Cum cureți corect frigiderul: Reguli și produse recomandate
12507 Afisari
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/fridge-fridge-door-refrigerator-3475996/
Cuprins:
- De ce trebuie să cureți frigiderul
- Împiedici apariția mucegaiului.
- Eviți pericolul de toxiinfecție alimentară.
- Optimizezi costurile și consumul alimentelor.
- Cum să cureți frigiderul fără bătăi de cap
- Cum să păstrezi frigiderul curat cât mai mult timp
- Produse recomandate pentru curățarea frigiderului la interior și exterior
- Detergent dezinfectant concentrat suprafete - virucid, Suma Bac D10
- Detergent curatare frigidere Sano Refrigerator Cleaner, 750 ml
- Detergent profesional otel inox - Cif Pro Formula 750 ml
- Detergent profesional spălat vase concentrat - Suma STAR D1
- Curățarea frigiderului pe interior
- Curățarea tăvilor și a sertarelor
- Curățarea pereților interiori ai frigiderului
- Curățarea frigiderului pe exterior
- Exterioarele din plastic
- Exterioarele din inox
- Exterioarele din sticlă
- Ce ai de făcut după curățarea frigiderului
Atunci când facem curat în casă trebuie să ne asigurăm că totul este impecabil și nu să punem accentul doar pe ce este la vedere. Iar bucătăria este locul în care aceasta regulă de aur trebuie în permanență implementată. Sertarele, rafturile, cuptorul și dulapurile trebuie curățate periodic pentru a îndepărta resturile alimentare, depunerile de grăsime și nu numai. Însă o atenție deosebită trebuie acordată curățatului frigiderului.
De ce trebuie să cureți frigiderul
Deși omitem deseori să îl includem în planul de curățare și igienizare săptămânală, frigiderului ar trebui să îi acordăm o atenție mai mare. Alimentele neconsumate la timp pot mucegăi iar temperatura joasă stimulează dezvoltarea unor anumite bacterii ce pot ajunge pe mâncare, favorizând apariția toxiinfecțiilor alimentare.Iată care sunt motivele pentru care trebuie să menții frigiderul curat:
- Împiedici apariția mucegaiului. Acesta se formează imediat pe diverse alimente, cu precădere pe fructe sau legume și se poate împrăștia rapid și la alte mâncăruri gătite. De aceea, modul în care alimentele sunt depozitate este un factor foarte important iar acestea ar trebui separate pe cât posibil. Se recomandă ca mâncarea gătită să fie depozitată în vase de ceramică sau sticlă și acoperite cu capac. Aceste materiale nu alterează gustul mâncărurilor și împiedică răspândirea mirosurilor puternice în întregul frigider. În plus, își păstrează prospețimea mai mult timp.
- Eviți pericolul de toxiinfecție alimentară. Fiecăruia ni se întâmplă să mai uităm alimente prin frigider și să le consumăm după câteva zile. Însă acestea pot fi periculoase pentru sănătatea noastră, provocând intoxicații diverse, ce pot fi dăunătoare mai ales pentru copii. De aceea, curățarea și dezinfectarea frigiderului trebuie făcută periodic, pentru a putea face și o evaluare a produselor alimentare care mai pot fi consumate sau care trebuie aruncate.
- Optimizezi costurile și consumul alimentelor. Când știi exact ce se află în frigider, îți poți crea meniul în funcție de ce ai la îndemână. Astfel, legumele, fructele și carnea nu se mai strică și le poți folosi integral pentru prepararea unor mese sănătoase chiar la tine acasă. Nu le mai arunci, nu cumperi nici altele și astfel, în timp, poți face adevărate economii.
Cum să cureți frigiderul fără bătăi de cap
Pentru a te bucura mereu de un frigider impecabil, există câteva activități pe care le poți face ocazional, astfel:
- Zilnic: Poți verifica în fiecare zi dacă în frigider există murdărie vizibilă, spre exemplu, dacă a curs ceva. Curățând cu o lavetă imediat, laptele sau zeama fructelor sau cea de la carne nu se va întări și astfel este mai ușor de curățat. Tot zilnic poți curăța mânerul frigiderului pentru a evita înmulțirea microbilor ce se află pe el.
- Săptămânal: Înainte de a face cumpărăturile din weekend, aruncă o privire prin frigider, aruncă ce este stricat sau expirat și rearanjează puțin interiorul. Astfel, vei știi exact ce alimente mai trebuie să cumperi și cât spațiu liber ai la dispoziție.
- Ocazional: Este momentul în care trebuie să scoți totul de la interior, să speli cu soluții potrivite rafturile, suporturile dar și ambalajele diverselor alimente, să cureți atât interiorul cât și exteriorul.
Cum să păstrezi frigiderul curat cât mai mult timp
Printr-o organizare eficientă.
- Redu riscul contaminării amplasând carnea crudă și peștele în partea de jos a frigiderului. Astfel eviți ca lichidul de la acestea să se scurgă pe restul alimentelor.
- Separă întotdeauna mâncarea gătită de mâncarea crudă pentru a evita o contaminare încrucișată cu bacterii.
- Nu lăsa alimentele să mucegăiască în frigider. Mucegaiul poate fi periculos pentru sănătate.
- Șterge imediat ce s-a vărsat ceva în frigider.
Produse recomandate pentru curățarea frigiderului la interior și exterior
Nu pleci la luptă fără armele potrivite, nu-i așa? La fel este și cu frigiderul. Înainte de a te apuca efectiv de muncă, adună în jurul tău arsenalul de care ai nevoie pentru a-ți ușura această sarcină.Iată ce produse de curățenie nu trebuie să-ți lipsească înainte de a curăța frigiderul:
- Burete de vase;
- Lavetă profesională din microfibră;
- Mănuși de menaj;
- Saci menjeri pentru resturile alimentare;
- Detergenți profesionali
Detergent dezinfectant concentrat suprafete - virucid, Suma Bac D10
Suma Bac este ideal pentru suprafețele din zonele alimentare, un dezinfectant concentrat, ce sanitizează într-un singur pas orice tip de suprafață. Acesta are în compoziția sa săruri cuaternare de amoniu, complexanți și un ingredient tampon ce îi oferă eficacitate ridicată împotriva unei game generoase de microorganisme.
Suma Bac degresează eficient și îndepărtează resturile alimentare uscate.
Detergent curatare frigidere Sano Refrigerator Cleaner, 750 ml
Atunci când vrei să cureți repede și eficient frigiderul, detergentul de curățare Sano Refrigerator Cleaner este soluția potrivită. Acesta este ușor de utilizat, pulverizându-se soluția pe pereții frigiderului. Îndepărtează eficient și rapid murdăria uscată și nu necesită clătire.
Detergent profesional otel inox - Cif Pro Formula 750 ml
Atunci când urmele de pe ușa frigiderului îți dau bătăi de cap, trebuie să găsești formula specială care să le șteargă eficient. Detergentul pentru inox Cif Pro Formula îndepărtează cu succes și fără efort urmele vizibile de pe suprafețele din inox. Acesta poate fi folosit cu succes în industria alimentară și nu are parfum în compoziția sa.
Detergent profesional spalat vase concentrat - Suma STAR D1
Ideal pentru spălarea vaselor dar și pentru întreținerea diverselor suprafețe din zonele alimentare, Suma Star își dovedește eficiența de fiecare dată. Ușor de utilizat, acesta îndepărtează rapid depunerile de murdărie și resturi alimentare, eliminând cu succes grăsimea.
Curățarea frigiderului pe interior
Înainte de a curăța frigiderul, acesta trebuie scos din priză și golit. Asta înseamnă că trebuie să ai spațiu pe blatul de lucru pentru a așeza toate alimentele pe care le scoți și pe care urmează să le sortezi. Sau le poți așeza în recipiente mai mari astfel încât să poți trece prin fiecare când le verifici. Acum că acesta este complet gol, poți începe spălarea lui.
Curățarea tăvilor și a sertarelor
Este momentul să scoți toate accesoriile detașabile, tăvi, rafturi, sertare, suport pentru ouă și nu numai. Pe acestea le poți spăla separat, în chiuvetă sau chiar în cadă pentru că acolo dispui de un spațiu mai mare de manevrare. Folosește un burete îmbibat în detergent de vase sau într-un detergent profesional destinat industriei alimentare. Astfel, te asiguri că toate grilajele și sertarele sunt perfect curățate și igienizate, resturile alimentare îndepărtate, la fel și mirosul ce poate fi supărător. După ce toate accesoriile au fost igienizate, acestea se vor lăsa separat la scurs. Până finalizezi de curățat frigiderul în totalitate, acestea vor fi gata de remontat la interior.
Curățarea pereților interiori ai frigiderului
Temperaturile scăzute favorizează dezvoltarea microorganismelor în interiorul frigiderului. De aceea, este foarte important cu ce se curăță frigiderul la interior. Apa simplă nu este suficientă. Poți opta pentru utilizarea unui detergent special conceput pentru frigidere, care poate fi utilizat în prezența alimentelor, aprobat întotdeauna de Ministerul Sănătății. Cu apă, detergent profesional și burete sau lavetă se vor curăța toate suprafețele de la interior și ulterior, se va clăti cu apă din abundență. Nu uita de garnituri, unde se poate strânge mizerie și o mulțime de bacterii și chiar mucegai!
Curățarea frigiderului pe exterior
Piața frigiderelor este extrem de generoasă și ofertantă, fiind disponibile o mulțime de modele cu dimensiuni diferite, caracteristici impresionante, compartimentări inteligente și cu aspect diferit. Și pentru că sunt atât de diferite, și modul de întreținere se face altfel. Așadar, cu ce se curăță frigiderele la exterior cel mai bine? Pentru o curățare eficientă a acestora trebuie să alegi detergentul potrivit pentru materialul din care acesta este realizat la exterior, să eviți substanțele dure și bureții abrazivi.Exterioarele din plastic – deseori acestea au culoarea albă care, dacă nu este curățată periodic, tinde să se îngălbenească în timp. Însă, spre deosebire de cele din inox, urmele utilizării nu sunt la fel de evidente.
Acestea pot fi curățate cu apă caldă în care s-a dizolvat detergent de vase sau o soluție de curățare. Împreună cu un burete sau o lavetă se va curăța frigiderul la exterior și se va clăti la final. Mânerele, deoarece sunt cele mai folosite, trebuie igienizate corespunzător pentru a evita înmulțirea bacteriilor și a microbilor ce se regăsesc pe acestea.
Exterioarele din inox – sunt ceva mai pretențioase decât cele din plastic, existând riscul de a se zgâria destul de ușor. De aceea, nu se vor utiliza substanțe dure, ce conțin particule pentru curățare și nici utilizarea buretelui nu este tocmai o idee bună. Dar cu ce se curăță frigiderul de inox? Există mai multe variante însă cel mai indicat este cu o lavetă moale, înmuiată în detergent de vase sau un spray pentru inox ce vor lăsa suprafața fără urme, perfect igienizate.
Exterioarele din sticlă - deși ceva mai rare, acestea încep să câștige tot mai mult teren. Sunt moderne și permit vizualizarea interiorului. Acestea se pot curăța cu soluție pentru geamuri și cu o racletă pentru a nu lăsa urme sau folosind prosop de hârtie.
Curățarea frigiderului no-frost este mai simplă decât în cazul unuia care are un congelator normal, ce necesită dezghețare cu curățare periodică. Dezghețarea poate fi făcută și cu ajutorul unei soluții pentru dezghețarea frigiderului. Congelatorul nu are nevoie de un tratament special ci doar de o igienizare periodică.
Ce ai de făcut după curățarea frigiderului
Acum că frigiderul este curățat atât la interior cât și la exterior, este momentul să reașezi pe rafturi alimentele. Verifică înainte ce este exipirat și aruncă-le pentru a nu pune sănătatea în pericol. Observă și care sunt alimentele ce urmează să expire în curând și așează-le mai în față, la vedere, pentru a le consuma înainte de termenul limită. În această manieră nu riști să uiți de ele și să le arunci. Alimentele pe care te-ai decis să le păstrezi șterge-le înainte de a le băga în frigider iar mâncarea trebuie să fie depozitată corespunzător. Trebuie să ții cont de carnea crudă pentru a nu intra în contact direct cu fructele și legumele ce nu se vor prepara termic. Le poți eticheta pentru o mai bună organizare.
Recomandările noastre:
După ce ai curățat frigiderul șterge și masa sau blatul de lucru pe care au fost așezate înainte alimentele scoase din frigider, la fel și bureții și lavetele, pentru a te asigura ca data viitoare când le folosești sunt curate.
După ce ai spălat și dezinfectat frigiderul, spală-te pe mâini cu apă și săpun din abundență.
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Sfaturi pentru curățenia generală la domiciliu cu produse profesionale
- Detergent lichid vs. detergent pudră în industria HORECA: Ce să alegi?
- De ce să alegi un aspirator cu filtru HEPA? Avantaje și recomandari
- Dozatoare pentru cosmetice hoteliere: Soluția inteligentă pentru reducerea plasticului în hoteluri
- 5 erori comune în gestionarea deșeurilor la locul de muncă și cum să le eviți
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare