marca-trusted
eLicitatie Certificari

Curățarea și dezinfectarea vaselor și ustensilelor de bucătărie

13953 Afisari
spalat-dezinfectat-vase
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/casa-camin-design-interior-bucatarie-3771047/

Cuprins:
  • Care sunt principalele surse de germeni în bucătărie? 
  • Cât de des trebuie dezinfectată bucătăria?
  • Cum curățăm și dezinfectăm mobila de bucătărie?
  • Cu ce se curăță tacâmurile din inox?
  • Cum curățăm și dezinfectăm vasele de bucătărie?
  • Importanța spălării pe mâini înainte și după manevrarea alimentelor

Când vine vorba despre curățenia unei case, accentul cade întotdeauna pe bucătărie. Aici totul trebuie să strălucească deoarece este un mediu în care se gătește și se manevrează alimente crude care pot favoriza apariția anumitor microorganisme ce pot fi dăunătoare sănătății. De la vasele de gătit, la vesela de servit masa și până la dulapuri și suprafețe totul trebuie să fie impecabil. Poate mulți consideră spălarea farfuriilor ca fiind suficientă. Dar grație unor detergenți speciali, mai ales într-un context pandemic ca cel actual, poate ar fi mai bine să iei în considerare chiar dezinfectarea vaselor de bucătărie.


Care sunt principalele surse de germeni în bucătărie? 

Între mic dejunuri luate pe fugă, cine în familie sau adevărate petreceri gastronomice alături de prieteni, este clar că bucătăria este un loc intens circulat și utilizat, care trebuie curățat ori de câte ori este nevoie. Firimiturile, mâncarea lăsată întărită, lichidele vărsate, carnea crudă, fructele și legumele nespălate...toate duc la favorizarea apariției bacteriilor și microbilor. Aceștia trebuie îndepărtați cu soluții de curățenie profesionale pentru ca membrii familiei să nu se îmbolnăvească. Mai mult de atât, în cazul în care nu se face regulat curățenie în bucătărie, există întotdeauna riscul apariției gândacilor și a micilor rozătoare, care vor transforma întreg spațiul într-un loc insalubru și deloc sănătos.

Ce trebuie să faci zilnic pentru o bucătărie curată:
  • Nu lăsa niciodată firimituri pe masă, mai ales de pe o zi pe alta;
  • Obișnuiește-te să nu lași vase murdare în chiuvetă peste noapte. Spală-le de mână cu detergent de vase sau strânge-le în mașina de spălat vase;
  • Înainte de a merge la culcare, dă cu mătura rapid. Îți va lua doar câteva momente însă te asiguri că pe podea nu au rămas resturi alimentare, firimituri pe care să le duci în toată casa. 
  • Curăță blatul de la bucătărie și chiuveta după fiecare activitate importantă, cum ar fi prepararea mesei.
Urmând acești câțiva pași simpli, în dimineața următoare te vei bucura de o bucătărie curată și primitoare și îți vei începe ziua într-o manieră optimistă.


Cât de des trebuie dezinfectată bucătăria?

Dacă o curățenie trebuie făcută zilnic, o dezinfecție a bucătăriei se va face cel puțin o dată pe săptămână. Bineînțeles, dacă se manevrează carne crudă, ustensilele și blatul de bucătărie cu care aceasta a intrat în contact se va folosi un detergent dezinfectant pentru suprafețe profesional, care garantează pentru distrugerea germenilor într-o proporție foarte mare.


Cum curățăm și dezinfectăm mobila de bucătărie? 

Piața abundă de produse de curățenie însă atunci când vine vorba despre bucătărie, cel mai bine este să folosești un detergent cu dezinfectant, pentru a eradica posibilii patogeni. Citește eticheta produselor cu atenție și vezi dacă sunt produse ce pot intra în contact cu articole pentru servit masa. Soluțiile dezinfectante pentru horeca sunt indicate și pentru uzul casnic, fiind produse profesionale, eficiente, cu acțiune rapidă și aprobate de Ministerul Sănătății.

Cu o lavetă îmbibată în soluție pentru suprafețe din lemn, se vor șterge ușile mobilei, polițele și lateralele, doar după ce acestea au fost golite în prealabil. Astfel te asiguri că nu ratezi nicio zonă. După ce ai terminat de spălat atât la interior cât și la exterior, șterge cu o cârpă uscată și lasă ușile deschise până se usucă în totalitate. De abia după aceea poți reașeza vesela în dulapuri.  Pentru blat se va folosi o soluție ce are în compoziția sa și dezinfectant și care poate intra în contact cu alimentele. 

În cazul în care chiuveta este realizată din inox, se va folosi o soluție specială pentru inox ce îi reasigură luciul, îndepărtând depunerile albicioase de calcar, fără a zgâria însă suprafața. Spre exemplu, Suma Inox D7.1 are în compoziția sa un amestec special de ulei și surfactanți ce prelungește durata de viață a articolelor din inox, putând fi folosită cu succes nu numai în cazul chiuvetelor dar și pentru exteriorul frigiderelor, plite, cuptoare cu microunde și nu numai.


Cu ce se curăță tacâmurile din inox? 

dezinfectare-tacamuri
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tabel-aranjarea-mesei-pus-masa-tacamuri-172491/

Ustensilele de bucătărie trebuie să fie dezinfectate și igienizate după fiecare utilizare, pentru a evita îmbolnăvirea clienților, dacă vorbim despre un restaurant, sau a membrilor familei. Dacă nu arată perfect, acestea pot ruina o masă. Adaugă în apa caldă detergent de vase și, cu ajutorul unui burete, se vor  spăla cu atenție inclusiv mânerele acestora. Se vor șterge imediat cu un prosop curat sau cu prosoape de hârtie pentru a nu rămâne pătate de la apă. Astfel, vor străluci. 


Cum curățăm și dezinfectăm vasele de bucătărie?

dezinfectare-vesela
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/bucatar-chef-camera-incapere-5591636/

Vasele de bucătărie și toate ustensilele se pot spăla atât manual cât și la mașina de spălat vase, situație ideală atunci când există o familie numeroasă sau vorbim despre restaurante. 

Pentru spălarea și dezinfectarea vaselor de bucătărie, ai nevoie de produse profesionale, care sunt eficiente, degresând suprafețele și îndepărtând chiar și murdăria uscată și mâncarea arsă. Detergenții recomandați pentru domeniul horeca sunt potriviți și pentru uzul casnic, fiind detergenți profesionali

În magazinul IgienaPHS găsești o gamă generoasă de produse pentru curățarea bucătăriei, până în cel mai mic detaliu. Recomandarea noastră pentru dezinfectarea vaselor este gama profesională Suma. Aceasta este ideală pentru spălarea manuală, nu conține clor și are la bază săruri cuaternare de amoniu. 

Acest detergent îndepărtează eficient bacterii precum Staphylococcus Aureus, Pseudomonas Aeruginosa, Escherichia Coli. Extrem de important este faptul că este un produs aprobat de către Comisia Națională pentru Produse Biocide al Ministerului Sănătății. Bidonul de 5 litri asigură o economie pe termen lung, acesta dizolvandu-se.

detergent-vase-dezinfectant
  • Atunci când se spală de mână vasele este foarte important ca acestea să fie lăsate puțin la înmuiat în apă caldă, permițând murdăriei să se desprindă mai ușor și să nu afecteze smalțul vaselor. 
  • Când speli și dezinfectezi vesela se recomandă utilizarea unor mănuși din latex pentru a-ți proteja mâinile atât la contactul cu soluțiile de curățat cât și atunci când manevrezi ustensilele și tacâmurile.
  • Începe cu sticlele, paharele și piesele delicate pentru a evita spargerea lor. 
  • Continuă cu farfuriile și, de abia după aceea, cu oalele și cratițele ce au fost lăsate la înmuiat. 
  • Nu folosi bureți din sârmă pe oalele și tacâmurile din inox, pentru că le vei zgâria în această manieră.
  • La final, clătește cu apă din abundență și lasă-le la uscat.


Spălarea automată a vaselor de bucătărie

O mașină de spălat vase poate fi o adevărată binecuvântare pentru familiile cu numeroși membri sau pentru restaurante. Este un proces rapid, însă este foarte important ca mașina de spălat vase să nu fie umplută până la refuz. 
Verifică fiecare vas în parte dacă materialul din care este realizat permite spălarea automată. Dacă nu este recomandat acest lucru, lasă-l deoparte și spală-l de mână. 

În cazul în care vesela este suprapusă, spălarea nu se va face într-un mod corect. Așează  în interiorul acesteia vesela ce trebuie curățată și alege un detergent lichid pentru mașina de spălat, care are în compoziția sa și aditiv de clătire, precum Suma Combi. Astfel, dezinfectarea vaselor de bucătărie va fi un proces mult simplificat. Suma Combi +LA6 este un detergent lichid alcalin ce asigură eliminarea în totalitate a murdăriei persistente dar și clătirea finală. Vasele de gătit vor fi ca noi, fără urme și fără pete. Acest detergent lichid nu conține clor și nici fosfați. 

Ca orice aparat electrocasnic, și mașina de spălat vase are nevoie de o curățare din când în când pentru a putea funcționa în parametri normali mai mult timp. Murdăria se poate acumula iar filtrele și scurgerile se pot înfunda cu resturi alimentare.

detergent-lichid-masina-spalat-vase


Importanța spălării pe mâini înainte și după manevrarea alimentelor

Deși nu avem capacitatea de a vedea cu ochiul liber microbii și bacteriile, germenii există, cu precădere pe mâinile noastre cu care atingem obiectele din jur. Prin intermediul unor mâini nespălate devenim responsabili pentru o contaminare a alimentelor și a altor persoane. Deși unele bacterii sunt eliminate în timpul gătirii mâncărurilor la temperaturi ridicate, există și situația în care acestea ori nu sunt gătite, cum ar fi fructele și legumele, ori nu se distrug în totalitate germenii în momentul preparării termice. Cea mai bună și la îndemână soluție o reprezintă spălarea temeinică a mâinilor înainte și după manevrarea alimentelor, mai ales dacă vorbim despre carne crudă. Situația poate fi foarte gravă dacă spre exemplu angajații restaurantelor nu respectă aceste norme de igienă, riscând viața lor și a zecilor poate chiar sutelor de clienți care le trec pragul. 

Se vor spăla mâinile cu apă și săpun din abundență ori de cîte ori acestea sunt vizibil murdare  sau în următoarele condiții:
  • Imediat ce s-a intrat în contact cu mâncarea și chiar și înainte;
  • După ce s-au atins anumite părți ale corpului;
  • După atingerea banilor, a gunoiului;
  • După ce ai strănutat sau tușit;
  • După atingerea unor suprafețe murdare etc.

După ce acestea au fost spălate și uscate cu prosoape de hârtie sau cu ajutorul unui uscător de mâini se poate utiliza un dezinfectant de mâini, ce elimină un număr foarte mare de microbi dăunători sănătății. 

Ai grijă de sănătatea ta și a celor din jur acționând întotdeauna prompt atunci când vine vorba despre microbi și bacterii și folosește produse profesionale cu efecte imediate. În gama IgienaPHS regăsești o mulțime de tipuri de dezinfectanți, de la cei pentru mâini, până la dezinfectanți sanitari, dezinfectanți cu PH neutru, detergenți de vase cu dezinfectant în compoziție etc. 

Ultima actualizare: