Curățenia și dezinfecția în unitățile sanitare: Produse esențiale
17505 Afisari
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-tehnologie-transporta-7089329/
Cuprins:
- Norme tehnice privind curățenia și dezinfecția în unitățile sanitare
- Metode și tehnici privind curățenia și dezinfecția în unitățile sanitare
- Cum se sterilizează echipamentul medical
- Care sunt produsele potrivite pentru curățenia și dezinfecția în unitățile sanitare?
- Detergenti profesionali
- Dezinfectanti profesionali
- Săpunuri
- Care sunt materialele potrivite pentru curățenia și dezinfecția în unitățile sanitare?
- Cărucior de curățenie
- Aspirator și mașină de curățat
- Accesorii de curățenie
Norme tehnice privind curățenia și dezinfecția în unitățile sanitare
Spre deosebire de alte domenii, atunci când vine vorba despre curățenia, dezinfecția și sterilizarea în unitățile sanitare, lucrurile sunt mult mai stricte și mult mai reglementate. Este locul în care nu ar trebui să se facă niciun compromis, pentru a nu pune în pericol sănătatea pacienților, a personalului medical și a celui administrativ. Procedura de curățenie și dezinfecție are rolul de decontaminare a unei unități medicale, îndepărtând eficient microorganismele de pe orice suprafață, ustensile și instrumente pentru a oferi un mediu sănătos.
Pentru prevenirea unei contaminări cu diverși patogeni periculoși ce pot pune viața pacienților în pericol, fiecare centru medical trebuie să aibă la dispoziție un ghid privind curățenia și dezinfecția în unitățile medicale, care să fie implementat și respectat de toată lumea. Acest ghid trebuie să aibă în vedere atât igienizarea suprafețelor din sălile de așteptare, recepție, saloane și blocurile operatorii și privesc atât obiectele de mobilier, podelele cât și instrumentarul medical.
Se vor utiliza numai produse avizate de către Ministerul Sănătății conform Art.7, alin. 1 și 2 din Ordinul 961/2016:
“(1) Produsele biocide tip 1 şi 2 (antiseptice şi dezinfectante chimice) utilizate în unităţile sanitare trebuie să prezinte efect bactericid, fungicid, micobactericid, virulicid şi sporicid, în funcţie de scopul utilizării.”
“ (2) În vederea procurării produselor de curățenie și dezinfecție pentru activitatea proprie, toate unitățile sanitare publice și private, indiferent de subordonare, sunt obligate să solicite avizul Comisiei Naționale de Produse Biocide și rezultatele de laborator care au demonstrat eficacitatea acestora și în baza cărora a fost emis avizul.”
În funcție de materialul din care sunt realizate suprafețele, se va acționa astfel:
- Pardoseli dure precum ciment, mozaic, lemn, gresie etc – se va realiza o curățare riguroasă, apoi dezinfectarea suprafețelor;
- Pereți (faianță, tapet lavabil etc) – se va insista pe curățarea părților superioare ale pervazurilor și a altor suprafețe orizontale, la colțuri, urmate de aplicarea unei soluții dezinfectante;
- Piesele de mobilier (paturi, noptiere) – se vor curăța temeinic și se vor dezinfecta suprafețele cu soluție profesională, de nivel mediu;
- Mese de operație, mesele pentru instrumentar, mese de înfășat de la neonatologie, mese de lucru, suprafețe pentru pregătirea tratamentului – se va realiza dezinfecția de nivel înalt, curățare profundă;
- Cărucioare, tărgi – se va realiza o curățare și dezinfectare de nivel înalt;
- Chiuvete, băi, cădițe, bazine de spălare – necesită curățare, igienizare și dezinfectare de nivel mediu sau înalt;
- Ploști/olițe – se igienizează la nivel înalt și se păstrează uscate în locuri special destinate, preferabil într-un rastel special.
Metode și tehnici privind curățenia și dezinfecția în unitățile sanitare
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/casa-camin-for-a-de-munca-angaja-i-6195953/
Curățenia zilnică ține de întreținerea spațiului respectiv cât mai curat, îndepărtând mizeria vizibilă atât în sălile de așteptare, în cabinete cât și blocurile operatorii. În cadrul curățeniei zilnice se șterge praful, se mătură și se spală podelele cu detergent pentru pardoseală și mop. Există un cod al culorilor de care se va ține cont, pentru ca mopurile și lavetele să nu fie utilizate în toate spațiile, evitându-se astfel o contaminare încrucișată.
Spre exemplu, cu o lavetă și mop de culoare roșie se vor curăța spațiile din blocurile operatorii, acolo unde gradul de infectare este unul foarte ridicat. După utilizare se vor spăla și depozita separat de restul produselor de curățenie pentru a nu exista o contaminare între produse.
Curățenia periodică se efectuează o dată pe lună și se utilizează detergenți profesionali și produse dezinfectante avizate de către Ministerul Sănătății.
Există câteva reguli privind efectuarea igienizării, de care ar trebui să se țină cont cu sfințenie:
- Se vor utiliza în permanență echipamente speciale de protecție, de la combinezon, mănuși de unică folosință și mască de protecție;
- Se vor utiliza produse dezinfectante avizate de către Ministerul Sănătății;
- Se vor utiliza produsele de curățenie în concordanță cu instrucțiunile de la producător;
- În timpul procesului de curățenie se va ventila spațiul corespunzător;
- Nu se vor dilua niciodată dezinfectanții decât dacă este astfel indicat pe eticheta producătorului;
- Nu se vor amesteca produsele dezinfectante între ele;
- Se va lăsa dezinfectantul să acționeze atât timp cât este indicat pe etichetă;
- Se vor clăti suprafețele cu apă din abundență după fiecare proces de dezinfectare;
- Asigură-te că toate recipientele și produsele de curățenie sunt depozitate corect după utilizare.
- Tipul microbilor targetați (hepatită, HIV etc)
- Tipul suprafeței (textil, metal, plastic)
- Puterea de dezinfectare a soluției
- Costuri și ușurința de utilizare
Cum se sterilizează echipamentul medical
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/dentar-ocupa-ie-meserie-chirurg-4270969/
Există o ordine exactă în care se va îngriji instrumentarul medical:
- Curățenia: este primul proces care are loc și are rolul de a îndepărta murdăria vizibilă. Se folosesc produse profesionale de curățenie, detergenți specializați pentru anumite suprafețe etc.
- Dezinfectarea: Acesta este cel de-al doilea pas și constă în utilizarea unor produse chimice ce au rolul de a distruge un număr cât mai ridicat de microorganisme.
- Sterilizarea: Are rolul de a distruge în totalitate patogenii de pe instrumentarul medical și există mai multe modalități în care se poate realiza.
Instrumentele medicale se împart în mai multe categorii și, în funcție de modul și locul în care se vor utiliza, se vor steriliza adecvat. Acestea se împart în 3 categorii:
- Instrumentar critic – precum ustensilele folosite în cadrul operațiilor, care trebuie să fie sterile.
- Intrumentar semi-critic - putem include endoscopul, care intră în contact cu mucoasa membranelor.
- Instrumentar non-critic - precum stetoscopuri ce se folosesc doar la nivelul pielii.
Pentru igienizarea instrumentarului medical nu se utilizează soluții de curățare neconforme, destinate mediului casnic, ci se vor utiliza doar produse profesionale, special concepute pentru așa ceva, acesta necesitând de cele mai multe ori o dezinfecție de nivel înalt.
Care sunt produsele potrivite pentru curățenia și dezinfecția în unitățile sanitare?
Un rol extrem de important în menținerea unor unități sanitare în condiții normale o reprezintă tipul de soluții utilizate în procesul de decontaminare. Curățenia, dezinfecția și sterilizarea în unitățile sanitare poate deveni inutilă chiar dacă se urmează toate normele de aplicare dar soluțiile nu sunt eficiente. De aceea, responsabilii unui centru medical au obligația de a achiziționa soluții dezinfectante numai și numai de la furnizori autorizați, ce garantează, împreună cu producătorii, calitatea superioară a produselor sale. În gama IgienaPHS se regăsesc o mulțime de detergenți sau soluții dezinfectante și produse de curățenie eficiente, ideale pentru spitale și centrele medicale.
Detergenți profesionali
Aici se regăsesc zeci de produse pentru diverse suprafețe precum: detergenți pardoseală, detergenți covoare, mochete, tapițerii, detergenți mobilă și suprafețe de lemn, detergenți pentru grupuri sanitare, detergenți geamuri și suprafețe vitrate, pentru rufe și detergenți speciali. Aceștia provin de la diverși producători de top, sunt produse atent verificate, ce acționează imediat și ajută la păstrarea unui interior curat și igienizat.Unii detergenți profesionali au în compoziția lor și substanțe dezinfectante, ceea ce asigură o igienă optimă. Aceștia nu încarcă suprafețele, au eficiență dovedită și permit o economie pe termen lung, un aspect care nu este deloc de neglijat atunci când discutăm despre bugetul unui centru medical.
Dezinfectanți profesionali
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/galben-galbena-casa-camin-4239040/
Aceștia joacă un rol extrem de important în unitățile medicale iar alegerea unor produse de top, cu o reputație bună pe piață este de dorit. În gama magazinului IgienaPHS se regăsesc dezinfectanți profesionali pentru suprafețe, dezinfectanți pentru mâini, dezinfectanți instrumentar, covor dezinfectant, antibacterian, dozatoare pentru soluții dezinfectante și măști medicale.
Deși normele tehnice privind curățenia și dezinfecția în unitățile medicale poate sunt respectate întocmai, pentru ca rezultatele să fie optime, trebuie să alegi dezinfectanți cu eficiență dovedită, ce au capacitatea de a distruge aproape total bacteriile, virușii și microbii pentru evitarea contaminării între pacienți și chiar a personalului medical. La IgienaPHS se regăsesc dezinfectanți ce provin de la producători ce sunt un etalon la nivel mondial, precum Anios, Diversey și Purell.
Săpunuri
Igienizarea mâinilor cadrelor medicale, a pacienților și a personalului administrativ este la fel de importantă precum dezinfectarea suprafețelor și a instrumentarului. Spălarea și dezinfectarea mâinilor cu săpunuri, fie ele solide, lichide sau spumă și cu dezinfectanți speciali este una dintre cele mai importante măsuri pe care cineva le poate lua pentru a nu se îmbolnăvi. Cadrele medicale își vor spăla mâinile înainte și după intervenții chirurgicale, înainte și după examinarea unui pacient, mai ales dacă a intrat în contact cu anumite răni.
Care sunt materialele potrivite pentru curățenia și dezinfecția în unitățile sanitare?
Cărucior de curățenie
Acesta este de mare ajutor în varii domenii, inclusiv în cadrul medical deoarece este extrem de practic și util, ușor de folosit de către oricine și permite personalului administrativ să aibă în permanență asupra sa toate produsele de curățenie necesare precum găleată, mop, lavete și bureți și soluțiile de curățenie. În funcție de compartimentarea lor, acestea pot fi prevăzute și cu coșuri de gunoi, polițe pentru lenjerii curate și sac separat pentru lenjeriile utilizate ce urmează să fie spălate.
Aspirator sau mașină de curățat pardoseala
Un aspirator performant și profesional este întotdeauna util pentru îndepărtarea mizeriei și a prafului de pe podele, chiar dacă vorbim despre podele dure sau acoperite cu mochetă sau covor. Iar în spațiile mari, cum ar fi holurile spitalelor sau amfiteatrele, se pot folosi mașini de curățat pardoseala dură, ușor de manevrat. Periile rotative cu care sunt dotate acestea asigură o curățare profundă a pardoselii, lăsând-o uscată în urma sa, iar traficul poate fi reluat imediat.
Accesorii de curățenie
Curățenia, dezinfectarea și sterilizarea în unitățile sanitare se face doar cu produse profesionale, aprobate de către Ministerul Sănătății, soluții ce au o eficiență ridicată și garantează pentru distrugerea aproape în totalitate a bacteriilor, virusurilor și a altor microorganisme dăunătoare. Mopurile, racletele pentru pardoseală și pentru geamuri, gălețile și chiar mătura și fărașul trebuie să fie bine alese pentru a face față curățeniei zilnice. Pentru fiecare zonă se vor folosi accesorii de curățenie diferite pentru a nu favoriza răspândirea microbilor și pentru a nu pune sănătatea oamenilor în pericol, respectându-se codurile de culoare acolo unde este cazul. După utilizare, acestea se vor spăla cu detergent, se vor usca și de abia după aceea se vor depozita corespunzător, separat, fără a intra în contact între ele.
Managementul unui spital sau al unui cabinet medical devine direct răspunzător pentru calitatea produselor de curățenie ce se folosesc în cadrul unității pe care o conduce. De la o igienă precară și până la îmbolnăvirea și chiar decesul unor pacienți nu este decât un pas. De aceea, este obligatoriu să se respecte întocmai metodele și tehnicile privind curățenia și dezinfecția în unitățile sanitare, instruirea oamenilor și achiziționarea unor produse de curățenie eficiente și conforme cu standardele în vigoare.
Surse:
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Dozatoare pentru cosmetice hoteliere: Soluția inteligentă pentru reducerea plasticului în hoteluri
- 5 erori comune în gestionarea deșeurilor la locul de muncă și cum să le eviți
- Practici de CSR pe care orice companie de curățenie ar trebui să le adopte
- Cum să cureți corect suprafețele din sticlă fără a lăsa urme sau pete?
- Capace WC cu senzor: Soluții igienice pentru birouri
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare