marca-trusted
eLicitatie Certificari

Cum alegem cel mai bun dezinfectant pentru maini [Ghid Complet]

4397 Afisari
dezinfectant_maini
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/farmacie-alegere-boala-afec-iune-5910953/

Cuprins: 
  • Ce tipuri de dezinfectanți pentru mâini există? 
    • Dezinfectanții de mâini pe bază de alcool
    • Dezinfectanții de mâini fără alcool
  • Sfaturi pentru alegerea celui mai bun dezinfectant pentru mâini
    • Verifică conținutul de alcool
    • Verifică ingredientele extra
    • Evită dezinfectanții ce conțin metanol
    • Alege un brand de încredere
  • Ce ar trebui să conțină dezinfectantul pentru mâini ideal? 
  • De unde ar trebui să cumperi dezinfectant pentru mâini?
  • Cum se aplică corespunzător dezinfectantul pentru mâini? 
  • Dezinfectanți pentru mâini recomandați de Igiena PHS
    • Dezinfectant gel mâini Aniosgel 800l
    • Dezinfectant mâini Purell Advanced 500 ml, virucid, pompa dozare
    • Dezinfectant mâini pe bază de alcool, virucid, Soft Care Des E Spray Diversey

Cum ne aflăm încă în pandemie și riscul unui noul val de infectări cu Sars-Cov-2 este unul ridicat, nu este deloc recomandat să lăsăm garda jos atunci când vine vorba despre măsurile de siguranță precum distanțarea socială, purtarea măștii în spațiile închise, aglomerate, dezinfectarea și igiena mâinilor. Spre deosebire de începutul perioadei când pe piață se găseau foarte greu dezinfectanții de mâini, acum oferta este foarte generoasă.


Ce tipuri de dezinfectanți pentru mâini există? 

Igienizarea mâinilor cu dezinfectant rămâne principalul nostru scut împotriva temutului virus, mai ales că poate fi folosit aproape mereu, cu precădere în situațiile în care nu ai acces la apă și săpun. Însă, există în continuare întrebarea care ne frământă pe mulți: care este cel mai bun dezinfectant pentru mâini? 
Deși soluțiile antibacteriene sunt foarte eficiente în general, este bine de știut că nu toate au puterea de a eradica în totalitate numărul microbilor, virusurilor de pe mâini. 
Așadar, cum facem alegerea dezinfectantului de mâini?


Dezinfectanții de mâini pe bază de alcool

Conform specialiștilor, cu cât concentrația de alcool este mai ridicată (peste 60%), cu atât produsul devine mai eficient în lupta cu patogenii. Așadar, eficiența este direct corelată cu procentul de alcool din dezinfectantul de mâini. Însă alcoolul se evaporă de pe mâini și, pe măsură ce acest lucru se întâmplă, scade treptat și eficiența soluției antibacteriene. 


Dezinfectanții de mâini fără alcool

Pe piață există și dezinfectanți pentru mâini ce nu conțin alcool, ci alte soluții antiseptice precum clorura de benzalconiu care prezintă o eficiență ridicată în lupta cu microbii și virusurile. Aceștia sunt mai blânzi cu pielea, au deseori în compoziția lor și balsam pentru o hidratare intensă.  Dezinfectanții fără conținut de alcool sunt indicați pentru utilizarea de către copii.

Tipuri de dezinfectanți:
  • Dezinfectanți spray – sunt ușor de pulverizat pe palme, de obicei se evaporă rapid și nu lasă mâinile lipicioase.
  • Dezinfectanți gel – sunt eficienți, gelul acoperă cu o peliculă pielea, distrugând microorganismele. 
  • Șervețele dezinfectante – sunt extrem de utile când nu te poți spăla pe mâini cu aăî și săpun, când ești pe drumuri sau dorești să igienizezi articolele personale precum telefonul, geanta, mânerul ușii etc. Este ușor de utilizat, un șervețel conține suficientă substanță antibacteriană pentru a curăța mâinile și a distruge patogenii. În plus, nu lasă senzația lipicioasă.


Sfaturi pentru alegerea celui mai bun dezinfectant pentru mâini


Verifică conținutul de alcool

În cazul dezinfectanților de mâini pe bază de alcool, pentru ca produsul să aibă o eficiență ridicată, acesta trebuie să conțină între 65% și 90% alcool. Dacă ai o sensibilitate la alcool poți alege un dezinfectant de mâini ce nu îți usucă pielea și nici nu o irită. Dacă știi că poți avea anumite probleme dermatologice, cel mai bine este să verifici înainte eticheta, cu atenție.


Verifică ingredientele extra 

Pentru a putea cumpăra cel mai bun dezinfectant pentru mâini, verifică întotdeauna eticheta acestuia și vezi care sunt ingredientele active și care sunt cele extra. Astfel, descoperi dacă soluția conține substanțe ce îți pot face rău sau la care prezinți alergie.

Testează întotdeauna pe o porțiune mică de piele soluția și dacă observi că se irită, se înroșește sau usucă excesiv, evită să utilizezi produsul. 

Urmărește și instrucțiunile de folosire date de producător pentru a te asigura că îl folosești exact așa cum trebuie. De asemenea, modul în care acesta trebuie depozitat este un factor extrem de important. Majoritatea trebuie să fie ținute în spații răcoroase pentru a-și păstra eficiența și calitățile antibacteriene.


Evită dezinfectanții ce conțin metanol

Metanolul este o substanță toxică și periculoasă iar în contact cu pielea poate cauza mari neplăceri și, din acest motiv, dezinfectanții de mâini ce au în compoziția lor acest tip de alcool trebuie evitați. Expunerea la metanol poate provoca stări de vomă, dureri de cap, vedere încețoșată, orbire permanentă, comă și chiar mai rău, poate duce la deces. Soluțiile cu conținut ridicat de metanol nu trebuie să fie ținute la îndemâna copiilor pentru a evita ingerarea lor ce poate avea consecințe fatale.


Alege un brand de încredere

Cum au apărut ca ciupercile după ploaie, unele soluții antibacteriene pot fi mai puțin eficiente față de altele. De aceea, cel mai bine este să te orientezi întotdeauna către  branduri ce și-au dovedit seriozitatea, o bună reputație și eficiență. Verifică întotdeauna dacă produsul este avizat de Ministerul Sănătății. 


Ce ar trebui să conțină dezinfectantul pentru mâini ideal?

Dezinfectanții de mâini pe bază de alcool sunt mult mai eficienți decât cei ce nu-l au în compoziția lor. Majoritatea soluțiilor sunt făcute ori din etanol ori din alcool izopropilic. Etanolul este mai eficient decât cel izopropilic împotriva microorganismelor, este mai puțin toxic și are un miros mai discret.

Însă, alcoolul pur, 100%, nu are aceeași eficiență împotriva patogenilor, el având nevoie și de apă pentru a acționa împotriva proteinei ce acoperă virusurile, aceasta devenind o componentă esențială a unui dezinfectant eficient.

Alte substanțe se pot regăsi în compoziția soluțiilor antibacteriene precum glicerină pentru protecția epidermei, aloe pentru hidratare sau chiar vitamina E.


De unde ar trebui să cumperi dezinfectant pentru mâini?

Dezinfectantul pentru mâini se poate achiziționa atât din supermarketuri, magazine diverse, atât fizice cât și din mediul online, dar mai ales din farmacii. Specialiștii recomandă să nu se producă dezinfectanți în casă care pot fi și ineficienți și periculoși și pot provoca neplăceri precum arsuri ale pielii.


Cum se aplică corespunzător dezinfectantul pentru mâini? 

Pentru a te bucura de mâini perfect curate și igienizate, cel mai indicat este să te speli cu apă și săpun din abundență, să freci întreaga suprafață a acestora, podul palmelor, la încheietură și sub unghii și după aceea să clătești cu apă din abundență. 

Mâinile se vor usca folosind prosop de hârtie de unică folosință sau un uscător de mâini. Există și situații însă când nu există posibilitatea să te speli pe mâini și atunci se poate folosi un gel dezinfectant însă numai pe mâinile ce nu prezintă murdărie vizibilă sau grăsime. 

Aplică o cantitate generoasă de gel dezinfectant pe mâini și acoperă întreaga suprafață, atât palmele cât și dosul acestora și între degete. Lasă să se usuce și nu șterge mâinile înainte. Un alt avantaj al gelurilor pentru dezinfectarea mâinilor este faptul că acestea nu necesită clătire. 

Soluțiile antibacteriene pot fi dispuse în toalete publice, la intrările în clădiri de birouri sau orice mediu profesional împreună cu dozatoare pentru dezinfectant sau stații de dezinfectare

Un dezinfectant de mâini nu acționează instant împotriva microorganismelor. De aceea acesta trebuie să fie stimulat pentru a intra în piele și lăsat să acționeze timp de cel puțin 20 de secunde, timpul de contact fiind extrem de important.


Dezinfectanți pentru mâini recomandați de Igiena PHS

În gama magazinului IgienaPHS se regăsesc numai dezinfectanți de mâini virucizi, avizați de către Ministerul Sănătății și care provin de la branduri de renume precum Diversey, Anios (lider mondial în dezinfectanți de mâini) și Purell (dezinfectantul de mâini cel mai apreciat din SUA) și nu numai.


Dezinfectant gel mâini Aniosgel 800l

dezinfectant_maini_anios

Dezinfectantul de mâini Aniosgel este un produs de top, AVIZAT BIOCID cu nr. 3658BIO/01/12.24, eliberat de către Ministerului Sănătății, Comisia Națională pentru produse Biocide. Acesta elimină cu succes un spectru larg de bacterii, microbi și virusuri, este ideal pentru utilizarea în centre medicale, spitale, dezinfectând mâinile în vederea activităților chirugicale. Acesta acționează în doar 30 de secunde de la aplicare.

Are eficacitate împotriva:
  • Bacterii: EN 13727
  • MRB si XRB conform standardului EN 13727 
  • Micobacterii:  EN 14348
  • Fungi: EN 13624
  • Virusuri: EN 14476: Poliovirus, Adenovirus, Norovirus MNV, HIV-1, PRV (surogat al HBV), BVDV (surogat al HCV), Rotavirus, Virusul herpetic, VRS, Rotavirus conform EN 14476


Dezinfectant mâini Purell Advanced 500 ml, virucid, pompa dozare

dezinfectant_maini_purell

Purell reprezintă cel mai rapid mod de eliminare a microorganismelor de pe mâini, aceasta având o acțiune rapidă, de doar 10 secunde de la aplicare și distruge cu succes 99.9% din germeni. Gelul dezinfectant Purell conține agenți de hidratare ce mențin o piele sănătoasă și hidratată, nu conține coloranți, nu conține parfum. Acesta poate fi considerat, pe bună dreptate, unul dintre cei mai buni dezinfectanți pentru mâini.


Dezinfectant mâini pe bază de alcool, virucid, Soft Care Des E Spray Diversey

dezinfectant_maini_alcool


Dezinfectantul pentru mâini Diversey este adecvat pentru dezinfecția chirugicală, fiind indicat pentru utilizarea în spitale și înaintea operațiilor chirugicale. Se aplică prin pulverizare, nu conține parfum, coloranți și se poate utiliza și în industria de prelucrare a alimentelor. 

Soft Care Des E Spray îndeplinește condițiile următoarelor standarde când se aplică 5 ml timp de 15 secunde.
  • EN 1500: Escherichia coli
  • EN 14476: Murine Norovirus (în condiții de curățenie), Virusul gripal A H1N1 (gripă porcină) (PBS)
  • Soft Care Des E Spray îndeplinește criteriile următoarelor standarde când se aplică 3 ml timp de 30 de secunde.
  • EN 1500 și DGHM: Escherichia coli
  • EN 1276: Staphylococcus aureus, Enterococcus hirae, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa (în condiţii de curăţenie)
  • EN 13727: Staphylococcus aureus, Enterococcus hirae, Escherichia coli K12, Pseudomonas aeruginosa (în condiţii de curăţenie)
  • EN 14476: Norovirusul Murine (în condiţii de curăţenie)
  • EN 14348: Mycobacterium terrae (în condiţii de curăţenie)
  • EN 13624: Candida albicans (în condiţii de curăţenie)
  • Soft Care Des E Spray are activitate virucidă cu spectru limitat conform EN 14476:2013/prA1:2014, la un timp de contact de 120 secunde (eficace împotriva Adenovirusului și Norovirusului Murine).

Alegerea celui mai bun dezinfectant de mâini nu trebuie să fie o alegere dificilă ci, mai degrabă, o decizie bazată pe o informare corectă și o documentare temeinică. Alege să folosești produse autorizate și avizate de către Ministerul Sănătății, ce au trecut prin filtrul specialiștilor și care nu îți pun sănătatea în pericol.  În gama magazinului IgienaPHS ai garanția că toți dezinfectanții au primit aprobările necesare și că sunt soluții conforme cu standardele și normele din domeniu.

Surse: 

Ultima actualizare:
Etichete: Igienă