Ce înseamnă dezinfecția prin nebulizare?
15644 Afisari
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/camera-incapere-diagnostic-cabinet-8413153/
Cuprins:
- Dezinfectarea spațiilor
- Dezinfecția prin nebulizare: ce înseamnă?
- În ce constă dezinfectarea prin nebulizare?
- Cum se folosește un nebulizator?
- Produs biocid pentru nebulizatorul profesional
- Măsuri de protecție atunci când se manevrează nebulizatorul
- Pregătirea unei încăperi pentru nebulizare
- Avantajele dezinfectării prin nebulizare
- În ce tip de spațiu se poate utiliza un nebulizator profesional.
Dezinfectarea mâinilor, a suprafețelor, a instrumentarului și a tuturor lucrurilor din jurul nostru este încă un subiect extrem de fierbinte și vine în susținerea unui stil de viață sănătos, departe de virusuri și bacterii. Pentru ca un spațiu să fie sigur, curățenia trebuie să fie întotdeauna precedată de dezinfectarea suprafețelor, procedeu care se poate face prin două variante: prin ștergerea suprafețelor cu dezinfectanți pentru suprafețe sau folosind un nebulizator.
Dezinfectarea spațiilor
Mediul sanitar este un loc care, dacă nu este curățat, igienizat și sterilizat corespunzător poate deveni periculos atât pentru personalul medical care își desfășoară activitatea în clinica sau spitalul respectiv cât și pentru pacienții, care oricum sunt slăbiți și suferinzi de alte afecțiuni, unele grave alte mai puțin. Într-un cadru medical, există o încărcătură destul de mare de virusuri, bacterii și microbi ce pot ridica adevărate probleme.Curățenia făcută zilnic cu produse de curățenie profesionale și împreună cu detergenți speciali îndepărtează murdăria vizibilă, asigurând un cadru confortabil. Însă, microorganismele dăunătoare nu sunt îndepărtate iar riscul unei infecții nosocomiale este la fel de crescut. De aceea, toate suprafețele trebuie dezinfectate cu dezinfectanți profesionali, speciali, ce prezintă garanția eradicării unui număr ridicat de patogeni periculoși. De la pereți, până la mânerele ușilor, cadrul patului, noptiere, birouri și mese și până la scaunul cu roți și butoanele lifturilor, toate trebuie șterse cu o lavetă îmbibată în dezinfectant, de mai multe ori pe zi.
Același tratament trebuie aplicat și instrumentarului medical, cu care se operează sau se investighează anumite afecțiuni. În cazul acestora, există câțiva pași ce trebuie urmați întocmai pentru a asigura o dezinfectare ca la carte:
- Se spală instrumentarul
- Se aplică dezinfectant pentru instrumentar
- Se sterilizează pentru a distruge virusurile, bacteriile și microbii în totalitate.
Dezinfecția prin nebulizare: ce înseamnă?
Pe lângă dezinfectarea cu ajutorul produselor profesionale, există și dezinfectarea prin nebulizare ce curăță aerul și obiectele dintr-o încăpere, cu ajutorul unui aparat numit nebulizator ce eliberează în aer particule de dezinfectant special.Dezinfecția prin nebulizare este foarte precisă și este recomandată cu precădere în domeniul medical dar și în cel profesional. Nebulizarea unei încăperi asigură distrugerea aproape în totalitate a patogenilor periculoși.
În ce constă dezinfectarea prin nebulizare?
Nebulizarea spațiilor se face de obicei de către profesioniști, cu echipamente speciale, ținând cont de câteva aspecte precum soluția ce urmează a fi nebulizată care trebuie să fie una dedicată. Nu se vor folosi alte tipuri de dezinfectanți, decât soluție dezinfectantă pentru nebulizare.Folosit cu precădere în spațiile în care există o încărcătură ridicată bacteriană, virucidă și fungicidă, precum cabinetele medicale, blocurile operatorii, nebulizatorul va fi manevrat numai și numai de către un personal calificat și instruit. Manevrarea defectuoasă sau necorespunzătoare poate avea efecte negative nedorite, putând provoca incendii și nu numai.
Cum se folosește un nebulizator?
- Persoana care manevrează nebulizatorul va fi echipată corespunzător, cu echipament special de protecție, inclusiv combinezon și mănuși de unică folosință.
- În nebulizator se va turna substanța specială de dezinfectare, o substanță biocidă avizată de către Ministerul Sănătății.
- Nebulizatorul profesional se introduce în priză.
- Se va elibera camera, accesul persoanelor fiind interzis.
- Urmează nebulizarea propriu-zisă, în aerul din încăpere difuzându-se substanța biocidă.
- După terminarea procesului, se va aerisi aproximativ jumătate de oră încăperea.
Produs biocid pentru nebulizatorul profesional
În gama magazinului IgienaPHS se regăsește produsul profesional Aseptanios AD, un produs ideal pentru a fi folosit în cadrul unui nebulizator.
Acesta este un dezinfectant puternic și eficient, folosindu-se numai cu aparate speciale de nebulizare. Atunci când este folosit, se va respecta timpul de contact, instrucțiunile producătorului și se va aerisi bine încăperea atunci când procesul de dezinfectare s-a finalizat. Acest produs are în compoziția sa acid peracetic, peroxid de hidrogen și acid acetic și este gata de utilizare.
Dezinfectantul Aseptanios AD are o eficiență ridicată, distrugând microorganismele dăunătoare, acționând ca:
- Bactericid: Pseudomonas Aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus hirae, Klebsiella pneumniae, Staphylocuccus auerus Acinetobacter baumanii, Enterobacter cloacae
- Levuricid: Candida albincans
- Fungicid: Aspergillus brasiliensis
- Micobactericid
- Virucid: Poliovirus, Adenovirus, Norovirus
- Sporicid: Bacillus subtilis, Clostridium dificile
Măsuri de protecție atunci când se manevrează nebulizatorul:
- Când se utilizează produse dezinfectante și nebulizatorul se vor utiliza echipamente speciale de protecție.
- În cazul în care produsul dezinfectant intră în contact cu pielea, se va clăti cu apă din abundență.
- În cazul în care produsul intră în contact cu ochii, se vor clăti cu apă din abundență și se recomandă contactarea medicului oftalmolog.
Pregătirea unei încăperi pentru nebulizare
Înainte de a dezinfecta o cameră cu ajutorul unui nebulizator, aceasta trebuie să fie curățată cu produse de curățenie specifice. Nu se va nebuliza o cameră care este plină de praf și neigienizată. Pentru suprafețe – se vor folosi produse speciale pentru curățarea meselor de lucru, a paturilor, dulapurilor, ținându-se cont de materialul din care este realizat fiecare articol în parte. Acestea se vor șterge cu lavete speciale îmbibate în soluții de curățare.
Pentru pardoseală – se vor aspira podelele cu aspirator profesional pentru a îndepărta praful într-o proporție cât mai mare. Dacă acest lucru nu este posibil, se va folosi o mătură cu făraș și după se va spăla podeaua cu un mop împreună cu un detergent pentru pardoseală.
După ce praful și murdăria vizibilă au fost îndepărtate, se poate trece la următoarea etapă, și anume nebulizarea camerei.
Avantajele dezinfectării prin nebulizare:
- Prin dispersarea în aer a dezinfectantului, se realizează o igienizare eficientă, particulele pătrunzând chiar și în cele mai mici spații;
- Nu pătează și nu distruge suprafețele;
- Acest proces nu dăunează oamenilor sau animalelor, este sigur pentru a fi folosit, atâta timp cât se urmăresc și se respectă indicațiile de folosire și întregul proces se realizează de către un personal instruit;
- Un nebulizator poate fi folosit și în spații foarte mari;
- Dezinfectarea unui spațiu se realizează într-un timp foarte scurt;
- Nu este un procedeu costisitor.
În ce tip de spațiu se poate utiliza un nebulizator profesional
Dezinfecția prin nebulizare se poate realiza cu succes în spații foarte mari dar și în cele mici. Utilizarea lui este potrivită pentru spitale și clinici medicale, școli, instituții publice, clădiri de birouri, săli de spectacole, hale industriale și nu numai. Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Sfaturi pentru curățenia generală la domiciliu cu produse profesionale
- Detergent lichid vs. detergent pudră în industria HORECA: Ce să alegi?
- De ce să alegi un aspirator cu filtru HEPA? Avantaje și recomandari
- Dozatoare pentru cosmetice hoteliere: Soluția inteligentă pentru reducerea plasticului în hoteluri
- 5 erori comune în gestionarea deșeurilor la locul de muncă și cum să le eviți
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare