mai mulți clienți în urma unor recomandări. Toate acestea se traduc printr-un spațiu plin de oameni, încasări mari și dezvoltarea afacerii.
Ultima actualizare:
Etichete:
igiena Curățenie
Categorii:
Dispensere pungulite igiena feminina
Igiena si ingrijire personala
Echipamente protectie unica folosinta pentru igiena
IgienaPHS este partenerul de incredere al industriei medicale
Firmele de curatenie au incredere in IgienaPHS
Produse:
In aceeasi categorie
- Dozatoare pentru cosmetice hoteliere: Soluția inteligentă pentru reducerea plasticului în hoteluri
- 5 erori comune în gestionarea deșeurilor la locul de muncă și cum să le eviți
- Practici de CSR pe care orice companie de curățenie ar trebui să le adopte
- Cum să cureți corect suprafețele din sticlă fără a lăsa urme sau pete?
- Capace WC cu senzor: Soluții igienice pentru birouri
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare