marca-trusted
eLicitatie Certificari

Deșeurile hoteliere: Colectare și soluții eficiente

5835 Afisari
colectare-selectiva-reciclare
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/conservare-fotografie-folosite-uzate-7475829/

Cuprins:
  • Obligațiile de mediu pentru industria hotelieră
  • Colectarea deșeurilor hoteliere 
    • Coșuri pentru colectare selectivă
    • Coșuri profesionale de inox
    • Europubele
  • Avantajele politicii de protecție ecologică pentru hoteluri
    • Consum mai mic înseamnă costuri mai mici 
    • O imagine publică îmbunătățită
    • Avantaje pe termen lung
  • Tendințe sustenabile în industria hotelieră

Când vine vorba despre consumul resurselor dar și despre generarea unor cantități enorme de deșeuri, industria ospitalității este în top. Este și normal ținând cont de fluxul zilnic de oameni, de consumul generat de aceștia dar și de dorința hotelierilor și proprietarilor de restaurante de a păstra curățenia în permanență. 

Aproape totul se va transforma după doar câteva utilizări în deșeuri. Însă există unele articole precum  paiele de băut sau recipientele pentru mâncare și băuturi din plastic sau carton ce ies imediat din circuit, chiar după o singură utilizare. De aceea, se impune luarea unor măsuri urgente pentru diminuarea cantităților de deșeuri hoteliere și din rândul restaurantelor și supunerea acestora legilor din domeniu.


Obligațiile de mediu pentru industria hotelieră

Din cauza numărului tot mai ridicat de deșeuri aruncate zilnic, legislația mediului este într-o metamorfoză constantă, introducând tot mai multe legi, obligații și responsabilități pentru operatorii economici, mai ales pentru cei din industria hotelieră. 

Astfel, conform Ordonanței de Urgență nr. 50 din 25 iunie 2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje principalele atribuții ale operatorilor hotelieri:

La articolul 20, după alineatul (7) se Introduc două noi alineate, alineatele (71) şi (72), cu următorul cuprins: "(71) 
Persoanele juridice din industria hotelieră, a serviciilor alimentare, în special unităţile care
organizează evenimente, pregătesc şi servesc alimente şi băuturi, care generează din activitatea lor ambalaje folosite şi/sau deşeuri de ambalaje similare celor provenite din gospodării, au obligaţia:
a) să returneze ambalajele folosite pentru care au plătit o sumă de bani în cadrul unui sistem de garanţie-returnare; sau
b) să predea ambalajele folosite unor colectori autorizaţi care fac dovada unui contract valabil
încheiat cu o organizaţie prevăzută la art, 16 alin. (5) lit. b); sau
c) să depună deşeurile de ambalaje, pe tipuri de materiale, în sistemele de colectare separată a
deşeurilor municipale, gestionate de către operatorii prevăzuţi în Legea serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006, republicată, cu modificările ulterioare.


Colectarea deșeurilor hoteliere

De la management și până la personalul administrativ și oaspeți, cu toții trebuie implicați în planul de sustenabilitate al hotelului. Convingerea conducerii în privința modalității de a colecta corect deșeurile și a investiției inițiale în coșuri de colectare selectivă atât pentru interior cât și a tomberoanelor pentru exterior, educarea întregului personal și implicarea oaspeților în acest proces va atrage după sine o imagine pozitivă și economii pe termen lung. 

Declararea deșeurilor este o altă obligație pe care instituțiile publice și private trebuie să o implementeze, în vederea stabilirii unor taxe pentru deșeuri corespunzătoare. Legea deșeurilor reciclabile trebuie urmată întocmai. Aceasta face referire atât la materialele ce pot fi reciclate cât și la modalitatea corectă în care se va realiza selectarea deșeurilor astfel:
  • Hârtia și cartonul se vor colecta în recipientul sau sacul de culoare albastră;
  • Plasticul și metalul se vor colecta în coșul galben sau în sacul galben;
  • Sticla se va colecta în coșul verde sau în sacul verde;
  • Materialele biodegradabile se supun Proiectului de Lege 41/17.02.2020: 

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei ‘plăteşte pentru cât arunci’ şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.
Este OBLIGATORIE colectarea separată a deşeurilor biodegradabile destinate compostării/digestiei anaerobe, inclusiv din uşa în uşă, sau prin aport voluntar. (…) Persoanele fizice şi juridice care generează deşeuri biodegradabile au obligaţia să depună aceste deşeuri în spaţiile indicate sau să le predea operatorilor autorizaţi pentru colectarea lor.


Coșuri pentru colectare selectivă

Pentru respectarea legilor în vigoare și înregistrarea deșeurilor, instituțiile de orice tip, inclusiv hotelierii au datoria de a se dota corespunzător pentru o colectare corectă a resturilor.
Coșurile pentru colectare selectivă sunt dispuse pe culori, pentru a ușura întreg procesul de selectare a deșeurilor. Acestea au diferite dimensiuni, pot fi prevăzute cu capac pentru o retenție eficientă a mirosurilor, pot fi folosite atât la interior cât și la exterior. 

Coșurile pentru colectare selectivă sunt extrem de practice și la îndemână, iar unele variante au modele simple, minimaliste, pentru a nu interveni negativ în designul unui hotel.


Coșuri profesionale de inox

Coșurile profesionale de inox se remarcă prin designul simplist și formele moderne. Acestea pot fi prevăzute cu pedală și au capac pentru a evita împrăștierea într-un spațiu a mirosurilor neplăcute. În funcție de model, există coșuri din inox rotunde pentru podea sau coșuri de gunoi cu prindere în perete. În gama magazinului IgienaPHS se regăsesc o mulțime de modele de coșuri de gunoi din inox, cu designuri extrem de plăcute și elegante.


Europubele

Pentru cantități mari de deșeuri, tomberoanele și europubelele joacă un rol esențial, iar acestea ar trebui achiziționate ținând cont de cantitatea de deșeuri generată. În gama magazinului IgienaPHS se regăsesc pubele de gunoi și containere de gunoi cu capacități diferite, între 50 și 1100 litri. O pubelă este recomandată în zonele cu trafic mediu, ocupând puțin spațiu. Pe de altă parte, tomberonul de gunoi este recomandat pentru zonele foarte aglomerate, pentru locuințe, hoteluri și restaurante. Acestea rezistă la temperaturi extreme și la radiațiile ultraviolete. 


Avantajele politicii de protecție ecologică pentru hoteluri

colectare-selectiva-deseuri
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/pahare-de-plastic-culoare-reciclare-poluare-7825115/

Managementul eficient al deșeurilor mai ales în domeniul hotelier poate prezenta câteva avantaje precum: 


Un consum mai mic înseamnă costuri mai mici

În loc să arunci, mai bine refolosești. Investițiile inițiale în filtre de apă, în detergenți ecologici, în veselă din ceramică și nu din carton sau plastic, dispensere pentru săpunuri și șampoane și geluri de duș, în șervete textile în loc de șervețele de hârtie se vor amortiza rapid. În plus, reduci eforturile echipei administrative de a colecta și sorta toate deșeurile, optimizând timpul și banii. În plus, în cazul unei colectări selective, taxele deșeurilor nu vor fi mărite.


O imagine publică îmbunătățită

Oaspeții tăi vor vedea cu ochi buni inițiativele și măsurile luate de unitatea ta de cazare. Înseamnă că managementul acordă o atenție detaliilor și mediului înconjurător fără a face rabat de la calitatea serviciilor oferite. Angrenarea angajaților, dar și a turiștilor, în micile măsuri și proiecte de reciclare va atrage după sine respectul celor ce îți trec pragul și avantaje majore față de competiție.


Avantaje pe termen lung

Indiferent care ar fi planurile tale în ceea ce privește politica de reciclare și sustenabilitate, asigură-te că acestea sunt implementate corespunzător de întreaga echipă care a participat la traininguri speciale și care a fost educată în păstrarea acestor principii.

Printre avantajele colectării selective pe termen lung putem menționa:
  • Diminuarea costurilor;
  • Protejarea naturii;
  • Recuperarea materialelor reciclabile;
  • Reducerea poluării;
  • Crearea unei imagini pozitive în rândul clienților. 


Tendințe sustenabile în industria hotelieră

Pentru industria ospitalității, deșeurile generate zilnic reprezintă o provocare foarte mare, atât din punctul de vedere al bugetului dar și al spațiului de depozitare și sortare necesar iar printre primele măsuri ce ar trebui luate în vederea protejării mediului înconjurător și diminuarea cantității de deșeuri generate în industria hotelieră putem enumera:
  • Înlocuirea recipientelor de plastic sau de unică folosință cu unele din ceramică ce pot fi spălate și reutilizate de nenumărate ori. 
  • Înlocuirea consumabilelor hoteliere ambalate individual cu dispensere ce pot fi reutilizate, acest lucru ajutând și la optimizarea costurilor. Dispenserele se umplu exact atât cât este nevoie, eliberează o cantitate suficientă de soluție pentru spălat și permite utilizarea săpunului lichid și a gelurilor de duș până la ultima picătură, spre deosebire de consumabilele hoteliere ambalate individual, ce pot fi cu ușurință sustrase sau utilizate doar o singură dată și aruncate ulterior. 
  • Folosirea unor filtre pentru apă, în locul apei în bidoane de plastic și înlăturarea paharelor de unică folosință.
  • Reducerea cantității de șervețele și prosoape de hârtie.
  • Renunțarea la anumite registre și formulare pentru cazări, diminuarea consumului total de hârtie. 

Cea mai mare cantitate de gunoi provine de la bucătării (alimente aruncate, ambalaje diverse, doze de aluminiu, sticle, dopuri de sticlă și uleiul provenit în urma gătitului) sau de la departamentul de curățenie (produse de curățenie și ambalaje diverse), chiar și de la cel administrativ, unde se folosește toner, hârtie și nu numai. Așadar, este nevoie de producerea unor schimbări pe toate palierele afacerii pentru rezultate bune.

Principalele obligații ale operatorilor economici din domeniul hotelier în privința deșeurilor nu se oprește aici. Aceștia au obligația de a asigura toate mijloacele necesare unei colectări selective a deșeurilor, atât în interiorul clădirilor, cât și la exteriorul acestora.

Astfel, în lobby-ul hotelurilor se vor regăsi coșuri de gunoi pentru colectare selectivă, dispuse pe culori, iar la exterior hotelurile se vor dota cu tomberoane și europubele ce permit o colectare selectivă eficientă. 
Reprezentanții industriei hoteliere trebuie să țină cont de prevederile legale din domeniu și să se alinieze la standardele impuse pentru a-și putea aduce contribuția la protejarea mediului, pentru a-și îmbunătăți imaginea în rândul clienților.

Iar pentru a face cele mai bune achiziții trebuie să se bazeze pe parteneriate de încredere, cu furnizori ce le pot oferi în permanență cele mai bune articole, la prețuri preferențiale, precum IgienaPHS. Ia legătura cu unul dintre consilierii noștri pentru oferte personalizate!

Ultima actualizare:
Etichete: colectare selectivă